Gjennomblaut: Helgens topptur-arrangement «Topp 7» kan bli regntung. Trondhjems Turistforening gjør tiltak for å hindre skade på naturen. Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem og løypesjef Per Gunnar Østeraas. Foto: MARIANN DYBDAHL

Selv om nesten to uker med tungt regn har gjort sti om til elv og latt gjørmen overta, blir det «Topp 7» på søndag.

Løypesjef, Per Gunnar Østeraas, har både grafse og spade i hånd. Han er nokså lett på foten der han skrever over mudderpøler og finner fast land på steiner og røtter.

Drenerer Bymarka

Han har gått hele løypa med ull under, vannavvisende over og skarpt blikk disse siste dagene. I tillegg har han og de frivillige «Veteranan» i Trondhjems Turistforening (TT) båret metervis med tung plank inn til myr- og gjørmehull. Kloppene legges som smale bruer over utsatte områder. For tur skal det bli. Uansett vær.

LES PÅ PLUSS: Kultursti skal lokke eldre ut

Og det er 3300 påmeldte, til tross for en værmelding som viser både tungt regn, lettere skyer, hint av sol og ensifrede temperaturer på gradestokken.

Bare fire tusen til fots

– Vi har et tak på 4000 deltakere, så det er ennå det plass til fler, sier Frode Støre Bergrem, leder i TT. Han bekymrer seg ikke nevneverdig over klissvåte joggesko og utsiktene til dårlig sikt. Det er stor sjanse for at terrenget kan skli ut under beina på tusenvis av turstøvler som finner veien gjennom marka på søndag.

– Vi har jobbet godt med tilrettelegging av turstiene i marka, og denne løypa spesielt, over mange år. Så selv om grunnen akkurat nå er mettet av fukt, mener jeg det er helt forsvarlig å ta turen, både for egen og for terrengets del.

Men noen tilpasninger har de måttet gjøre.

Utenom fjellet

I dagevis har mannskapene gått marka rundt med spade og plank.

– Vi har måttet legge om løypa, fordi den er så sårbar. Særlig mellom Grønnlia og Storheia, sier TT-lederen. Han viser bilder av et tre–fire meter bredt åpent gjørmehull, som utgjør et stykke av stien i det aktuelle området. Stien igjennom gress og myr ser mer ut som pløyd åker.

I stedet for å tråkke i dette helt opp til Storheia, vil løypa i år gå fra Grønnlia over Henriksåsen, før man når grusveien og følger denne til Elgsethytta. Dermed utelates Bymarkas høyeste punkt. Flere kontrollposter er flyttet litt på.

De har også snudd løypa, slik at man etter start fra Nidarøhallen holder stien mellom dammene og Fjellseterveien opp til Skistua. Da hindrer man at den trange stien mellom Ila og Våttakammen får så stort og massivt trøkk.

Flyttet om og fikk åpenbaring

– Når vi går andre veien, kommer denne strekningen til slutt og folk er mer spredt enn i starten. Men i tillegg får du et vakkert utsyn mot byen for hvert fjell du kommer over, smiler Støre Bergren under ei klissvåt hette. Han har varme i blikket og armene utstrakt mot byen og fjorden.

Kalenderen forteller at det er sommer i Trondheim. Marka har vært bar for snø i lang tid. Ved oppstarten av «Topp 7», i 2011, holdt de turarrangementet i begynnelsen juni. Siden har datoen blitt flyttet to uker både av hensyn til slitasje på marka og at det er triveligere å gå når det er tørt.

Minst mulig slitasje

– Vanligvis er det tørrere på denne tida og det er greit å gå overalt. Men våren har vært uvanlig våt. For å forebygge slitasje på turstiene er det viktig at de holdes ved like gjennom hele sommeren. Belastningen har økt voldsomt de siste årene. Til tross for at Trondheim bydrift er veldig flinke til å holde løyper åpne på vinteren, er det på sommerstid det er absolutt flest mennesker som bruker marka, sier Støre Bergrem. Turistforeningen jobber for større fokus på vedlikeholdet på barmark.

Søndag kan du velge å gå en av fire alternative ruter, hvorav en er tilpasset rullestol eller barnevogn.

– «Topp 7» er et arrangement for vanlige folk som ikke er motivert av Birkebeineren. Samtidig skal det være en skikkelig tur! Vi ønsker jo at folk skal sitte igjen med en opplevelse av mestring når de har kommet i mål.