André Skjelstad i Venstre mener Frp må bestemme seg for om de er i regjering, eller ikke.

– SV protesterte på plenen. Frp har funnet seg et helt nytt plenareal – de protesterer mot all verden, og unnlater å fortelle at de faktisk er med å styre dette landet, konstaterer stortingsrepresentanten fra Nord-Trøndelag.

I Høyre er det ingen som sier det som Skjelstad sier. Faktisk sier de minst mulig i Høyre, og det lille som sies er til forveksling likt det andre i partiet har sagt. Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Frank Jenssen, er imidlertid tydelig på hvor lite til overs han har for Frps forslag om folkeavstemning.

– Min mening er at det ikke er behov for en folkeavstemning om hvordan man best kan hjelpe folk i nød. Det ansvaret må faktisk politikerne ta. Og den må tas raskt, det er viktig at den beslutningen ikke utsettes. Vi har et representativt demokrati og bruker folkeavstemning av og til i saker av viktig nasjonal betydning, som EU-spørsmålet. Dette er ikke i samme kategori, fastslår Jenssen.

– Avtalen Høyre har inngått blir karakterisert som «total uansvarlig» av nestlederen i det andre regjeringspartiet?

– Den avtalen står vi i Høyre bak. Jeg vil ikke kommentere andres karakteristikker, jeg har ikke behov for en polemikk med Per Sandberg. Høyre fører ikke en uansvarlig politikk.

– Vil det blir problemer med å få gjennomført denne avtalen når de statsrådene som skal sette den ut i livet, er mot?

– Jeg legger til grunn at de vil følge opp det Stortinget har vedtatt.

– Er dette vi ser fra Frp en ny parlamentarisk praksis i Norge?

– Jeg skjønner hvor du vil hen, og har ingen behov for å kommentere det ytterligere.

– Hvor stort problem er det for Høyre at regjeringspartneren mener dere har inngått en totalt uansvarlig avtale?

– Vi har et ryddig forhold i denne saken. Det var ryddig at Frp trakk seg ut av forhandlingene og det blir ryddighet i oppfølgingen av avtalen.

– Så du mener denne prosessen har vært preget av ryddighet?

– Nå legger du ord i munnen på meg. Jeg har ikke behov for å karakterisere dette.

– Frp-leder Siv Jensen mener denne saken vil bli den store valgkampsaken. Tror du det?

– Jeg tror verken jeg eller andre i Høyre trenger å ha noen bekymring for at vi ikke skal kunne stå ved denne avtalen.

– Får denne turbulensen følger for samarbeidsklimaet i regjeringen?

– Jeg aksepterer ikke journalistens premisser. Jeg legger til grunn av vi har et godt samarbeid i regjering.

– Skarpt som vanlig

Fylkesleder og ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, sier han er uenig i forslaget om folkeavstemning på prinsipielt grunnlag.

– Det er en dårlig idé. Dette spørsmålet egner seg ikke som folkeavstemning, da må det være et spørsmål det er enkelt å svare på. Det er derfor valgte politikere, som veier ulike hensyn opp mot hverandre, tar slike beslutninger. Partiet kommer jo heller ikke til å få noen andre med seg på dette forslaget.

– Hvorfor kommer de med forslaget?

– Partiet er prinsipiell tilhenger av folkeavstemninger, så sånn sett er det ikke et uventet forslag. De mener vel at dette er en type forslag de vil tjene på i debatten. Men når de sier at dette blir den store valgkampsaken, tar de feil. Dette spørsmålet er avgjort av Stortinget og gir ikke grunnlag for en videre debatt.

– Men det er kommunene som skal ta imot flyktningene?

– Det kommer selvfølgelig til å bli debatter om hvor mange flyktninger den enkelte kommune kan ta i mot, men jeg håper og tror at dette blir en edruelig debatt.

– Hva tenker du om at Frp ber om en folkeavstemning om et spørsmål regjeringspartner Høyre allerede har inngått en avtale om?

– Det er vel en måte å komme seg ut av en vanskelig intern situasjon på.

– Per Sandberg kaller det et «totalt uansvarlig» forslag. Det er dere i Høyre som er totalt uansvarlige?

– Det er ikke uventet at Frp har en annen mening, særlig etter deres sterke landsmøtevedtak. Og Per Sandberg uttaler seg skarpt som vanlig.

– Endrer det samarbeidsklimaet mellom dere?

– Nei, overhodet ikke. Dette tar jeg med stor ro. Og for å være helt ærlig: Jeg tror ikke nødvendigvis dette er et forslag som gir økt oppslutning. Folk ser at dette er den største flyktningekatastrofen etter andre verdenskrig, og at det var viktig for Stortinget å finne en god og balansert løsning, tror Brox.

Frp må gjøre noen valg

Gammelordfører og andre vararepresentant til Stortinget for Høyre, Marvin Wiseth, har slett ikke sansen for Frp-forslaget.

– Det er verken klokt eller fornuftig. I et parlamentarisk system er det politikerne som har mandat til å ta slike beslutninger på vegne av folket, fastslår Wiseth, som har følgende kommentar til hvordan den siste turbulensen mellom regjeringspartiene kan påvirke samarbeidsklimaet:

– Det blir ikke noe godt klima på sikt av sånt.

– Frp oppfører seg om de ikke sitter i regjering. Nå må de bestemme seg om de er med eller ikke, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann, André Skjelstad.

Han poengterer at det er helt greit å være uenig.

– Men å kreve folkeavstemning i en sak som Stortinget har et klart mandat til å avgjøre, og som haster for flyktningene det gjelder, er rimelig spesielt. Det som nå skjer er helt ny praksis i Stortinget.

– Hvilke konsekvenser kan det få?

– Jeg håper ikke det gjør noe med gjennomføringsevnen. Dette er en sak som må være beklemmende for Høyre – og utfordrende.

– Kommer det til å føre til at Frp går ut av regjering, tror du?

– De må gjøre noen valg i hvert fall. De må innse at de sitter i en mindretallsregjering og må gjennomføre det Stortinget har bestemt.

André Skjelstad mener Frp ikke kan sitte i regjering, og ikke sitte i den, på samme tid. Foto: foto Kristin Svorte
Fylkesleder Yngve Brox i Sør-Trøndelag mener spørsmålet om syriske flyktninger egner seg dårlig som folkeavstemning. Foto: Kjell A.Olsen