– Vi ser ingen link mellom de tre siktede, men mellom dem og andre personer som er under etterforskning for tilsvarende forhold.

Det opplyser politiadvokat Marianne Høyer ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Alle drev chatting

Adresseavisen skrev i går om 48-åringen fra Fosen som i april ble pågrepet av mannskap fra Fosen lensmannsdistrikt. Saken kom fra Kripos, og dreide seg blant annet om chatting på internett, ifølge politiet. Etterforskerne ransaket hos mannen og gjorde et gigantbeslag av overgrepsbilder og filmer. Politiet i Sør-Trøndelag karakteriserer saken som den største overgrepsbildesaken de noen gang har hatt. Det skal være snakk om millioner av bilder og tusenvis av filmer.

Etter at 48-åringen var pågrepet startet politiet etterforskningen. Noen uker senere slo de til mot en 27-åring i Trondheim, før de igjen pågrep tre menn i Trondheim onsdag i denne uken – alle siktet etter straffelovens paragraf 204a for å ha mottatt, delt og regelmessig ha gjort seg kjent med straffbart overgrepsmateriale.

De tre mennene (38, 39 og 50) ble i Sør-Trøndelag tingrett varetektsfengslet i to uker. Fellesnevneren for alle, er at de har bedrevet chatting med andre personer som politiet etterforsker, opplyser Høyer.

– Grov ordbruk

En av mennene skal ha chattet med den siktede fosningen, mens en annen skal ha chattet med den pågrepne 27-åringen, ifølge Høyer. Hun opplyser også at den siktede 39-åringen skal ha hatt chattekontakt med en pågrepet mann i et annet politidistrikt.

–Denne mannen er pågrepet for en tilsvarende forbrytelse et annet sted i landet, i en sak som ikke har utspring i Sør-Trøndelag politidistrikt. Vi har så langt ikke avdekket at denne saken har en sammenheng med saken fra Fosen, sier Høyer.

I to av fengslingskjennelsene fra Sør-Trøndelag tingrett beskrives de angivelig straffbare bildene som «ikke veldig grove», mens ordbruken i chatten defineres som «grov».

– Straffelovens paragraf 204a omhandler fremstilling som seksualiserer barn. Dette kan være både bilder, men også skriftlige beskrivelser, forklarer Høyer.

Politiadvokaten ønsker ikke å si noe om hvilken type chattekanal som har vært brukt av mennene, og vil ikke gi detaljer fra innholdet i chattene.

De tre mennene ble alle fengslet på bakgrunn av bevisforspillelsesfare. To nektet straffskyld, mens 38-åringen erkjente forholdet.