- Begrepet sommerkroppen sier at «vanlig» kropp ikke er bra nok for å gå i bikini. At du må endre kroppen for at du skal få en god sommer, sier overlege Sigrid Bjørnelv.

Hun jobber ved Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser i Nord-Trøndelag (RKSF). Bjørnelv sier at slanking og hardtrening i månedene før sommeren i enkelte tilfeller kan føre til spiseproblemer.

Isolasjon og overspising

- Ytterste konsekvens er spiseforstyrrelser – en alvorlig sykdom. Arbeidet mot en sommerkropp kan være utløsende faktor for sykdommen, sier Bjørnelv.

Hun er bekymret for dem som ikke føler de lykkes med «prosjekt sommerkropp».

- Følelsen av mislykkethet kan arte seg på ulike vis. Isolasjon og depresjon er eksempler. I tillegg kan enkelte gi opp, ta en helomvending og begynne med overspising, sier overlegen.

Bra kropp = vellykket

Sosiologiske studier fra 70-tallet viser at vellykkethet var forbundet med funksjonalitet, hva en fikk til og utdanning.

- I dag blir utseende, kropp og størrelse stadig viktigere i definisjonen av å være vellykket. Jeg vil kalle det et sammensatt samfunnsproblem, sier Bjørnelv.

Emneknaggen «SK2015» har over 11 800 treff på Instagram. Gunveig Holthe (30) fra Trondheim forbinder begrepet sommerkroppen først og fremst med emneknagger som blir brukt i sosiale medier.

- Jeg forbinder dessuten begrepet med stress og et ideal en aldri kan oppnå. Jeg vil heller ha helårskroppen enn sommerkroppen, sier Holthe.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Når Adresseavisen møter henne trener hun på treningssenter sammen med venninnen Benedikte Lie Andreassen (25). Hun forbinder begrepet sommerkroppen med flat mage, sixpack og det å være brun:

- Jeg vil føle meg komfortabel på sommeren, men må ikke være veldig muskuløs av den grunn, sier Lie Andreassen.

Løper ekstra før sommeren

Martin Røsholdt (17) fra Trondheim innrømmer at han bruker litt ekstra tid på løping i tiden før sommeren.

- Jeg vil ha ekstra lyst til å ta av T-skjorten. Jeg tror en del tar begrepet sommerkroppen litt for alvorlig. Det kan fort gå over styr hvis man ønsker å få sommerkroppen for å imponere andre, sier Røsholdt, som vil oppfordre folk til å trene først og fremst for sin egen selvfølelse.

Anne-Grethe Jakobsen (21) er av samme oppfatning. Hun er treningsentusiast og ansatt ved treningssenter.

- Jeg merker at folk strømmer til treningssenteret i tiden før sommeren. Jeg vet at mange bryr seg om hva andre mener om dem, særlig de som i utgangspunktet ikke er så trygge på seg selv, sier hun.

- Holdningen sprer seg fort

Marit Danielsen forsker på trening og kroppsbildeproblematikk hos de med spiseforstyrrelser. Hun synes dagens holdninger til kropp er både fascinerende og skremmende:

- Vi ser holdninger i samfunnet om at kroppen definerer hvem en er, og at kroppen skal ha en viss standard utseendemessig før en kan være fornøyd. En frisk og funksjonell kropp kommer i bakgrunnen. Det er helt tydelig at denne holdningen sprer seg fort, men hvem som driver den og hvem som bør stillet til ansvar er vanskelig å si.

- Ser ikke problemet

Personlig trener og blogger Nora Mathisen er ikke like negativ til begrepet sommerkroppen. Hun applauderer dem som setter seg mål for å oppnå treningsresultater og en sunnere livsstil.

- Jeg forstår at mange ønsker å spisse formen før de skal gå lettkledd, og ser ikke problemet med at noen har sommerkroppen 2015 som et mål de vil jobbe mot. Noe av det viktigste for å lykkes med trening og sunn livsstil er motivasjon, sier Mathisen.

LES KOMMENTAREN: Det store treningsparadokset (PLUSS)

Flere av hennes kunder har hatt nettopp sommerkroppen som et mål – også i år.

- Kan sommerkroppen bidra til mer kroppshysteri?- Det er trist hvis begrepet bidrar til at noen ikke viser seg i bikini på stranden. Jeg håper ikke det er mange av dem, sier hun.

For negativ oppmerksomhet

- Handler sommerkroppen om mer enn utseende?- Begrepet er nok mest rettet mot utseende, men også mot sunnhet. Effekten av å trene og spise sunt er jo nettopp en bedre kropp. Jeg synes begrepet sommerkroppen har fått altfor negativ oppmerksomhet. Det er ingen som sier noe negativt hvis en kommende brud ønsker å trene hardere og spise sunnere for å se bra ut i brudekjolen. Jeg mener sommerkroppen kan sidestilles med dette. Uansett mål gjelder det ikke å tøye strikken for langt med slanking og hardtrening, sier Mathisen.

- Når er strikken tøyd for langt?- Når du føler deg sliten og bruker den lille energien du har til trening. Trening skal gi overskudd. Det er viktig at folk lykker til egen kropp, sier Mathisen.

Snakkis

Instruktør og resepsjonsansvarlig ved 3T Midtbyen i Trondheim, Thale Hansen Tremoen, sier at sommerkroppen er en stor snakkis.

- Både på treningssentre og på sosiale medier. Som ansatt i treningsbransjen er jeg opptatt av at trening og godt kosthold skal være helsebringende. Det er ikke helsebringende å legge opp et strengt løp to måneder før sommeren for å se ut på en bestemt måte. Målet for treningsbransjen er å få folk til å tenke langsiktig når det gjelder helse, trening og kosthold. Det er ikke så lett, sier Hansen Tremoen.

Anne-Grethe Jakobsen (21) har merket at trykket på treningssentre er større i tiden før sommeren. Foto: Espen Bakken
Benedikte Lie Andreassen (t.h.) forbinder begrepet sommerkroppen med flat mage, sixpack og det å være brun. Her under treningsøkt med venninnen Gunveig Holthe. Foto: Espen Bakken
Martin Røsholdt (17) fra Trondheim bruker litt ekstra tid på løping i tiden før sommeren, men trener også styrke. Foto: Espen Bakken
Overlege ved RKSF i Nord-Trøndelag sier det er et sammensatt samfunnsproblem at utseende, kropp og størrelse blir stadig viktigere i definisjonen av å være vellykket. Foto: Glen Musk
- Sommerkroppen er en snakkis, sier instruktør og resepsjonsansvarlig ved 3T Midtbyen i Trondheim, Thale Hansen Tremoen. Foto: Espen Bakken