Det skjer i månedsskiftet august/september. Nova kino pusses i disse dager opp for 30 millioner kroner.

– Det blir slutt på at inngangen er attom nova. Nå blir den framom nova, sier styreleder i Trondheim Kino Geirmund Lykke med et stort smil.

Inngangen fra Lilletorget skal stenges. Heretter blir den igjen en ren hotellinngang.

Trofaste kinogjengere ble rasende da de i 2004 oppdaget at tradisjonsrike Sentrum kino, som i mellomtiden hadde skiftet navn til Nova kino, hadde stengt inngangen på hjørnet av Olav Tryggvasons gate og Krambugata. Nå var det banker og eiendomsmeglere som disponerte et av byens mest kjente inngangspartier.

– Vi må bare innrømme at dagens inngang fra Lilletorget ikke er god, sier Lykke.

Kino-direktør Arild Kalkvik nikker og sier seg enig.

Full rehabilitering

Kalkvik forteller glad og stolt om Nova kinosenter som nå skal rehabiliteres. To av 11 saler, nærmere bestemt salene seks og sju, er bygget om til luksussaler, de kalles nå De Luxe-salene. De får et eget loungeområde. I salene er det montert regulerbare skinnstoler, og mellom stolene er det montert bord der man kan sette fra seg mat og drikke.

Sammen med Kongesalen i Prinsen kinosenter har Trondheim nå tre luksussaler.

Trondheim Kino vil satse enda mer på utleiemarkedet. Salene kan leies av firmaer og organisasjoner til ulike arrangementer.

– Det er i helgene vi har flest besøkende, på hverdagene er det roligere og da kan deler av kinoen leies ut, sier Kalkvik.

Slapp å stenge

Etter at Trondheim Kino fikk forlenget leietiden i Folkets Hus med 20 pluss 10 år, ble det bestemt å oppgradere hele kinosenteret. Under ombyggingen byr logistikken på en stor utfordring. Man har imidlertid til nå klart dette uten å måtte stenge saler. Dette er tredje byggetrinn siden 1994 da Nova kinosenter sto ferdig med fem saler. Ti år senere var andre byggetrinn ferdig med seks nye saler i fjerde etasje. Og om halvannen måned kan tredje byggetrinn avsluttes.

Kalkvik benytter anledningen til å takke publikum for å ha vist stor tålmodighet så langt under byggeperioden og i tiden fremover. Men så får de til gjengjeld, etter Kalkviks mening, et fantastisk flott kinosenter.

– Årsaken til at inngangen for 11 år siden ble flyttet, var at man ikke kunne komme opp i fjerde etasje om inngangen ble beholdt. Nå har vi klart det ved at vi bl.a. bygger en rulletrapp fra grunnplanet og opp til tredje. Det blir fortsatt trapp mellom tredje og fjerde etasje. Dessuten er det heis fra første til fjerde, forteller Kalkvik.

Fikk pris for navnet

Geirmund Lykke, som var styreleder også i 1994, forteller at man fikk pris for navnet Nova. Nova har flere betydninger, som ny, et begrep i stjernehimmelen og på trøndersk-hjørnet.

Etter forrige ombygging ble den gamle foajeen et diverse-areal, uten mål og mening. Nå skal alle loses inn gjennom foajeen, der kiosken blir vesentlig større.

– Vi maler også om alle salene. De får ny profil med rene farger; svart, rødt og hvitt, samme fargelogo som Trondheim Kino, opplyser Kalkvik. Også toalettene blir oppgradert, mens Liv Ullmann-salen ble rehabilitert for to år siden.

Ifølge styrelederen er man i Trondheim Kino fremoverlent. I Trondheim har man valgt å beholde den kommunale kinodriften.

– Det er viktig å videreutvikle produktet, understreker Lykke.

Kalkvik mener reåpningen av Nova faller på et meget gunstig tidspunkt. Til høsten blir det premiere på en rekke barne- og voksenfilmer.

– 2015 blir et fantastisk kino-år. Jurassic World trekker enormt mye folk. Til høsten kommer Knudsen og Ludvigsenfilmen, katastrofefilmen Bølgen og en ny James Bond, sier Kalkvik.

En ny kino: Foajeen nede på Nova kino er under oppgradering. Hele kinosenteret pusses nå opp for 30 millioner kroner. En rulletrapp byges mellom grunnplanet og tredje etasje. Foto: Illustrasjonsfoto: Ratio
Populær kino: Kø utenfor Sentrum Kino på 1950-tallet. Kinoen åpnet i 1944 og hadde 975 plasser. Foto: Adresseavisen
I fjerde: Fra den nye foajeen i fjerde etasje. Utenfor salene 6 og 7 bygges en lounge. Foto: Illustrasjonsfoto: Ratio