I forrige uke stengte Trondheim kommune tilgangen til nettstedet Kiwi-Q&A fra skolenettverket. Bakgrunnen var bekymring fra medlemmer i Ungdommens bystyre.

– Jeg brukte fem minutter på å se på meldinger som var sendt til ungdommer i Trondheim. Jeg fant flere sider med masse dritt. Jeg ble sjokkert, sier Edel Saedi.

– Og så aner du ikke hvem det er som sender slike meldinger, for folk er anonyme. Da er det enda verre å få slike meldinger mot seg, sier Margrethe Alida Kulsås.

«Jævlig feit og stygg»

«Du er stygg, og har bare en venn, så stikk t helvete idiot..» «Hvorfor er du så jævlig feit og stygg?» «Jeg hørte at du e homo e det sant». «Sant at du har bulimi? Håper du spyr ut all maten og at det fungerer».

Det er bare noen av meldingene som dukker opp i meldingsstrømmen på nettstedet og appen som er utviklet av det amerikanske selskapet Chatous.

Hvem som helst kan opprette en bruker, og sende anonyme spørsmål eller meldinger til andre brukere. Når meldingene blir besvart, kommer identiteten til de som svarer opp for alle.

– Det fører til at folk blir hengt ut med fullt navn, påpeker ungdommene.

– Når du kan være anonym, så er det jo fritt fram for å si hva som helst. Det er mye av dette som aldri ville blitt sagt, hvis du hadde måttet oppgi navnet ditt, sier Sakse Viggen.

Han mener Kiwi-appen minner mye om nettstedet Ask, som Ungdommens bystyre fikk stengt på elevnettet for et år siden.

Les også: Sperret mobbenettsted

Nysgjerrig

Kiwiappen er blitt lansert via Facebook, og ungdommene har selv fått haugevis av invitasjoner fra venner om å laste opp appen.

– Når det kommer så mange invitasjoner, blir en nysgjerrig, sier Lina El Rasheed.

Nå ønsker de å advare, slik at også foreldre blir oppmerksomme på hva som foregår på appen. Samtidig håper de at ungdommene selv tar avstand fra appen.

– Jeg tenker det er viktig at vi i Ungdommens bystyre sier fra når vi ser hva som foregår. Vi har lenge vært opptatt av å forebygge mobbing på nett. Jeg håper vi kan bevisstgjøre ungdom, slik at de skjønner at det ikke er greit å slenge så mye dritt, sier Saedi.

Stengte tilgangen

Leder for IT-avdelingen i Trondheim kommune, Kari Morken, fikk henvendelse fra Ungdommenes bystyre tirsdag, og stengte tilgangen dagen etter.

– Det er flott at ungdommene tar tak i dette. Det er vanskelig for oss å følge med på slike apper og nettsteder. Når de ber om at vi må stenge tilgangen til dette, så er det en enkel sak for oss, sier Morken.

Les også: Nå må elevene slå av mobilen i skoletimene

Seksuelle tilnærmelser

Kjellaug Tonheim Tønnesen er rådgiver i Barnevakten, og hun sier at de har fått noen henvendelser hvor Kiwiappen er brukt til mobbing. Hun tror mange opplever det som enklere å legge ut poster som kan oppleves som krenkende eller drøyt, når de både kan sitte bak en skjerm og samtidig være anonyme.

– Det kan lett bli grobunn for seksuelle tilnærmelser, mobbing, ryktepsredning og halvsannheter. Appen minner i så måte om ask.fm, sier Tønnesen.

Les også: Vil bøtelegge kommuner som ikke stopper mobbing

Hun påpeker at ofte er slik at barn og unge som blir mobbet fysisk, også blir mobbet digitalt. Samtidig påpeker hun at det som voksne kan reagere på i slike apper, kan være en tøff sjargong som unge er vant til å bruke, og kanskje ikke en mobbesak.

Hun oppfordrer foreldre til å følge med på barnas aktivitet på nett.

– Foreldre bør vise interesse for barnas digitale verden, og lære barna å ta smarte valg og sette grenser for seg selv og andre. Det er også viktig at barna skjønner at det å varsle fra om ubehageligheter og mobbing på nettet, ikke er å sladre, sier hun som varsler at Barnevakten nå vil se nærmere på Kiwi-appen.

Sjokkert: - Det er så lett å skrive ekle ting når man er anonym, sier medlemmene i Ungdommens bystyre. Fra venstre Sakse Viggen, Edel Saedi, Margrethe Alida Kulsås, Lina El Rasheed og Siri Storleer. Foto: MARIANN DYBDAHL
Stengte tilgangen: Leder for IT-avdelingen i Trondheim kommune, Kari Morken, er glad ungdommene varsler om nye apper hvor det foregår mobbing. Foto: MARIANN DYBDAHL
Foto: MARIANN DYBDAHL