Reisene ble foretatt i 2011 og 2012, og gikk blant annet til Singapore, Australia, Kina og Vietnam. Nå konstaterer Utdanningsdirektoratet at reisene er i strid med privatskoleloven.

– Det er ikke noe i veien for at skolen bruker skolepenger eller statsstøtte på reiser, men reisekostnadene må komme elevene til gode, sier Bente Barton Dahlberg, direktør i tilsynsavdelingen i Utdanningsdirektoratet.

Tilsyn

Kravet om tilbakebetaling kommer som en følge av tilsyn ved den internasjonale skolen. I en foreløpig tilsynsrapport som ble lagt frem i januar var direktoratet kritisk til at det var foretatt omfattende reisevirksomhet ved skolen, og påpekte at statsstilskudd og skolepenger skulle komme elevene til gode.

Les mer: Knusende kritikk av privatskole

Regnskapene til This viste at ansatte ved skolen hadde reist for rundt 1,4 millioner kroner i perioden 2010-2013. Direktoratet krevde at skolen skulle tilbakebetale 235 000 kroner, fordi de slo fast at reisevirksomheten var i strid med regelverket. Etter at skolen redegjorde for reisene, er kravet nå redusert til 144 360 kroner.

Utdanningsdirektoratet kritiserer blant annet at tidligere rektor har reist på «business class» på sine kontraktfestede hjemreiser, og at skolen har betalt reise- og hotellopphold for rektors kone samt at skolen har sendt flere ansatte til en konferanse i Australia og til nettverksbygging i Kina og Vietnam.

Underskudd

Den engelskspråklige skolen som har rundt 200 elever gikk med et underskudd på drøyt 1,2 millioner kroner i 2011 og 2012. I tilsynsrapporten peker direktoratet på at skolens reisevirksomhet i disse årene var en av hovedårsakene til underskuddene ved skolen.

– Det er styrets ansvar at skolen har en forsvarlig økonomiforvaltning. Skolens styre burde i 2011 og 2012 hatt bedre oversikt over skolens økonomi og spesielt skolens kostnader. Skolens overskudd ble snudd til underskudd. Ingen av reisene i 2011 eller 2012 hadde dokumentert formål. Styret burde i disse to årene hatt et mer bevisst forhold til hva slags reise de sendte sine ansatte på, og hva slags utbytte skolen og elevene fikk av reisene, sier Barton Dahlberg.

Vurderte godkjenningen

Utdanningdirektoratet har også kontrollert en rekke andre forhold ved skolen, og skriver i rapporten at det er avdekket brudd på regelverket innenfor samtlige temaer i tilsynet. Direktoratet har nå gitt skolen 12 pålegg om retting. Omfanget av lovbrudd har gjort at direktoratet har vurdert å trekke tilbake skolens godkjenning.

Direktoratet mener at styret i en periode frem mot 2013 ikke hadde den nødvendige kompetanse og kapasitet til å drive skolen i tråd med regelverket, og påpeker at det er svært alvorlig at styret over tid har vist manglende evne til å styre virksomheten etter gjeldende regler. Direktoratet skriver at det er avgjørende at skolens styre gjør en betydelig innsats for å profesjonalisere sitt styrearbeid.

– Skolen har fått frist til å rette opp forholdene til 1. oktober. Hvis skolen ikke kan dokumentere at de har rettet opp, vil vi vurdere å trekke tilbake skolens godkjenning uten å føre nytt tilsyn i saken, sier Barton Dahlberg som nå har tro på at skolen vil rette opp i forholdene.

– Hadde vi ikke hatt tiltro til at skolen ville rette opp påleggene, ville ikke skolen fått en slik sjanse, sier hun.

Les også. 120 søkere fikk ikke plass på internasjonal skole

Vil betale

Styreleder ved This beklager at de må tilbakebetale statsstøtte, men sier de godtar kravet fra Utdanningsdirektoratet.

–Vi som jobber ved skolen i dag, har ikke noe forhold til reisevirksomheten som ble foretatt den gangen. Dette er historie som ligger flere år tilbake i tid, og de fleste av de ansatte dette omhandler, er nå andre steder i verden. Nå vil vi ikke bruke mer energi på dette, men legge dette bak oss, sier May Liz Bjørnevik Tho.

Kravet redusert

Hun har vært styreleder ved This siden mai i fjor, og må nå rydde opp i forhold som skjedde før hun kom inn i styret. Hun sier de aksepterer å tilbakebetale de rundt 144000 kroner som direktoratet krever.

– Dette er et tap vi er nødt til å ta. Vi synes det er beklagelig at ikke direktoratet har ettergitt kravet, men er glad kravet er blitt redusert. Det er vanskelig å si at de vurderingene som ble gjort ved skolen den gang, var feil, fordi vi kjenner ikke de vurderingene som ble gjort. Økonomisk var prioriteringene ikke de sunneste, men de ble vurdert som relevante for å utvikle skolens faglige oppbygging, sier Bjørnevik Tho.

Retter opp

Direktoratet har gitt skolen i alt 12 avvik etter tilsynet. Bjørnevik Tho sier styret tar tilsynsrapporten på alvor, og er i full gang med å rette opp i disse avvikene.

– Vi er ikke i mål, men flere av påleggene er allerede utbedret. Vi tar ikke lett på dette, og bruker tid på å gjøre en grundig jobb, sier Bjørnevik Tho.

Hun mener de nå har et velfungerende styre, og at de jobber hardt for å bli en ansvarlig eier og drifter av privatskolen. Hun er derfor ikke bekymret for fremtiden til This.

– Nå har vi hatt en god og konstruktiv dialog med direktoratet. Tilbaketrekking av godkjenning er derfor ikke lenger noen trussel, sier hun som mener at elevene ikke har vært skadelidende for uregelmessighetene.

– Vi har faglig dyktige pedagoger, og har hele tiden levert en god utdanning til våre elever, sier Bjørnevik Tho

Adresseavisen har ikke lyktes å få noen kommentar fra tidligere rektor. Han har tidligere avvist at reisevirksomheten var i strid med privatskoleloven.

Tilsyn Trondheim international school. Utdanningsdirektoratet med skarp kritikk. styreleder ved Trondheim international school, May-Liz Bjørnevik Tho Foto: Mariann Dybdahl