Leddgiktpasienter blir i dag anbefalt moderat trening for å unngå for mye belastning på leddene. En pilotstudie i Trondheim viser at folk med leddgikt tåler hard intervalltrening.

Ti uker med intervall

I ti uker har en gruppe på 18 kvinner med leddgikt gjennomført to harde intervalløkter i uka på spinningsykkel. Det ser ut til at treningen førte til mindre betennelse i kroppen. Forskerne ser heller ingen forverring av smerter eller sykdomsaktivitet etter treningen. Studien er utført av K.G. Jebsen-senter for hjertetrening ved NTNU, og er en del av mastergraden til Janne Sandstad.

–Det aller viktigste funnet er at de tåler å trene med så høy puls, sier forsker Anja Bye ved K.G. Jebsen-senter for hjertetrening.

–I tillegg er det veldig interessant at det ser ut til at de får mindre betennelse i kroppen. Men vi trenger flere studier for å slå fast det, sier revmatolog og forsker Mari Hoff.

Trente 4x4

Deltakerne trente 4x4 intervall med høy puls på 85 til 95 prosent av makspuls. Kvinnene opplevde en økning i maksimalt oksygenopptak. De opplevde også redusert BMI, fettprosent og midjemål, samt økt muskelmasse. Nå søker forskerne om penger til å gjennomføre flere studier for å dokumentere funnet fra denne undersøkelsen som er den første av sitt slag.

–Vi trenger flere studier for å endre de nasjonale retningslinjene som i dag anbefaler leddgiktpasienter å trene med puls opp til 80 prosent av maks, sier Anja Bye.

– Vi trodde de ville tåle hardtreningen, men visste det ikke, sier hun.

–Vi var litt redde for at de skulle bli dårligere og få mer vondt i leddene, sier Mari Hoff. De to har sammen med Dorthe Stensvold, som også er forsker ved K.G. Jebsen-senteret, ledet studien.

Større risiko for hjerte- og karsykdom

Pasienter med leddgikt har ofte redusert kondisjon, samt en økt risiko for hjerte- og karsykdom på grunn av betennelse i kroppen. Forskerne mener dette gjør det ekstra viktig at disse pasientene driver med trening som virker bra på kondisjonen. Inntil nylig fantes det lite dokumentasjon på hvordan trening påvirker leddene. Det var kun dokumentasjon på at trening med moderat intensitet førte til forbedret kondisjon, uten at smerter, sykdomsaktivitet eller leddødeleggelse økte.

–Hva hadde dere gjort dersom de hadde fått mer vondt?

–Vi hadde en avtale om at de kunne trekke seg, og en deltaker gjorde det. De andre opplevde ikke mer smerte, sier Mari Hoff.

4x4 gir best helsegevinst

Tidligere forskning ved senteret viser at høyintensiv trening kommer best ut for alle grupper de har studert. Denne studien tyder på at folk med leddgikt tåler hardtrening like godt som andre og derfor kan nyte godt av helsegevinstene hardtreningen gir. Trening med høy puls gir bedre kondis, og det reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

De tre forskerne understreker at leddgiktpasienter også bør trene styrke og bevegelighet i tillegg til hardtreningen med høy puls.

–Hva sier dere til rådene om at det viktigste er å være i bevegelse og at 30 minutter med aktivitet for dagen er nok?

–Det er bedre å være i bevegelse enn å sitte i ro. Men viss du først skal bevege deg, kan du gjerne gjøre det med høy intensitet, sier Dorthe Stensvold.

Mange måter å trene med høy puls

Revmatolog Mari Hoff forteller at hun sier til sine pasienter at det er mange måter å få høy puls på.

–De kan jogge, gå fort oppover en bakke, sykle, gå på ski eller svømme.

–Det er ikke tilfeldig at vi i studien har latt dem trene på spinningsykkel. Det vet vi er mindre belastende på leddene, sier Anja Bye.

–Men vi vet ingenting om hvordan jogging påvirker leddene, skyter Dorthe Stensvold inn.