Den farlige narkotikaen som nå fås kjøpt i Trondheim, har ført til dobling av overdosedødsfall sammenlignet med fjoråret. Hittil i år er det registrert 34 overdoser i Trondheim. Tre har dødd.

- Jeg kunne vært en del av statistikken, noe som er fælt å tenke på, sier en 28 år gammel trondheimskvinne.

Hun har tatt overdose to ganger i år, og hevder det er flaks at hun overlevde.

- Jeg tenker først og fremst på hvor knust familien min ville blitt hvis jeg døde. Jeg håper at jeg aldri havner i samme situasjon igjen, selv om jeg vet at det er veldig vanskelig å komme seg ut av dette, sier hun.

Bekymret for de yngste

Årsakene til økningen av overdoser og overdosedødsfall er blant annet sterkere heroin i omløp i byen.

- Heroinen her i byen har stort sett vært svakere og utblandet. Slik er det ikke lenger, men folk er fremdeles naive og tror de tåler de samme dosene som før, sier 28-åringen.

Hun og venninnen, en 27-årig trondheimskvinne, er klare på at den sterke heroinen er svært farlig for rusmiljøet i Trondheim.

- Særlig for de yngste som har begynt å eksperimentere med narkotika. Dessverre tar mange sjansen på at heroinen ikke er så sterk, og finner det ut når det er for sent. Mange er for naive og uforsiktige, sier 27-åringen.

- Vis film av overdose

Flere som så langt i år har tatt overdose i Trondheim er tidlig i 20-årene. Venninnenes kamerat (35), mener forebygging av narkotikabruk bør starte tidlig.

- Dette bør være fast tema på alle skoler. Elevene bør få se videoer av hvordan et overdosetilfelle ser ut. For det ser skrekkelig ut, sier mannen, som selv har vært nær døden flere ganger.

- Det er særlig de fra 14 til 18 år som er mest naive. De har gjerne begynt å eksperimentere med hasj, og tatt det videre med sterkere stoffer. Dette skjedde med meg. Jeg trodde jeg tålte alt da jeg var på den alderen. Unge må skremmes for å unngå overdose, sier 28-åringen.

Opp til hver enkelt skole

- Både naturfag og samfunnsfag har kompetansemål som bidrar til at elever lærer om rusproblematikk, sier avdelingsdirektør for læreplanavdelingen i Utdanningsdirektoratet, Eli Karin Flagtvedt.

Rusproblematikk er et kompetansemål først i sjuende.

- Er det tidlig nok?

- Kompetansemålet innebærer at elevene skal kunne dette når de går ut av sjuende klasse, men læreplanen legger til rette for at undervisning om temaet kan starte i femte. Hver enkelt skole avgjør dette. Det er også opp til skolene om de ønsker å bruke f.eks. film i undervisningen.

- Bør det være mindre handlingsrom og et mer klart system?

- Læreplanene har som prinsipp at skolene skal ha stort handlingsrom når det gjelder utforming av undervisning, sier Flagtvedt.

- Viktigst å nå ut til rusmisbrukere

Helsedirektoratet har hovedansvar når det gjelder arbeid med rusproblematikk – også i skolen.

- Når det gjelder overdoser mener vi det er viktigst å nå ut med informasjon til unge rusmisbrukere og unge som er i risikogrupper. Det kan gjøres for eksempel via utekontakter og rus- og barnevernsinstitusjoner, sier avdelingsdirektør Stine Margrethe Jacobsen.

Hun leger til at viktige temaer i skolen er alkohol og narkotika.

- Man bør konsentrere seg om alkohol og cannabis som er mest aktuelt for de fleste unge, sier Jacobsen.

Tok overdose sammen

Venninnene fra Trondheim fikk sitt første møte med den sterke heroinen for åtte år siden under en ferietur til Oslo. De tok flere overdoser den sommeren, og én gang holdt det på å gå virkelig galt. Skrekkopplevelsen sitter fremdeles i, hevder venninnene.

- Vi begge tok overdose, og ambulansepersonell ble tilkalt for å gi oss motgift. Jeg våknet av motgiften, men det gjorde ikke hun, sier 27-åringen, og ser bort på venninnen.

- Jeg måtte trygle ambulansepersonalet om ikke å gi opp.

Til slutt våknet venninnen med et gisp.

- Jeg husker fremdeles hvor grusomt det var. Det føltes ut som jeg hadde forlatt jorden, og kjente en intens kulde fra innsiden av kroppen, sier 28-åringen.

- Overdoser fører til ekstrem kvalme, krampe i føttene, oppkast ... Du får vondt over alt, sier 27-åringen.

Les dokumentaren om narkosalg på det mørke nettet (PLUSS)

Har taushetsplikt

Fagleder Jan Erik Skjølås i Helse- og overdoseteamet i Trondheim bekrefter at en svært sterk heroin som har vært å få kjøpt i Oslo nå har kommet på markedet i Trondheim.

- Selv rutinerte brukere blir svært rusa av heroinen som nå er i omløp. I tillegg har en ny type Ecstasy med stoffene PMA eller PMMA kommet til byen – et livsfarlig stoff som kan gi til indre organsvikt, sier Skjølås.

Overdosetemaet får beskjed fra AMK hver gang det meldes om overdose i Trondheim. Alle ansatte i teamet er sykepleiere eller spesialsykepleiere, og er utstyrt med belte rundt magen med viktige hjelpemidler i fall de må rykke ut til overdoser. I beltet har de blant annet motgift. Teamet i Trondheim er de eneste i landet som går rundt med motgift.

- Senest i forrige uke måtte vi sette motgift fordi vi kom på stedet før ambulansen, sier Skjølås.

Nå kjemper han og kollegene for at den negative utviklingen av overdoser og overdosedødsfall i byen ikke skal fortsette.

- Vi jobber med å spre informasjon, men sliter med å få kontakt med de yngste brukerne, som kanskje trenger informasjonen mest. Vi har taushetsplikt, men opplever likevel at ungdom unngår å komme til oss. Mange er kanskje redde. Andre tror de kan komme seg ut av dette livet når de vil. De tror de har mer kontroll enn de har, sier Skjølås.

Overdoseteamet i Trondheim jobber med å spre informasjon, men sliter med å få kontakt med de yngste brukerne. - De trenger informasjonen mest, sier fagleder Jan Erik Skjølås.
Overdoseteamet i Trondheim er utstyrt med motgift. Senest for to uker siden måtte de sette sprøyte med middelet Naloxon.
Venninnene fra Trondheim har ruset seg siden de var i tenårene. De mener unge må lære om narkotika tidlig for at overdosestatistikken skal gå ned.
Adresseavisen 20.06.2015.