Foto: Adresseavisen

I dag - 1. juli - åpner kommunen opp for at kreative kremmere kan etablere seg med små, flyttbare salgsvogner. Der kan de selge det meste som kan spises eller drikkes, bortsett fra alkohol, tobakk og godteri.

– Midtbyen er liten og urban, og her er det gode muligheter for å plassere ut slike mobile salgsvogner. Vi ønsker oss ikke sukkerspinn, men vil gjerne ha kortreist mat. Kortreiste pølser eller nystekte vafler kan være noe, sier Rigmor Bråthen, daglig leder i Midtbyen management.

Les også: 12 ting som gjør Trondheim til en mer urban by

København

Ideen kom da Midtbyen management sammen med kommunen før jul dro til København for å hente inspirasjon fra en virkelig storby. I millionbyen ble de fascinert av tilbudet av håndmat: Fra gatehjørnene ble det solgt kaffe, hamburgere, ferske pannekaker og smørbrød fra små salgsvogner.

– I København er det slik at alt som er spiselig, kan selges fra salgsboder. I Trondheim har det vært strenge restriksjoner på salg av mat, mens det har vært mye enklere å selge varer som T-skjorter og solbriller. Nå endres dette, sier Bråthen.

I et bystyremøte nylig vedtok politikerne nye retningslinjer for leie og bruk av offentlig grunn i sentrum. Nå åpnes det opp for mobilt gatesalg, som innebærer at alle kan søke om å selge håndmat eller drikke fra en mobil vogn, kassesykkel eller lignende. Salgsstedene er spredd rundt omkring i sentrum. Marinen, Bakklandet, Rockheim, Nedre Elvehavn og ikke minst selve Midtbyen er noen av de 22 anviste plassene.

Liv i gata

– Et slikt tilbud forventes å være med på å skape mer liv i gata og byrommene, og det kan bidra til å trekke flere besøkende til Midtbyen, skriver rådmannen i saksfremlegget. Han frykter ikke for at flere salgssteder skal føre til mer søppel i gata.

– Trondheim bydrift har økt renholdet i sentrumsgatene, og forsøpling er i dag ikke et problem i Midtbyen, skriver rådmannen.

Rigmor Bråthen i Midtbyen Management tror de som selger mat og drikke fra serveringssteder i midtbyen, også ser positivt på dette tilskuddet.

– Vi tror at serveringsstedene vil se dette som en berikelse. Midtbyen blir mer attraktiv. I tillegg vet vi at enkelte kaffebarer sier de har så stor pågang at de ikke klarer å ta unna alt. Og så er det jo ikke noe i veien for at også de etablerer seg med mobile salgsvogner, sier Bråthen.

Les også: Nå skal Trondheim få noe som både Barcelona og Paris har

Nattmat

Grete Hennissen, midtbykoordinator i kommunen, ser for seg at det nå blir enklere å få kjøpt en matbit eller en kopp kaffe for dem som ferdes i sentrum.

– Nå kan du kanskje få en kopp kaffe i hånden når du går av bussen. Mat og drikke blir tilgjengelig der folk er, sier hun.

– Vårt mål er å skape et bysentrum som er mer attraktivt og levende. Dette vil ikke endre byen, men vil være et av mange bidrag for å skape mer liv, mener hun.

De mobile salgsvognene i midtbyen kan ha åpent fra klokken seks om morgenen til klokka tre på natta. Dermed kan tilbudet av nattmat også bli større.

– Slike vogner vil også være med på å skape trygghet i byen nattetid. Det blir et par øyne som følger med på det som skjer, sier Bråthen.

Anne Mette Østeraas, seniorrådgiver i Mattilsynet avdeling Trondheim og omland, sier at de som vil selge mat og drikke, må varsle Mattilsynet. De må også sørge for å ha kaldt og varmt vann tilgjengelig, og tilgang på kjøleskap hvis de skal selge mat.

– Vi kommer nok til å gjennomføre noen tilsyn. Det blir spennende å se hvordan dette blir, sier Østeraas.

Pølsesykkel

Simen Wågen har sykkelen klar. Nå vil han selge pølser på Nordre.

– Jeg var i New York i februar, da var det ti minus og mye kaldere enn det er her om vinteren. Men folk kjøpte kaffe og pølser fra slike vogner. Hvorfor skal ikke dette gå bra i Trondheim? sier Wågen.

Det er over ett år siden han gikk til innkjøp av trehjulssykkelen med innebygd kjøkken. Nå er han glad politikerne åpner opp for mobilt gatesalg.

– Jeg har søkt og fått ja, men jeg vet ikke hvor jeg skal stå ennå, smiler han. Men han vet hvor han helst vil stå:

– Det er to steder, enten øvre del av Nordre, eller på Torvet. Det er der det roterer mest mennesker, sier han.

I flere uker har han solgt is og belgiske vafler fra en isbar i Ravnkloa. Nå utvider han konseptet, og sammen med kompanjong Ketil Fossum planlegger han å innta Trondheim med originale sykler. Først en pølsesykkel, så en kaffesykkel, en is-sykkel og etter hvert en sykkel med salg av brente mandler.

– Jeg er gründer jeg, vet du. Jeg har alltid drømt om dette, smiler han.

Han vekker oppsikt når han prøvesykler på Nordre, ennå uten pølser i boksene. Men utstyret er i orden, med både kokekar, grill og kaffetank. Han fyrer med gass, og har vann i springen.

– I dag fikk jeg vite at jeg får selge Marley-kaffe fra Jamaica. Da blir det kaffe og reggaemusikk, smiler han.

Han har klokkertro på at pølsene vil smelle av gårde, ikke minst når sultne natteranglere skal hjem. Han lover ikke at han er i farta på de verste regnværsdagene, men vil selge året rundt.

– Jeg vil skape liv og røre i byen. Dette blir moro, sier han.

Simen Wågen har allerede solgt pølser fra sin pølsesykkel under Iladagene og martnan. Nå vil han selge pølser på Nordre. Foto: Kristine Lindebø