OSLO: Det fortalte jentenes mor Aida Fayez Al Zanghari da hun tirsdag vitnet i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

– Israe (15) og Mona (17) lever isolert fra omverdenen. Når jeg ser på dem sitte der, får jeg vondt i hjertet, sa hun.

Også faren Mohammed, Mona og storesøster Doaa (23) forklarte seg over telefon fra den norske ambassaden i Jordans hovedstad Amman.Les også: Elise (12) vil ha Bayan tilbake til Namsos

– Mona holder seg bare på rommet. Hun orker ikke engang se på tv. Hun ligger hele dagen. Hvis jeg snakker med henne og sier hun må få skikk på livet, begynner hun bare å gråte. Israe snakker ikke med noen – hun kan ikke bygge en setning riktig på arabisk. Hvis hun snakker til andre barn, begynner de å mobbe henne. Derfor isolerer hun seg, forklarte mora.

Vil "hjem" til Namsos

Solveig Moen Estil, som vitnet på vegne av støttegruppa hjemme i Namsos, merker også at livet blir stadig mer vanskelig i Irbid, ikke langt fra grensa til borgerkrigsherjede Syria. Bayan (12) skulle til høsten begynt i sjuende klasse sammen med Estils yngste datter.

– Bayan har en form for tilstedeværelse i klassen fortsatt. De har hatt mye kontakt fram til nå, men det har stoppet litt opp, de har det jo ikke bra. Barna vet nesten ikke hva de skal snakke om lenger, men de snakker mye om Bayan, sa Estil i retten.Adressa.no møtte jentene i Irbid i Jordan: Slik lever søstrene

– Hele familien er veldig godt likt. Det er derfor de ikke blir glemt, fortsatte hun.

Snart to år er gått siden familien på ni ble sendt tilbake til hjemlandet Jordan. Da hadde tre av barna vært i Norge i ni år. De to yngste er født i Namsos.

– Jeg ville helst være i Norge og studere, og være med vennene mine, sa Mona da hun vitnet.

Optimistisk advokat

Med hjelp fra støttegruppa i Namsos, har familien gått rettens vei for å få omgjort utsendelsesvedtaket. I tingretten i fjor høst tapte de på alle punkter. Deres advokat Arild Humlen mener sjansen for å nå fram er større i lagmannsretten, fordi kravet til å vektlegge barnas beste i mellomtida er skjerpet. Han mener også at sterke vitneprov fra familien bidrar til at saken nå blir bedre opplyst.Les også: Har samlet inn 300 000 kroner til søstrenes kamp

– Man fikk fram den vanskelige situasjonen barna har havnet i i Jordan. Det er ikke tvilsomt engang at man ikke har latt barna komme til orde da vedtaket om utsendelse ble fattet.

Advokat Christian Galtung, som representerer utlendingsmyndighetene i ankesaken, mener regelendringen ikke er relevant for de sju søstrene, blant annet fordi den kom lenge etter at familien var sendt ut.

Det er Humlen uenig i. Sju søstre-saken kan bli den første dommen i norsk rett som slår fast at barnas beste skal tillegges større vekt, mener han.

– Denne saken bringer i hvert fall ansvaret for at saken er tilstrekkelig opplyst et stykke videre – at alle parter har kommet til orde, og at de riktige momentene er med i vurderingen. Følger ikke staten opp det ansvaret, er ikke vedtaket gyldig, sier han.

Les også: - Jeg angrer ikke at jeg løy om identiteten min