– Hvis eksamensoppgaver hadde blitt spredd via sosiale medier, kunne matematikkeksamen for grunnskolen blitt annullert over hele landet. Dette kunne fått nasjonale konsekvenser, sier Lasse Arntsen, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

20 000 avgangselever i grunnskolen gjennomførte matteeksamen.

Arntsen ble kjent med tabben da 28 elever ved Støren ungdomsskole satt midt i årets matteeksamen. Da ble eksamenen stanset umiddelbart.

– Vi har aldri tidligere opplevd noe lignende, sier Arntsen.

– Ille

Rektor Thom Arnesen sier hele ledelsen ved ungdomsskolen «gikk i kjelleren» da de skjønte hvilken feil de hadde begått.

– Dette var ikke artig i det hele tatt. Vi er jo litt æreskjære hele gjengen, og vi synes det er ille når vi gjør slike feil. Men jeg tar ansvaret for dette, sier Arnesen.

Han sier at feilen ble begått allerede i fjor høst, da eksamensdatoen ble plottet inn i skolekalenderen. Da ble matteeksamen av en eller annen grunn lagt til 18. mai, istedenfor 20. mai som var det rette. Siden har ingen sjekket datoen. Derfor fikk 28 elever ved ungdomsskolen allerede 11. mai beskjed om at de kom opp i matematikk skriftlig, og at eksamensdatoen var mandag 18. mai.

– Jeg har ingen god forklaring på hvordan dette kunne skje, sier Arnesen.

Les også: Unge mobbes på ny app

Ville veier

En mail fra skolen til Fylkesmannen på eksamensdagen førte til at det ble slått full alarm.

– Da fikk jeg en telefon fra Fylkesmannen, hvor de lurte på om vi gjennomførte eksamen i matte. Jeg måtte innrømme at vi gjorde det. Da skjønte vi raskt at vi var på ville veier, sier Arnesen.

I samråd med Fylkesmannen ble eksamen avblåst, og alle de 22 elevene som fortsatt satt med besvarelsene, ble holdt igjen. De fikk beskjed om at skolen hadde gjort en feil, og fikk klar melding om at de ikke måtte spre eksamensoppgavene. Fem elever hadde levert sin besvarelse, og ble kontaktet i ettertid.

– Jeg sa på en pen måte at de ikke måtte snakke om eksamenen før etter 20. mai. Jeg ringte også rundt til alle foreldrene, hvor jeg uttrykte meg veldig tydelig. Men jeg må innrømme at vi var veldig spent i noen dager, sier Arnesen.

– Hvordan reagerte elevene på dette?

– To tredeler jublet, mens en tredel ble litt lei seg. Matteeksamen er ikke så veldig populær blant elevene, sier Arnesen.

God jobb

Elevene har nå fått eksamenen annullert av Utdanningsdirektoratet. Utdanningsdirektør Lasse Arntsen sier at elevene trolig ikke blir skadelidende, selv om de mister en karakter på vitnemålet.

– Dette får svært lite konsekvenser for elevene, sier han.

– Hva tenker du om det som skjedde?

– Dette skulle selvsagt aldri skjedd, og skolen må nå skjerpe sine rutiner slik at dette ikke skjer igjen. Men jeg vil si at når uhellet først var ute, så gjorde skolen en svært god jobb for å hindre at ikke eksamen ble spredd videre. Og dette er helt sikkert noe de lærer av, og som ikke kommer til å skje igjen, sier Arntsen.

Les også. Alle mangler helsesøster

Beredskap

Avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Sissel Skillinghaug, sier at de ved hver eksamensgjennomføring har en beredskap for å håndtere hendelser som denne ved Støren.

– I denne saken var både Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og vi i kontakt med rektor. For oss var det viktig at ikke eksamensoppgavene ble spredt. Et tiltak for å unngå det, var at vi ba vi rektor om å samle inn alle eksamensoppgaver og kladdeark, sier hun.

Hun påpeker at det å annullere en eksamen er en svært streng reaksjon, og noe som bare gjøres med mindre det er helt nødvendig.

– Totalvurderingen vår i denne saken var at situasjonen var under kontroll, og vi annullerte derfor ikke eksamen i matematikk, sier hun.

Hun sier at de ved ett tilfelle tidligere har annullert en eksamen.

– Det var høsten 2011. Da oppdaget vi at noen hadde klart å få tak i en eksamensoppgave i matematikk i videregående før eksamensdagen. 1500 elever og privatister fikk eksamen annullert, og måtte ta eksamen på nytt, sier Skillingshaug.

Les også: Smak av skole i barnehagen

Utdanningsdirektoratet skriver i et brev til Midtre Gauldal kommune at det er svært viktig at kommunen sørger for å ha rutiner som sikrer at gjennomføringen av eksamen blir avlagt på riktig tidspunkt. De forventer at kommunen nå gjør ansatte kjent med rutinene for sikker eksamensgjennomføring.

– Heretter skal vi også dobbeltsjekke eksamensdatoen. Dette kommer aldri til å skje igjen ved Støren ungdomsskole, forsikrer rektor Thom Arnesen.

Gjorde en feil: Elevene fikk beskjed om at skolen hadde gjort en feil, og fikk klar melding om at de ikke måtte spre eksamensoppgavene. Foto: OLE MARTIN WOLD
Rektor Thom Arnesen sier hele ledelsen ved ungdomsskolen «gikk i kjelleren» da de skjønte hvilken feil de hadde begått. Foto: OLE MARTIN WOLD