I mars ble en mann (33) fra Stord dømt til to års fengsel i det som trolig er den største overgrepsbilde-saken som er behandlet i rettsapparatet til nå.

Mannen var i besittelse av minst 600.000 overgrepsbilder og 9000 filmer, går det frem av dommen fra Sunnhordland tingrett.

Les flere saker om overgrepsbilde-saken her.

– Millioner av bilder

– Da jeg undersøkte rettspraksis i lovdata (database med avsagte dommer i Norge - journ.anm.) i mars, kunne jeg ikke finne en sak med større antall overgrepsbilder eller -filmer, sier politiadvokat Brita Lysaker ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som var aktor i saken.

Fosen-saken er allerede beskrevet som den største overgrepsbilde-saken i Sør-Trøndelag politidistrikt. Trolig er den også den største i Norge, når man sammenligner med dommen fra Sunnhordland. Etterforskningsleder Roy Hoøen fra Fosen lensmannsdistrikt opplyste tidligere i juni at beslaget av overgrepsmateriale hos den siktede 48-åringen inneholdt millioner av bilder og tusenvis av filmer.

Som følge av etterforskningen mot mannen, har en rekke flere personer blitt siktet for besittelse av overgrepsmateriale. Fredag ble en 34 år gammel trønder, som knyttes til sakskomplekset, varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett. Han skal ha voldtatt et 12 år gammelt barn. I et videoopptak, som ble funnet på pc-en til en medsiktet i saken, kan man se at barnet har bind over øynene og ørene, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett. 34-åringen og den medsiktede skal ha planlagt overgrepet, og det var den medsiktede som filmet hendelsen. 34-åringen har erkjent forholdet.

- Mengden overgrepsmateriale øker

Kripos, som ofte bistår i etterforskningen av overgrepsbilde-saker, opplyser at de ikke har noen statistikk som viser hva som er den største saken de har etterforsket.

– Selv om vi ikke har noen statistikk, er vår erfaring at antall saker som inneholder store bildebeslag har økt de senere årene. I tillegg ser man at databeslag i større grad enn tidligere inneholder store mengder videoer. Dette har en sammenheng med at lagring av data er blitt svært billig, noe som gjør at brukerne ikke lenger trenger å slette filer. Dette, i sammenheng med at det kontinuerlig produseres nytt overgrepsmateriale, samt at tidligere produsert overgrepsmateriale ikke forsvinner, gjør at den totale mengden tilgjengelig overgrepsmateriale øker. Dette gjenspeiles også i beslagene, sier Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

28 overgrepsfilmer

Saken fra Stord, som ble oppdaget i forbindelse med Kripos-aksjonen «Operasjon Share», er anket til Gulating lagmannsrett og skal behandles i august. Advokat Øyvind Gaute Berg, forsvareren til 33-åringen, utelukker ikke at saken kan havne i Høyesterett.

Den øvre strafferammen for brudd på straffelovens paragraf 204a, som blant annet omhandler besittelse og deling av materiale der barn blir utsatt for overgrep, er fengsel i tre år.

Den alvorligste 204a-saken Høyesterett noen gang har behandlet omhandlet en mann som lastet ned 28 overgrepsfilmer på totalt 14 timer. Han ble dømt til åtte måneders fengsel etter at Høyesterett skjerpet dommen fra Gulating lagmannsrett.

– Ikke prøvd så stor sak

– Høyesterett har ikke prøvd saker som har et slikt omfang som vi er vitne til i Fosen-saken, sier statsadvokat Per Morten Schjetne ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Han var nylig i Høyesterett med to andre trønderske saker. Også disse sakene stammet fra «Operasjon Share» og dreide seg om nedlasting av overgrepsmateriale.

Den ene mannen hadde lastet ned 65 overgrepsfilmer på totalt 14 timer, mens den andre 17 filmer på totalt fem timer. Ifølge høyesterettsdommene hadde ingen av mennene drevet planmessig søk etter barneovegrepsfilmer. Filene var et «overskuddsmateriale» som kom som følge av nedlasting av vanlig porno. Mennene hadde også slettet filmene umiddelbart etter nedlastingen.

Begge mennene ble dømt til 120 dagers fengsel, hvorav halvparten ble gjort betinget. I den ene saken skjerpet høyesterettsdommerne straffen fra Frostating lagmannsrett.

– At begge fikk 120 dagers fengsel, er en markering fra Høyesterett om at straffverdigheten er høy også når man ikke gjør planmessig søk etter overgrepsmateriale, sier Schjetne.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra mannen fra Fosen, men han ønsker ikke å snakke med avisen.