Onsdag i forrige uke ble den ene mannen fra Østlandet (34) pågrepet i en hytte i en kommune utenfor Trondheim.

Han ble fraktet til hovedstaden og to dager senere fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Mannen er siktet for å ha voldtatt en 12 år gammel jente i Oslo. Handlingen som beskrives i kjennelsen er svært grov.

Les flere saker om overgrepsbilde-saken her.

«Planla overgrepet»

– Politiet mener handlingen rammes av voldtektsbestemmelsen i straffeloven, sier politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt.

Det går også frem av fengslingskjennelsen at en 51 år gammel medsiktet mann fra Østlandet filmet overgrepet. Denne videoen fant Oslo-politiet på pc-en til 51-åringen, og han ble varetektsfengslet 12. juni. Også han er siktet for voldtekt samt for brudd på straffelovens paragraf 204a, som blant annet omhandler besittelse og deling av materiale der barn blir utsatt for overgrep. Retten har også sett fremlagte chattelogger som viser at 34-åringen og 51-åringen «planla overgrepet i forkant av selve utførelsen», skriver dommeren. Ifølge kjennelsen har den eldste også erkjent dette.

To av åtte siktede

– Begge mennene har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld. De er ikke enige i at handlingen rammes av voldtektsbestemmelsen, sier Hatlo.

Politiet mener at mennene har delt overgrepsfilmen seg imellom, men etterforskningen skal avklare om den er delt med flere, opplyser politiadvokaten.

Han gjør det også klart at overgrepet mot jenta skjedde for en god del år siden, men at Oslo-politiet først fant videoen hos 51-åringen i mai. Da begynte saken å rulle.

34-åringen kan knyttes til den pågående overgrepsbilde-saken som nå etterforskes i Sør-Trøndelag politidistrikt, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett. Marit Sem, politibetjent og etterforsker på saken, opplyser at begge mennene fra Østlandet er blant de totalt åtte som politidistriktet har opplyst er siktet i saken (se grafikk).

– Chattet med Fosen-mann

Overgrepsbilde-saken i Sør-Trøndelag startet i april, da etterforskere fra Fosen lensmannsdistrikt gjorde et svært stort beslag av overgrepsbilder og -filmer hos en 48-åring på Fosen. Politiet har karakterisert beslaget som det største i politidistriktets historie. Det skal være snakk om millioner av bilder og tusener av filmer.

– Da vi gikk gjennom beslaget hos den siktede fra Fosen, fant vi også ut at han hadde chattet med de to siktede mennene fra Østlandet. De snakket blant annet om jenter og delte overgrepsbilder. Vi har videresendt chatten og et utvalg av bildene til politiet i Oslo, så har de ført denne saken videre. Det er linken til vår sak, sier Sem.

Advokat Tone Skålevik som forsvarer 48-åringen, opplyser at klienten har erkjent straffskyld, at han har samarbeidet med politiet og gitt dem de opplysninger som han kan. Hans kobling til andre siktede i saken kan hun imidlertid ikke kommentere så lenge politiet ikke har gitt innsyn i hvem dette er.

Les flere krimsaker fra adressa.no her

Siktet for nok et overgrep

34-åringen fra Østlandet er også under etterforskning for nok et overgrep – i Østfold. Han ble pågrepet i forbindelse med denne saken 22. april. Mannen er siktet for seksuell handling mot en jente under 16 år samt for besittelse av overgrepsmateriale, opplyser politiadvokat Anette Steen ved politidistriktet.

34-åringen erkjenner straffskyld for oppbevaring av overgrepsbilder, men ikke for overgrep, opplyser hun. Fredrikstad tingrett besluttet å varetektsfengsle mannen 24. april. Han tilbrakte to uker i varetekt, før han etter hvert satte kursen nordover til hytta i Trøndelag. Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere siktelsene mot mannen.