– Vi hører ofte fra kunder at de foretrekker svensker fremfor nordmenn, fordi vi jobber bedre, sier Mia Karlsson, servitør ved Una Pizzeria a bar.

Hun er én av hundrevis av svensker som i sommer arbeider i Trondheim. Selv har Mia har bodd i byen i ett år, men er usikker på om hun blir værende etter sommeren. Det er hun ikke alene om. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) indikerer at den store mengden med svenske arbeidssøkende begynner å minke.

Bjørn Wiik, regiondirektør i Adecco Nord, kan bekrefte dette.

– De kommer ikke i busslass for å søke jobb lenger, slik som før, sier han.

SSB meldte i mai om en nedgang på 60 prosent i nettoinnvandringen av svenske statsborgere for første kvartal i år, sammenlignet med fjoråret. Wiik forteller at det i Midt-Norge er 25 prosent færre svensker som jobber gjennom byrået denne sommersesongen, kontra 2014.

Tjene mye penger

Mika Larsson, som også arbeider som servitør ved den samme restauranten, forteller at det tidligere har vært en selvfølge for svenske ungdommer å dra til Norge for å jobbe.

– Før var det veldig sånn at «selvsagt skal man til Norge» når man er ferdig på skolen, sier hun.

– Her skal man jobbe og tjene mye penger før man drar verden rundt. Nå som det ikke er så stor forskjell på valutaene, tror jeg ikke alle føler det sånn lenger.

Størst tilbakegang blant yngre

Nye tall fra SSB viser at det er en tilbakegang i antallet som jobber i Norge under kortere opphold. «Etter flere år med økning har nå tilveksten av svenske korttidssysselsatte stoppet opp,» skriver SSB.

Også bemanningsbyrået Jobzone merker nedgangen.

– Vi registrerer at det er færre svenske ungdommer som er innom oss nå sammenlignet med tidligere, sier Lars Edvard Kvaal, avdelingsleder ved Jobzone Trondheim.

Arbeidsmarkeder i endring

Wiik i Adecco Nord mener at tilvekststoppen av svenske arbeidssøkende etter all sannsynlighet skyldes endringer i både det norske og svenske arbeidsmarkedet.

– Grunnen til at det er færre svensker skyldes nedgang i ledige jobber. I tillegg har nok svenskenes arbeidsmarked blitt mer normalisert.

Han understreker likevel at det fremdeles er mange svensker som er sysselsatt i regionen, og at de spiller en viktig rolle for næringslivet.

– Særlig innen restaurantyrket er man avhengig av arbeidskraft fra nabolandet for å få sommersesongen til å fungere, sier Wiik.

LES OGSÅ: Italiener knekker «trønderkoden» (PLUSS)

-Oslo er mainstream

Både Mia og Mika har vært andre steder i Norge og arbeidet. Mika har jobbet en sommer i Sandefjord, mens Mia har tidligere jobbet i Oslo. Begge er klare på at Trondheim er den beste byen å jobbe i.

– Typiske sesongbyer er døde utenom sommeren, mens i Trondheim skjer det ting hele året, sier servitørene.

– Samtidig er Oslo veldig mainstream. Det er mange som ikke ønsker å dra dit å få partysvenske-stempelet på seg.

Likevel hender det at jentene også får negative kommentarer fra trøndere.

– Det går ofte på at vi kommer til landet og tar pengene fra andre nordmenn, sier Mia.

Nedgang overalt

Samtlige av de største bemanningsbyråene i Trondheimsregionen melder om nedgang blant svenske arbeidssøkende denne sesongen.

Solveig Finboe, regionsjef for Manpower Midt- og Nord-Norge, forteller at det ved fjorårets to første kvartal var 194 svenske medarbeidere i oppdrag gjennom Manpower Trondheim. I år har tallet for tilsvarende periode sunket til 165.

Trives: Mika Larsson (27) liker å servere sultne og tørste trøndere. Foto: Kristine Lindebø
Foto: Adresseavisen
Endring: Jentene ved Una Pizzeria trives meget godt i Trondheim, men merker at stadig flere Svenske drar hjemover. Foto: Kristine Lindebø
Nedgang: Færre Svensker søker jobb i Trondhem melder Bjørn Wiik, regiondirektør i Adecco Nord. Foto: Adecco