Samtidig som de fødende strømmer til fødeavdelingen ved St. Olavs Hospital, skal de ansatte avvikle årets sommerferie.

– Sommeren er en krevende tid. Vi er helt avhengige av at ansatte sier ja til ekstravakter. Men her stiller heldigvis damene opp for hverandre, sier Vigdis Myhren, avdelingsjordmor ved føde vest.

Travelt

I juli har de i gjennomsnitt tatt imot nærmere 13 barn i døgnet ved St. Olavs. Det er to-tre flere i døgnet enn det som er vanlig ellers i året. Både i juli og august er det forventet mellom 390 og 400 fødsler ved de to fødeavdelingene.

– Det er litt heftigere i år enn i fjor. Vi har hatt noen netter i det siste hvor det har vært veldig travelt, sier Myhren.

«Magisk»

– Det var litt texas her i natt. Da foregikk det ting, smiler Vebjørg Grønning Svinsås. Hun er nybakt mor til lille Mathilde som ble hentet ut av magen sist mandag.

– Vi skulle bare på en kontroll, så endte det med keisersnitt, sier hun.

Tre dager senere er hun og mannen Vidar Svinsås snart på vei hjem til Rindal, hvor storesøsken venter spent. Men før de drar, gir de tommelen opp for føden:

– Vi har hatt det veldig bra her, og har blitt så godt ivaretatt. Vi har fått den hjelpen vi har hatt behov for. Det var først den siste natta vi merket at det var ekstra travelt her. Men de ansatte er jo så fantastiske, sier Vebjørg.

– Og Mathilde var planlagt for å rekke barnehagen til neste år?

– Overhodet ikke! Vi giftet oss i oktober i fjor, og nå kom Mathilde, ni måneder senere. Jeg har ikke trua på det å planlegge når en skal ha barn. Barna kommer når de kommer, smiler Vebjørg.

– Og hvordan føles det nå?

– Magisk! Jeg er i en lykkerus. Det er ingen selvfølge å få barn, sier Vebjørg.

Barnehageplass

Tidligere var det på våren det var mest liv på føden ved St. Olavs. Men da barnehageloven ble endret i 2006, ble fødselsboomen flyttet. Loven gir barn som er født før 1. september rett på barnehageplass året etter. Derfor timer stadig flere fødselen til sommeren slik at barna kan begynne i barnehagen rundt ettårsalderen. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at juli er måneden med flest fødsler.

Les også: Barnehage stenger dørene

– En av de svenske jordmødrene som jobber her, synes dette er helt «tokig». I Sverige har de ingen slik dato, sier Vigdis Myhren.

Hun hadde gjerne sett at barnehageloven hadde blitt endret igjen, fordi det er heftig å kombinere fødselsboomen med ferieavvikling.

– Tidligere har vi hatt god hjelp av svenske jordmødre, men nå har de fått bedre betingelser i Sverige, og det er ikke like attraktivt å komme hit. Heldigvis har vi jordmorutdanning i byen, og heldigvis ville mange av studentene der ha sommerjobb. Men når vi starter sommeren, har vi ikke dekket opp hele turnusen. Derfor er vi alltid spente på hvordan det går, sier Myhren.

Les også: 25 fødsler på ett døgn

Mindre erfaring

Med så høye fødselstall, bør de helst ha rundt 13 fødsler i døgnet. Det har gått bra så langt.

– Hvis det er en rolig vakt, vet vi at det straffer seg. Da blir det gjerne mer å gjøre på neste vakt, sier Myhren.

Men de har ingen garantier. Plutselig kan det dukke opp over 20 struttende mager på ett døgn.

– Vil travelheten gå utover foreldre og barn?

– Alle blir tatt godt vare på, og det er ingen fare med sikkerheten til de fødende. Men tilbudet blir ikke optimalt. Jordmorstudentene som skal gi ammeråd på barsel, har ikke den samme erfaringen som de faste ansatte. Og vi har en del logistikkutfordringer. Det er ikke alltid rom på barsel, så det hender at vi må legge to på samme rom noen timer etter fødselen, sier Myhren.

Les også: Helsesøstre skal gi bedre ammeråd

Lite strikking

Inne på vaktrommet er det ingen som har tid til å se sommerbåten tusle ut Trondheimsfjorden på TV-skjermen. Strikketøyet ligger henslengt i sofaen, det er et fellesprosjekt hvor jordmødrene strikker til palestinske babyer.

– Vi kan strikke mens vi sitter inne på føderommene. Det virker beroligende på de fødende. Men i sommer har det blitt lite strikking, sier Myhren.

Jordmor Ragnhild Grav Myrland fyker inn døra, hun kan rapportere om dagens første vannfødsel. Så fyker hun ut igjen, det er ingen tid for pause.

– Det er hektisk, og du merker det når du kommer hjem. Det hender jeg må stikke innom og kjøpe en pizza for å fylle på, smiler hun som teller ned til ferie.

Da er det nye som overtar for å ønske sommerbarna velkommen.

– Hvis dere hadde fått besøk av Erna Solberg, hva ville budskapet vært?

– Fjern 1. september som datoen for å få barnehageplass, eller innfør flere barnehageopptak i året, sier Vigdis Myhren.

Foto: Adresseavisen
Vebjørg Grønning Svinsås med lille Mathilde. Foto: Kristine Lindebø
Lykkelige: Lille Mathilde kom til verden på mandag, og Vebjørg Grønning Svinsås og Vidar Svinsås er lykkelige foreldre. Foto: Kristine Lindebø
Vigdis Myhren, avdelingsjordmor ved føde vest ved St. Olavs Hospital. Foto: Kristine Lindebø