Victoria Løkken (12), Ida Marie Følstad Melting (12) Malin Andersen Nordgård (12), Vilde Winge Kristiansen (13), og Vilde Lund (13) koser seg på banen. Foto: RICHARD SAGEN

Færre jenter enn gutter blir rekruttert til organisert idrett. Samtidig har jentene lettere for å droppe idrettslaget. Det viser en studie av ungdoms idrettsdeltakelse i Trondheim.

– Dette handler kanskje om hva slags aktiviteter som tilbys i idrettslagene. Det kan være at tilbudet er litt for smalt for jentene, sier Tone Rian Myrli, stipendiat ved Institutt for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU.

Jenter slutter

Sammen med Ingar Mehus, førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, har hun sett på rekruttering og frafall i den organiserte idretten i Trondheim. Data er hentet fra Ungdomsundersøkelsen for videregående elever i Trondheim.

Resultatet viser at jenter i noen mindre grad enn gutter blir rekruttert inn i idretten. De jentene som velger å begynne med idrett, har større sjanse for å falle fra enn guttene.

– Dette kan tolkes som at jentene, med økende alder, ikke finner seg til rette i den organiserte idretten som guttene. Dermed blir det nærliggende å spørre om tilbudet i de lokale idrettslagene er tilstrekkelig variert til å gi likeverdige alternativ for jenter og gutter, skriver Myrli og Mehus i en artikkel i tidsskrift for ungdomsforskning.

Mye fotball

Myrli påpeker at mange idrettslag har få aktiviteter å velge mellom.

– Noen lag har kun fotball. Selv om fotball er blitt den største aktiviteten blant jenter, og veldig mange jenter synes at fotball er kjempegøy, så kan det være at tilbudet blir litt for smalt. Det er nok fortsatt slik at fotball appellerer mer til gutter enn til jenter. Idrettslagene burde hatt flere aktiviteter og et bredere tilbud. Men idrettslagene drives på frivillig basis, så dette er ikke enkelt, sier Myrli som mener fokuset bør løftes høyere opp i idrettsforbundet.

– Det har vært veldig fokus på å få med jentene, men til tross for det ser vi at de ikke lykkes helt, sier Myrli.

Sosialt

Men jentene fra team 2002 i Tiller IL greier ikke engang tenke seg hvorfor noen ønsker å slutte med fotball.

– Det er gøy og sosialt. Dessuten er trenerne snille.

Morsomst er det å vinne, mener Malin Andersen Nordgård (12), Vilde Winge Kristiansen (13), Victoria Løkken (12), Ida Marie Følstad (12) og Vilde Lund (13) fra team 2002 i Tiller IL.

– Vi spiller på det beste laget i byen!

– Og hvis dere taper?

Til Norway Cup og Spania

– Da blir vi bare enda mer motivert for å gjøre det bedre neste gang!

Om to uker skal jentene delta på Norway Cup. Neste år går turen til Spania.

– Sånt er jentene med på å bestemme, forteller trener Geir Arne Kristiansen. Han og Lars Marius Løkken legger stor vekt på å knytte jentene til idretten gjennom miljøskapende aktiviteter både i og utenfor banen.

– Vi er opptatt av at alle blir sett. Fotballen skal være inkluderende. Og hver og en skal få muligheten til å utvikle seg ut fra sitt nivå.

Mikser og flekser

– Vi har en felles treningsgruppe for alle 25 jentene på samme alderstrinn. Både på trening og under kampene mikser vi slik at jentene spiller en tredjedel av tiden mot dem som er på samme nivå som dem selv, en tredjedel av tiden mot dem som er litt bedre og en tredjedel av tiden mot dem som er på nivået under, forteller Kristiansen.

Som trener behandler han ikke jentene på noen annen måte enn guttene. Men sier samtidig:

– Vi tror ungdommene klarer seg selv når de bikker 13–14. Men nettopp på dette alderstrinnet trenger ungdommene -og ikke minst jentene – ekstra støtte fra foreldre og trenere. Vi ser at guttene er mer selvmotiverende enn jentene. Jentene er mer avhengig av venninnene, gruppen og av voksne som motiverer dem.

Fint at du kom!

– Hva med typiske jenteting – sminke og sånn?

– Vi ville aldri nedlegge noe forbud, tvert imot legge til rette for at de kan være opptatt av hår og sminke i vår setting. Det blir litt som når en av jentene kommer ti minutter for seint til en trening eller har glemt igjen fotballskoene. Da skjenner vi ikke, men sier heller: Så fint at du kommer!

Allerede da jentene fra 2002 begynte som 6-åringer, satte Lars Marius Løkken og Geir Arne Kristiansen seg som mål at de skulle få alle igjennom til de ble 16. Så langt har de lyktes.

Fotball hele uka

Tre ganger i uken trener jentene på Tonstadbanen. I tillegg kommer kampene.

– Av og til blir det fotball hele uka.

Ingen av dem er innstilt på å slutte av den grunn, heller ikke når de om noen år er 15–16 og kanskje har helt andre interesser i tillegg.

– Har dere noen råd å gi til andre lag som kanskje strever med å holde på jentene?

– Trenerne må ikke være for strenge. Og det er fint å gjøre morsomme ting sammen – som å gå på Egon og spise for å feire sesongavslutning. Det gjorde vi!

Dyrt

Studien fra Trondheim viser også at barn og unges idrettsdeltakelse henger sammen med foreldrenes utdanning og lønn. Unge med foreldre som har lavere utdanning og lav inntekt, faller tidligere fra enn ungdom som har foreldre med høyere utdanning og god økonomi.

– Ett forhold er at det blir dyrere å drive med idrett jo eldre barna blir. Samtidig krever det mer oppfølging av foreldre, og dette kan være utfordrende for en del familier. Det blir flere treninger, flere kamper, og kampene er ikke bare i nærområdet. Dermed blir det mer reising, og mange er mer ambisiøse i forhold til å dra på cuper, sier Myrli.

Færre minoritetsungdom

Det er velkjent at idretten sliter med å rekruttere minoritetsungdom. Studien fra Trondheim viser at minoritetsungdom rekrutteres i noe mindre grad til idrettslagene. Dette gjelder både gutter og jenter.

– Dette indikerer at Norges Idrettsforbunds overordnede mål om inkludering og lik tilgang til idrettsdeltakelse fortsatt ikke er nådd i Trondheim, heter det i rapporten.

Men når minoritetsungdom er rekruttert til idretten, ser de imidlertid ut til å finne seg til rette i den organiserte idretten på linje med andre ungdommer.

– Det kan se ut til at idrettslagene i Trondheim er ganske flinke til å holde på minoritetsungdommene, og at de klarer dette bedre enn idrettslag i Oslo. Dette hadde det vært interessant å se nærmere på, for vi har ikke noe godt svar på hvorfor det er slik, sier Myrli.

Les også: Der kvinner bare er til pynt

Les også: VM i Canada har gitt kvinnefotballen et løft

Lars Marius Løkken Foto: RICHARD SAGEN
Geir Arne Kristiansen Foto: RICHARD SAGEN