«Er det mulig å få sitte?»

Det spør Leif Maliks i Adresseavisens leserbrevspalte, Ordet fritt. Han presenterer seg som revmatiker og kunsthistoriker.

– Eldre og funksjonshemmede trenger ryggstø og armlener for å sitte godt, sier han. Maliks mener det er en manglende interesse for godt utformede sitteplasser, og at det kan spores tilbake til et estetikkprogram fra begynnelsen av 2000-tallet.

– Friske folk tenker ikke over det, men folk som har problem med for eksempel leddene, trenger en benk til å hvile ryggen.

Benker uten ryggstøtte

Maliks lister opp gangveien mellom Skansen og Brattøra, Leuthenhaven, ved Dokkhuset, Torvet, minnestedet Julius Paltiels plass og den nye Adressa-parken som steder som mangler gode benker. I tillegg mener han at kommunens standardbenk, som vi finner blant annet på Nordre, langs Nidelven på Nedre Elvehavn og ved Skansen, gir for dårlig støtte.

– Spilene er for dårlige slik at de skjærer inn i kroppen, benkene mangler støtte nederst i ryggen og ryggstøet er laget slik at du blir sittende for langt bakover.

Derimot skryter han av benkene i parken ved St. Olavs Hospital, på Museumsplass og langbenkene mellom hotellet på Brattøra og hurtigbåtterminalen.

Minus for Adressa-parken

I den ennå uferdige Adressa-parken rett ved Bakke bru mangler benkene ryggstø.

– Dette er et godt eksempel på manglende omtanke for folk som trenger en benk for å sette seg ned og hvile. Det verste er at du ikke kan sitte med støtte for ryggen. Her er det helt meningsløst fordi det uansett ikke er mulig å sitte på begge sider av benken.

LES OGSÅ: Byens nye elvepromenade

Men denne parken er ikke ferdig, og kommunen har ikke overtatt den ennå. I enden av parken er det også lagret en del benker med ryggstø.

Kommunen krever ryggstø

– Alle nye anlegg eller anlegg som blir oppgradert, skal ha tilbud om benker med ryggstø og armlener, sier landskapsarkitekt Elisabeth Shøttler. Hun er avdelingsleder for Kommunalteknikk i Trondheim kommune. Schøttler er på ferie i Tyskland og har ikke mulighet for å undersøke det nærmere nå, men sier at kommunen stiller krav om at parkanlegg skal ha tilbud med benker som eldre og funksjonshemmede kan sitte på.

– Når det gjelder den nye Adressa-parken, har vi sagt at det også skal være benker med ryggstø og armlener, sier Schøttler.

Ingen ryggstøtter ved Dokkhuset

Ved Dokkhuset litt lenger bort på Nedre Elvehavn finner vi ikke en eneste benk med ryggstø.

– Jeg satt godt, forteller Cathrine Heier som ikke hadde tenkt på det før vi spør.

– Men besteforeldrene mine ville sikkert ikke likt så godt å sitte her. De ville nok gjerne hatt ryggstø.

Solsiden uten ryggstøtte

Utenfor kjøpesenteret på Solsiden møter vi trioen Tor Johansen, Jeanette Edensten og Maria Levang som er på besøk i Trondheim og trengte et sted å sitte ute etter å ha kjøpt med seg kaffe.

– Dette var det vi fant, men vi sitter ikke godt, sier de tre og etterlyser flere benker med ryggstø der det er mulig å sitte godt uten å måtte gå på et serveringssted.

LES OGSÅ: Ønsker store friområder på Nyhavna

Pluss for hurtigbåtterminalen

Ved hurtigbåtterminalen på Brattøra derimot får benkene skryt. De er gode både til å ligge og sitte på.

– Her sitter jeg godt, sier Kjersti Furuseth som sitter og leser mens hun venter på båten til Rissa.

– De er bedre enn benkene inni byen der du blir halvveis liggende når du lener deg mot ryggstøet. Og de er veldig mye bedre enn benkene inne i terminalbygget, sier hun.

Tømmerstokker langs sjøen

Agnes og Thor Holten går tur fra Skansen og til Brattøra over den nye gang- og sykkelveien nesten hver eneste dag. De skulle gjerne hatt benker som var mer egnet til å hvile ryggen.

– Her er det bare noen tjukke tømmerstokker uten ryggstø.

Bra på Skansen

Derimot skryter de av benkene ved sjøen på Skansen. Der møter vi Vera Rinnan som er på sightseeing i egen by og får i oppdrag fra oss å evaluere benken.

– Dette er en kjempefin benk med ryggstø og alt i orden.

–Hvorfor er det viktig?

– Det er en nødvendighet for mange i min alder som er dårlig til beins. Når de vet at det ikke er så langt å gå til nærmeste gode benk, er det lettere å gå ut en tur.

Julius Paltiels plass

Mona Undisdatter sitter på minnestedet Julius Paltiels plass, på en av benkene som Leif Maliks kritiserer.

– Jeg sitter bra her. Det er fint å sitte her, og god plass til å bevege seg på benken.

Kabeltrommel på Torvet

På Torvet har sorgenfriselger Maria Rutlien tatt pause på en benk som kan ligne på en kabeltrommel.

– Jeg liker den godt og sitter godt, sier hun. Det er kjekt å kunne sitte midt på torget og se på folk.

Torvet har fått flere kabeltrommelbenker som står på Leif Maliks liste over dårlige benker. Han får støtte fra en dame som ikke vil bli tatt bilde av, men som etterlyser benker med ryggstø rundt soluret.

Adressa-parken: – Dette er et godt eksempel på manglende omtanke for folk som trenger en benk for å sette seg ned og hvile, sier Leif Maliks. Men det skal komme benker med ryggstø ifølge landskapsarkitekt i kommunen, Elisabeth Schøttler. Foto: jens petter søraa
Langs gangstien fra Brattøra til Skansen: – Benken ser ut som en tykk tømmerstokk og mangler støtte til ryggen, sier Agnes og Thor Holten som går tur her nesten hver dag. Foto: jens petter søraa