Aktiviserer: Regn og kjølig sommertemperatur hindrer verken Ruben (6) eller Rita (47) fra å være ute å kose seg på campingplassen sin. Foto: TERJE SVAAN

– Med slikt vær får man mer tid til å ta det med ro. Vi stresser ikke rundt for å utnytte det gode været. Vi sitter heller inne hvor vi leser eller drikker kaffe med campingnaboene. Fordelen er at vi får tilbrakt tiden sammen, sier Rita og kikker bort på sin seks år gamle sønn. Han synes også det er koselig å med «innevær».

– Da kan jeg leke med leker, også kan vi se film sammen.

– Bør lære av barn

Det er syvende året på rad at Rita camper på Øysand Camping i Melhus. Førtisyvåringen ifra Trolla plasserer årets og fjorårets sommer i hver sin ende av skalaen.

– Sommeren i fjor var den desidert beste, mens sommeren i år er den desidert verste, sier Rita, mens hun stirrer ut av forteltet på campingvognen, hvor nok en sommerdag preges av nedbør.

– Jeg merker at årets sommer har gjort meg en tanke værsyk. Det er tross alt mye vi ikke får gjort i år, som vi gjorde i fjor. Bading og is er det nesten ikke blitt noe av, sier Rita.

Ruben har likevel ingen problemer med å finne på ting, selv om det er nedbør og kaldt.

– Jeg er ute å leker med de andre som er her, sier han.

Ruben har blitt kjent med flere jevnaldrende på campingplassen. Rita forteller at barna ofte leker ute, selv om det regner.

– Det burde vi eldre kanskje lære litt av. Unger er veldig fleksible, og klarer å aktivisere seg selv om været er dårlig. Voksne har dessverre en tendens til å stue seg inne og bare sitte stille når været ikke er slik vi ønsker at det skal være.

Regner i regnet

I sommer har Rita utnyttet det kjølige været til å få gjort litt snekkerarbeid, sammen med Ruben og kjæresten.

– Vi har bygd en platting utenfor campingvognen. Det er jo noen av fordelene med å ha dårlig vær. Da får man gjort ting man ellers ville utsatt om været hadde gjort mer fristende til å dra på stranda.

Ruben benytter på sin side den lunkne sommerferietemperaturen til å forberede seg til andre klasse.

– Jeg sitter inne og løser regnestykker, sier Ruben, og viser frem et nesten ferdigutfylt mattehefte.

Årstidene «sklir ut»

Rita og Ruben har som vane å bli på Øysand ut august. I år kan det kanskje bli et lengre opphold.

– Vi blir her muligens en ekstra måned hvis været fortsetter. September har tidligere vært bra værmessig, så det kan være at vi blir her lenger, sier Rita, som synes været er blitt mer ustabilt nå enn tidligere.

– Før var et tydeligere skille mellom de ulike årstidene. Nå er sklir det mer og mer ut.

Det dårlig været til tross, en sydenferie frister ikke Rita.

– Der har jeg aldri vært, og jeg kommer ikke til å dra i år heller. Vi har det så bra her hjemme i Norge og på Øysand om sommerne. Ønsker vi å bade, så er ikke dårlig vær noe problem. Vi tar heller bare turen til Pirbadet, sier Rita, og får et rungende «Ja!» ifra sidemannen.

Antall gjester halvert

De ansatte på campingplassen merker en stor forskjell på årets sesong, sammenlignet med 2014.

– Antallet gjester er nærmest halvert, sier Anja Berge Iversen ved Øysand Camping. Hun forteller at det dårlige været får konsekvenser for sesongarbeiderne deres.

– Færre gjester fører til at vi tjener mindre, og at det er mindre behov for ekstrahjelp. Timelistene har vi endret, og det blir færre arbeidstimer for dem som jobber her i sommer sammenlignet med i fjor. Det er ikke snakk om alvorlige innskrenkninger, men det er langt ifra optimalt.

Kaldeste sommer siden 1977

Frem til april i år registrerte Trøndelag 25 måneder på rad hvor gjennomsnittstemperaturen lå over det normale. Fra mai har været vært preget av lange perioder med kjølige luftmasser og nedbør.

To av tre dager kaldere enn normalt

I mai, juni og juli har to tredjedeler, eller totalt 55 av 82 dager, hatt en middeltemperatur under det normale. Mai og juni var henholdsvis 1,5 og 1,9 grader under det normale.

Middeltemperaturen i juli ligger 0,1 grad over det normale.

For å finne en enda kaldere sommer må vi 38 år tilbake i tid.

Det var ingen sommerdager (maksimumstemperatur over 20,0 grader) verken i mai eller juni. Hittil i juli har det vært seks sommerdager.

Ustabilt vær ut juli

For alle værsyke trøndere er det liten trøst å hente hos vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt.

– Prognosene de neste ti dagene er preget av ustabilt og kjølig vær med daglige perioder med regnbyger. Mellom bygene kan det bli perioder med sol, men jeg kan dessverre ikke gi noen solgaranti for hver dag.

Sjansene for sol og opphold i neste uke ser ut til å være størst tirsdag, sier meteorologen.

Langtidsvarsler som strekker seg inn i august antyder at det kan skje et værskifte med overgang til varmere vær i begynnelsen av måneden. Jetstrømmen, som har befunnet seg sør for Norge store deler av sommeren, ser ut til å brytes i stykker. Dermed kan den varme luften sør og øst i Europa strømmer nordover til Norge.

– Prognoser så langt frem i tid er svært usikre så vi må nok vente en god stund før vi vet om dette virkelig skjer, sier Stenmark.

Innendørscamping: Mor og sønn benytter regnværet til å kose seg med inneaktiviteter. Foto: TERJE SVAAN
Nedjusterer: Med færre gjester, blir det mindre å gjøre for Anja (32) og de andre ansatte ved Øysand Camping. Foto: TERJE SVAAN
Folketomt: Øysand Camping opplever en rolig sommer sammenlignet med fjorårssesongen. Foto: TERJE SVAAN
Stille: Det er ikke mange som tar turen på vannet i regnværet. Foto: TERJE SVAAN
Tysklandsfarere: Gudrun og Tomas fra Potsdam i Tyskland koser seg i Trøndelag på tross av mye nedbør. Foto: TERJE SVAAN