Francoise Bres (23), Gaëtan Jayle (22) og Maïl Jayle (17) har siden forrige uke tilbakelagt nærmere 3000 kilometer i en oransje minibuss. De startet i hjembyen Marseille, og har jobbet seg nordover helt til de nådde Frøya.

- Jeg er fascinert av alle øyene. Jeg har aldri før sett et sted med så mange øyer, sier Gaëtan Jayle.

Følg med i vår mikroblogg!

Låner hus i Trondheim

Han ble for alvor nysgjerrig på Norge da foreldrene hans tok imot to trøndere på kulturutveksling hjemme i Marseille.

- Vi har fått låne huset deres i Trondheim i tre uker. Vi fikk anbefalt å besøke Frøya, sier han.

Tirsdag formiddag støtte elsykkelpatruljen på ham, kjæresten hans Francoise Bres og broren hans Maïl Jayle da de nøt frokosten på Dyrøy i Frøya.

Trioen reiser med Jayle-brødrenes foreldre. De eldste hadde stått opp lenge før ungdommene denne tirsdagen, og var på oppdagelsesferd på Dyrøy mens resten spise frokost i det fri.

Kaldt, fint og fargerike hus

Franskmennene er glade i å reise. Hver sommer drar de på en ny ekspedisjon. De siste årene har de blant annet besøkt Canada, USA og Namibia.

- Hvilket inntrykk har dere av Norge så langt?

- At det er kaldt og fint her, ler Gaëtan Jayle.

- Dessuten er det veldig ulike landskap her, skyter kjæresten inn.

- Før vi kom til Frøya har vi blant annet gått i snødekkede fjell. Og nå er vi her ute i havgapet. Det er vakkert her, særlig de fargerike husene, fortsetter hun.

Forundret over turistene

Kjersti Nord (52) setter stor pris på sommerturistene som besøker Frøya – norske som utenlandske. Hun driver Titrans eneste kafé.

- Jeg blir ofte forundret over hvordan de utenlandske turistene finner veien til Titran. Jeg har hatt nederlendere, bulgarere, estlendere og russere på besøk. Jeg fatter ikke hvordan de kommer på å dra hit, sier Nord.

For fem år siden kom hun til det lille samfunnet for å starte sommerkafé. Ideen fikk hun fordi hitterværingen Isak Gaustad er onkelen hennes. Han er den fjerde «Isaken» i rekken, og kafeen heter naturligvis Isak Gaustad efterfølger. Etter tre somre flyttet Nord til Titran for å drive kafeen hele året.

- Frognertrikken har jeg hørt nok på, sier hun, som så seg ferdig med Oslo etter 25 år.

Finner roen

Sandra Reitan (23) jobber som medhjelper på kafeen til Kjersti Nord. Hun er født og oppvokst på Titran, og er hjemme på sommerferie fra studiene i Bergen.

- Det er rart å komme hjem til Titran. Stedet har en egen ro, sier 23-åringen.

Selv om det er mye ro, er det også spennende å drive kafé på et lite sommersted. Det blir mange interessante møter og bisarre historier etter hvert.

- En gang var det noen som spurte hvor de kunne få kjøpt klær på Titran, ler Reitan.

Kafeen er nemlig det eneste som er igjen av butikkdrift.

Russere i yacht

En av Kjersti Nord sin mest spesielle historier handler om yachten som la til kai full av russer med mannskap.

- Jeg hadde stengt, men var rask med å løpe ned og åpne for dem. Russerne ville kjøpe kaker, og jeg begynte å skjære stykker. Nei, sa den ene. Han ville ha hele kaker. De gikk ut og fortsatte yatch-ferden med fire svære kaker fra Titran, humrer Nord.

52-åringen synes det er stas at turister velger Titran, Frøya og Norge som feriemål.

- Jeg opplever at stadig flere vil se landet vårt. Særlig de opp i årene – de med god tid og god råd.