Sammen med kompisen Sebastian sitter Chris et sted i Trondheim og klargjør kveldens første joint.

– Å røyke en joint på kvelden er like vanlig for meg som å trakte kaffe om morgenen, sier Chris.

LES OGSÅ (PLUSS): Beslaglegger tre ganger sterkere cannabis

Én av fire

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) viser at 23,3 prosent i aldersgruppen 16 til 34 år, det tilsvarer nesten 300 000 personer, oppga i 2013 at de har brukt cannabis. Det har siden da ikke vært en økning i antall personer på landsbasis i gruppen 16 til 30 år som har brukt cannabis.

– Vår forskning viser at antall cannabisbrukere ikke øker. Det kan imidlertidig være slik at de som allerede er brukere, bruker mer. Selv om vi ikke ser en økning i antall brukere på landsbasis, kan det være lokale variasjoner, sier forskningsleder Anne Line Bretteville-Jensen ved Sirus.

Tidligere i sommer skrev Adresseavisen om at politiet i alt hadde tatt 107 ungdommer for narkotikabruk siden februar i år. Jan Haugdal, leder for forebyggende avdeling ved Sentrum politistasjon i Trondheim, mente at det er langt flere ungdommer som bruker narkotika enn dem de har vært i kontakt med.

LES OGSÅ (PLUSS): - Mer vanlig at man har prøvd hasj enn at man ikke har prøvd

– En sanseopplevelse

– Vi røyker vanligvis hver dag, sier Sebastian, mens han varmer opp en liten hasjklump ved hjelp av en lighter. Klumpen veier halvt gram, og blandes sammen med løs tobakk. Miksen dyttes oppi et kjegleformet sigarettpapir, før enden på papiret rulles rundt og tennes.

– Rusen kicker gjerne inn etter et par minutter, sier Chris, mens han ser Sebastian ta sitt første trekk for kvelden.

Begge karene er midt i 20-årene. De beskriver rusen som en «sanseopplevelse».

– Rusen er den viktigste grunnen til at jeg røyker, sier Sebastian.

– Jointen er som ølen man tar etter endt arbeidsuke. Den får deg til å koble av, mens effektene av det dagen derpå kun er som en mild fyllesyke.

LES OGSÅ (Pluss): 35 ungdommer tatt i narkoaksjoner i Trondheim

LES OGSÅ (Pluss): Kvinne (28): - Jeg var farlig nær å bli en del av statistikken

– Blir alminneliggjort

Erik Strandbakke ved Klinikk for rus og avhengighetsmedisin ved St. Olavs Hospital behandler personer som er rusavhengige. Han sier at enkelte ikke ser på cannabis som narkotika på samme måte som andre rusmidler.

– Det finnes veldig mange nettsider der man kan lese om forskjellige påstander om cannabis. Mitt inntrykk er at en del av kunnskapen er basert på feilinformasjon. En del personer som bruker rusmidlet tenker at det ikke er så farlig å røyke cannabis i ny og ne, sier Strandbakke.

Han tror legaliseringsdebatten kan påvirke holdningene til ungdommer.

– Cannabis bruk blir alminneliggjort. Både politikere og andre står frem og snakker for legalisering. Det kan trigge nysgjerrigheten, sier Strandbakke.

LES OGSÅ (Pluss): Stort narkonettverk avslørt

Ingen kvitteringer

Chris og Sebastian er henholdsvis er ingeniør- og humaniorastudenter ved NTNU. Begge prøvde cannabis for første gang da de var 17 år gamle. I dag har de et forbruk som medfører at de et par ganger i måneden må ut å kjøpe hasj. Selve handelen foregår innendørs.

– Jeg drar hjem til en bekjent av meg som selger, sier Sebastian, og forteller at prisen for et gram hasj i Trondheim ligger på rundt 200 kroner.

– Min selger kjøper hasj i større kvantum, som han gjør en liten fortjeneste på. Går du tre-fire ledd lenger tilbake, treffer du på typer du helst ikke vil ha noe med å gjøre. Derfor foretrekker jeg å kjøpe hos kjentfolk. Det koster litt mer, men det er mye tryggere.

Tatt flere ganger

Sebastian og Chris handlet tidligere hasj ute på gata, og beskriver det som risikabelt.

– Du er redd for å bli sett. Du vet aldri helt hvem du kjøper av, eller hva du faktisk får, sier Sebastian

Karenes varsomhet kommer av tidligere erfaringer. Begge har blitt tatt av politiet, men det er ikke boten som svir.

– Å bli behandlet som en kriminell er den virkelig straffen, sier Chris.

– Det er ubehagelig, og det er ydmykende. Du blir bedt om å kle deg naken, bøye deg ned, slik at de kan se inn i rævhullet ditt. Det har skjedd meg flere ganger. Også når jeg ikke har hatt hasj på meg.

Nedtrapping

Karene har nå røyket i nesten 10 år, og merker selv hvordan hasjen har innvirkning på hverdagen.

– Hasjen blir en tidstyv. Alt av gjøremål som ikke er så viktig, blir gjerne utsatt, sier Chris.

Studentene tviler på at daglig røyking av hasj og arbeidskarriere vil gå godt overens.

Fast arbeid, og faste rutiner vil nok føre til en nedtrapping av forbruket, sier Chris.

Det å slutte helt er derimot ikke på en del av planen.

– Nei, det ser jeg ikke på som realistisk, sier Sebastian.

– Jeg liker det for godt.

Feilinformasjon: Erik Strandbakke, ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs Hospital, sier ungdomgs viten om cannabis ofte preges av mangelfull kunnskap. Foto: Stian Kristoffer Sande
Økt risiko: Overlege Andreas Westin ved St. Olavs Hospital sier at det finnes mer og mer bevis for at gjentatt bruk av cannabis øker risikoen for utvikling av varige psykosetilstander. Foto: Kristine Lindebø