Til høsten begynner hun på linjen naturbruk ved Frøya videregående skole, som én av 39 elever. Elleve står på venteliste.

Målet til Søreng er å få jobb innen oppdrettsnæringen etter hvert.

- Jeg søkte linjen fordi oppdrettsnæringen virker veldig spennende, sier 16-åringen.

Fare for å bli nedlagt

For åtte år siden var linjen naturbruk i ferd med å legges ned på Frøya.

- Det var virkelig kritisk. Nå har alt snudd! Møre- og Romsdal fylkeskommune kjøper til og med skoleplasser hos oss, sier Pål Terje Bekken, stedfortredende rektor ved Frøya videregående skole.

LES ELSYKKELPATRULJENS MIKROBLOGG!

Elsykkelpatruljen besøkte ham på kontoret i Frøya kultur- og kompetansesenter på Sistranda. Bekken har nok å gjøre selv om elevene har fri. Telefonen ringer stadig.

«Hei! Jaså, han har kommet inn på naturbruk! Da har gjort et godt valg», svarte Bekken da en kar fra Trondheim ringte.

- Sønnen er blant dem som kom inn på naturbruk i år, og han trenger hybel. Åtte av 39 personer som begynner på naturbruk i høst kommet «utenfra», både fra Fosenhalvøya, Møre og Trondheim.

Lærlingplasser

Ledelsen på Frøya videregående skole tok grep da det så som mørkest ut for naturbruk-linjen.

- Vi dro til Trondheim for møte med fylkeskommunen. Der ble vi enige om at vi måtte få til et tett samarbeid med næringslivet på Frøya, sier Bekken.

I dag spiller skolen på lag med bedrifter som Salmar, Marine Harvest og Lerøy. Bedriftene tilbyr lærlingplasser.

Frøya + høyere utdanning

Ja, de har lyktes, men ifølge Bekken har de fortsatt en vei å gå.

- Dette er bare starten. Vi må jobbe hardt for at elevene våre går videre med høyere utdanning innen naturbruk.

I midten av april åpner Blått kompetansesenter på Sistranda. Skallet til bygget er på plass, bare et steinkast unna kontoret til stedfortredende rektor.

- Blått kompetansesenter skal være bruhodet mellom Frøya og NTNU. Havbruktnæringen er svært viktig i Norge. Vi vil ikke at Tromsø, Bodø og andre steder skal stikke av med mulighetene vi på Frøya har til å utvikle flere innen disse yrkene. Derfor må vi ha et samarbeid mellom øyregionen og Trondheim, sier Bekken.

Ikke attraktivt å bo

Studenter fra ulike utdanninger ved NTNU skal komme for foredrag og feltarbeid på Blått kompetansesenter. Også veterinærstudenter med fordypning i fiskehelse ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås og i Oslo vil ha senteret som arena for feltarbeid.

- Det er ikke så attraktivt å bo og leve her på Frøya – det har vi innsett. Men det skal bli veldig attraktivt for studenter å utveksle hit, sier Bekken.

I kommende skoleår får Frøya videregående skole totalt 204 elever, fordelt på linjene restaurant- og matfag, teknikk- og industriell produksjon og naturbruk. Andreårselevene ved naturbruk har valget mellom å gå videre med akvakultur eller fiske- og fangst.

Stedfortredende rektor ved Frøya videregående skole, Pål Terje Bekken, er stolt over at naturbruk er blitt en populær linje blant ungdommen. Foto: Jonas Bjoerkli