Stian trenger kontinuerlig omsorg. For at foreldrene skal få anledning til å gjøre andre ting, har Stian hatt plass på en institusjon på Leistad fem dager to ganger i måneden.

Oppholdet har vart fra fredag til onsdag, og Stian er blitt godt tatt vare på av to ansatte.

Fra 1. november blir det imidlertid kun ett helgeopphold på seks uker. Resten av tilbudet flyttes til ukedager.

Fortvilt

Trine Aas fortviler. Livet vil bli endret. Avlastning på ukedagene er noe helt annet enn helg.

– Hva skal vi med avlastning midt i uka? Avlastning i helgene betyr at vi kan gjøre ting på fritiden vi ellers ikke får anledning til, dra på turer for eksempel, voksenting.

Aas understreker at Stian ikke er til bry for foreldrene. Men det er mange ting de ikke får gjort når de samtidig må ta seg av sønnen. Han er en av en gruppe på 40 som har hatt tilbud ved Leistad. Felles for dem er at de trenger kontinuerlig tilsyn.

Stian hadde tidligere et tilbud ved Tjønnlia, ikke langt fra Jonsvannet. Da det ble nedlagt, ble Stian flyttet til Leistad.

– Da ble vi lovt at det nye tilbudet skulle bli opprettholdt. Nå ser vi at det ikke blir det. Jeg er veldig bekymret for at avlastningstilbudet kan bli lagt ned.

Lite handlingsrom

Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd, sier han har forståelse for enkeltpersoners reaksjoner når bo- og avlastningstilbud blir lagt om.

– Det er viktig med en reell dialog slik at vi kan finne løsninger i fellesskap. Viser det seg at tilpasningen til vedtatt budsjett blir uforsvarlig, må vi eventuelt ta midler fra andre deler av helse- og velferdsområdet. Det er det handlingsrommet vi har.

Han understreker at bystyret ved flere anledninger har tydeliggjort at vedtatte budsjettrammer skal respekteres, senest i juni. Ved Strindheim bo- og aktivitetstilbud (BOA) har man etablert et tilbud som rent faktisk ikke har vært finansiert. Da kan det bli svært smertefullt å tilpasse virksomheten til vedtatt nivå.

Merforbruk

– Det har vært et til dels voldsomt merforbruk. Vi begynte å ta fatt i dette mot slutten av fjoråret. Merforbruket har økt de siste årene. En prognose for hele 2015 tyder på et merforbruk på 35 millioner kroner innenfor bo- og aktivitetstilbudet for hele byen.

Garåsen viser til den generelle økonomiske situasjonen i Trondheim kommune som er gradvis forverret.

– Det er en klar forventning om at budsjettrammene skal overholdes. Denne beskjeden er formidlet tydelig til alle enhetslederne. Enhetsleder på Strindheim har sendt ut brev om at avlastning legges til ukedagene i stedet for helger, hvis det ikke ligger et helgevedtak til grunn.

– Her er det etablert et tilbud det ikke har vært penger til. Hvordan er det mulig?

– Det har vært for dårlig styring på enheten. Vi har en tilsvarende situasjon blant annet på Lavollen. Det er en kjempeutfordring for enhetslederne å tilpasse driften.

Garåsen sier at de som mister helgetilbudet, kan ta kontakt med helse- og velferdskontoret i bydelen og få vurdert et vedtak om at tilbudet opprettholdes hvis dette er nødvendig.

Bruk klageretten

Kommunalråd Geir Waage (Ap) sier han forstår godt at omleggingen av tilbudet vil utgjøre en stor forskjell for familien. Han anbefaler at familien benytter seg av muligheten til å klage.

Waage vurderer å ta saken opp i formannskapet for å få situasjonen nærmere belyst.

– Vi har for øvrig bestilt en full gjennomgang av bo- og aktivitetstilbudet etter flere overskridelser. Vi må se på hvordan behovet arter seg i forhold til budsjett, og vi må klarlegge om pengene brukes riktig. Denne saken kommer til bystyret i høst, sier Waage.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) har forståelse for problemene som oppstår når familier mister tilbudet om avlastning i helgene. En full gjennomgang av tilbudet vil bli presentert for bystyret i høst. Foto: Vegard Eggen
Kommunaldirektør Helge Garåsen sier det er meldt tydelig ut til enhetene at vedtatte budsjettrammer skal respekteres. Foto: Kjell A. Olsen