Fem dager i året har barnehagene og SFO i Trondheim planleggingsdag. Mange foreldre irriterer seg over ordningen.

– Alternativet til planleggingsdagene ville vært en hverdag uten pedagogisk innhold. Hvis barnehage, skole og SFO hadde vært en ren oppbevaringsplass for barn, hadde vi ikke hatt behov for disse dagene, sier Ole Bjarne Mogård, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Trondheim kommune.

Å fjerne disse dagene ville gått ut over barna. Mogård opplever samtidig at foreldre etterspør kvalitet og trygghet. Det kommer ikke av seg selv, det trengs tid.

– Det er ikke praktisk forsvarlig å kutte ut planleggingsdagene, sier han.

Mogård forstår at det kan oppstå problemer med barnevakt og fridager fra jobb, men er tydelig på at alternativet hadde vært verre – et dårligere tilbud for barn og foreldre.

Les også: Tidlig barnehagestart gir skoleforsprang

Klager i sosiale medier

I sosiale medier klager foreldre over planleggingsdagene. Med et enkelt Google-søk, kommer det umiddelbart opp flere foreldreblogger som kritiserer ordningen. «Den kom som julekvelden på kjerringa», og «kan bedrifter og sykehjem tillate seg å stenge fem dager i året?», er ting som går igjen. Fagpersonene Adresseavisen har snakket med, har et enkelt svar på det: Barna kan ikke være alene, derfor kan de aldri ha planleggingsdag i normal åpningstid.

– Disse dagene er de viktigste i året, for alle. Både ansatte, foreldre og barn har behov for det. Barna er her en stor del av livet sitt, og de fortjener at alle ansatte har god kompetanse og lik forståelse av driften i barnehagen. I høst har vi 41 nye barn hos oss, og de fortjener at vi lærer dem å kjenne. Det er utrolig viktig med tanke på læring og sosialisering, sier Marianne Kvarstad, enhetsleder ved Kuhaugen barnehager.

Les også: Seks av ti mødre velger full lønn og kortere foreldrepermisjon

Konsentrert om barna

Kvarstad sier at planlegging av det pedagogiske opplegget og å bli kjent med barnet, krever god koordinering og kommunikasjon de ansatte imellom. Hun beskriver dagene som intense, som også gir rom for faglig påfyll, refleksjon, og tilrettelegging av nye lekemiljøer.

– Hvorfor blir ikke dette gjort på kveldstid eller under ordinær åpningstid?

– Når vi har åpent, har vi 100 prosent fokus på barnet, ingenting annet. Vi har enkelte møter på dag- og kveldstid, men da får vi ikke tid til fordypning. Det er godt for alle ansatte å ha øremerkede dager til fordypning i det faglige arbeidet, sier Kvarstad.

Hun har registrert at det finnes mange frustrerte foreldre på det store internettet, men har aldri mottatt negative tilbakemeldinger fra «sine» foreldre. Hun har forståelse for at mange kan få problemer med å få logistikken til å fungere, men maner til god planlegging.

– Allerede når de søker om barnehageplass, så vet de at planleggingsdagene kommer, sier hun.

Les også: Gode råd til ferske førsteklasseforeldre

Forutsigbar hverdag

Private barnehager forsøker stort sett å følge kommunens planleggingsdager. Leder ved private Baldershage barnehage, Kristin S. Stien, forteller at forskjellene mellom kommunal og privat sektor er få.

– Vi har like mange dager, og de er stort sett koordinert med kommunens. Det kan skje at dager ikke er sammenfallende, når det er mest hensiktsmessig i forhold til innholdet på planleggingsdagen. Eksempelvis så har kommunens siste planleggingsdag kommet i slutten av juni de siste årene, det kan være litt for sent for oss å drive med årsplanlegging da, sier Stien.

Les også: Slik får du familierutinene i gang igjen etter ferien

Alle barnehager, kommunale og private, må følge barnehageloven og ha en årsplan for det pedagogiske arbeidet. Her skal det dokumenteres hvordan de jobber med rammeplanens innhold. Som for eksempel sosial kompetanse, barns medvirkning, og de sju fagområdene.

– Ved å ha planleggingsdager, får vi jobbet med kvaliteten på det pedagogiske innholdet, med kompetanseutvikling for de ansatte, og sørger for at vi alle jobber på riktig måte mot samme mål. Vi får en forutsigbar hverdag der vi vet hva vi skal gjøre, sier Stien.

– Hvordan reagerer foreldre på planleggingsdager?

– Det varsles om alle planleggingsdager i årsplanen før de kommende semestrene, så foreldre har god tid til å planlegge selv. Jeg har inntrykk av at foreldrene takler det fint, og har ikke opplevd at noen er misfornøyd med denne ordningen. Foreldrene er innstilt på det, og det er en del av å være forelder med barn i barnehage og SFO, sier Stien.

Utfordrende å kombinere med jobb

Seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune, Ragnhild Granskogen, sier at omfattende planlegging ikke lar seg gjøre med barna til stede.

– For offentlige barnehager har partene i arbeidslivet besluttet at det skal gjennomføres fem planleggingsdager i løpet av ett år. Dette er en føring som kommunene er forpliktet til å følge. Private barnehager følger i stor grad samme praksis, men er ikke bundet av avtaleverket på samme måte. Rådmannen er kjent med at enkelte private barnehageeiere legger til rette for at planleggingsdager legges utenom ordinær arbeidstid, sier hun.

Hun forteller at foreldre flest er positive til planleggingsdager, men at de får en del tilbakemeldinger om at dagene kan være utfordrende å kombinere med eget arbeid.

Ifølge Granskogen legges planleggingsdagene i barnehagene til skolens fridager slik at man dermed reduserer ulempene for familier med barn både i barnehager, SFO og skole.

Barnehagens vedtekter legger føringer om at barn bør ha fire uker ferie, men at en av ferieukene kan utgjøre de fem planleggingsdagene. Dette for at foreldre også kan gis anledning til å ta ut egen feriedag på planleggingsdagene.

– Uttrykk og meninger i sosiale medier gir en pekepinn på enkeltmenneskers behov og utfordringer. Rådmannen opplever imidlertid ikke at foreldre i det store og hele har en negativ holdning til at barnehagene gjennomfører planleggingsdager i barnehagene og SFO, sier Granskogen.

Les også: Fra feriemodus til streik

Les også: Skolene med mest mobbing