I Adresseavisens gjennomgang av 1781 avvik i eldreomsorgen i Trondheim, ble det avdekket flere tilfeller av til dels alvorlig vold.

Ti prosent av samtlige avvik omhandlet vold mot medpasienter eller pleiere.

– Aggresjon, vold og trusler er en del av hverdagen i demensomsorgen. Å bli overrasket over det, er som å bli overrasket over at det er smerter forbundet med å ha kreft, sier overlege Dagfinn Green ved alderspsykiatrisk seksjon ved Østmarka.

Han blir hentet inn som konsulent når sykehjemmene sliter med beboere med adferdsproblemer. 80 prosent av beboerne på sykehjem er demente. En liten gruppe av dem blir utagerende.

– De endrer personlighet, for noen er det snakk om en totalendring. Det er en liten gruppe, men de gjør mye av seg. De er sinte. De er truende, verbalt og også fysisk. Det vanligste er verbale trusler, sparking, biting, kliping. Det er en del av hverdagen for personalet, det er en del av sykdomsbildet demens.

– Hvorfor er det slik?

– Det vi ser er at når det kognitive svikter, mister folk oversikten, og de kan bli sinte. Særlig i situasjoner hvor de skal stelles, mates og de må settes grenser for, uten at de skjønner hva som foregår. Det er ikke vanskelig å forestille seg at man blir frustrert. Kanskje skamfull. Kanskje har de vrangforestillinger. Da kan volden være selvforsvar. Noen er depressive. Noen har smerter, noen har vært aggressive tidligere i livet, og nå mistet alle hemninger. Noen har alkoholskader. Dette er ikke mange, men en skikkelig urolig, sterk mann kan prege en hel avdeling.

– Er det et økende problem?

– Jo flere eldre, jo flere demente, jo flere utagerende eldre. Det henger dessverre sammen. Dette vil eskalere. Fra nå og utover. Den gjengen som blir gammel nå, og ti år fremover, vil bli ordentlige gamle.

– Hvilke råd gir du, hva gjør man?

– Jeg må finne ut hvilken person det er, hvilken type demens han har og hvilke situasjoner aggresjonen oppstår i. Noen har psykose, noen vrangforestillinger. Når det er vold og sterk utagering, anbefaler vi ofte antipsykotiske medisiner, i lav dose. Det hjelper mange, men slett ikke alle. I de fleste tilfellene må man sette inn ikke-medisinske miljømessige tiltak. Kontinuerlig opplæring av personalet er avgjørende.

– Hva krever dette av ansatte?

– Mye! Noe kan læres, andre ting handler om at enkelte er flinkere enn andre å tune seg inn på andre mennesker. Personalkulturen på de ulike stedene er veldig viktig og den påvirker de som bor der.

– Blir ikke personalet selv sint når man blir utsatt for både hets og slag?

– Jo! Og de som står i dette skal ha mulighet til å komme ut med sine egne følelser. Det er ingen tvil om at når du blir spyttet på, kalt dritt, og utsatt for verbale ufinheter igjen og igjen, så gjør det noe med deg. Kommentarene er ofte ondskapsfulle, og kan godt være treffende. Det er ikke lett å bli spyttet på, slått og herjet med når du prøver å gi omsorg. Det er utmattende, og de som klarer å stå i det, har jeg virkelig respekt for.

– Hva gjør det med de andre beboerne at medbeboere er utagerende?

– Det er smittsomt og kan skape uro. Noen blir veldig redde, både beboere og personale kan bli det. I noen tilfeller er de som virkelig lider medbeboere, og personalet. Lovverket er hovedsakelig laget for å beskytte de som er utagerende mot unødvendig tvang. Det er ikke utformet for å beskytte de som blir utsatt for sinnet. Dette er etisk sett en kinkik sak.

– Forferdelig skummelt

Asbjørn Strømmen er enhetsleder ved Heimdal Bo- og aktivitetstilbud for psykisk utviklingshemmede. Han holder jevnlig foredrag og kurs for ansatte i eldreomsorgen om hvordan de best kan forebygge og håndtere voldelige eldre.

– Vi har blitt mye flinkere i Trondheim kommune de siste årene til å reflektere rundt hvordan vi som bistandsytere framstår. Det vil alltid være et maktforhold i en situasjon der den ene parten er avhengig av hjelp fra den andre, og det er derfor viktig å dempe maktforskjellene – så disse ikke framstår truende og skaper utagering. Vi legger derfor opp til at ansatte skal reflektere rundt ulike typer episoder, for å få en sterkere bevissthet rundt dette, sier Strømmen, og legger til:

– Det kan oppleves forferdelig skummelt for de ansatte å stå i slike situasjoner, og vi må derfor gjøre dem mer robuste – slik at de ikke blir livredde for å jobbe der. Det handler mye om det mentale: Holde hodet kaldt og tenke strategisk. Og så er det viktig at de ansatte ikke tror at det forventes av dem at de skal løse all utagerende adferd. Det er situasjoner da det er best å forlate situasjonen, så lenge det ikke går ut over medpasienter.

– Et kunststykke

Enhetsleder Kari Anita Johansen har ansvaret for Nypantunet sykehjem og Byneset sykehjem, som også har en forsterket avdeling som tar imot de mest utagerende pasientene. Hun har jobbet som sykepleier i eldreomsorgen i snart 30 år og vært leder i 18 av dem.

– Det er en vanskelig situasjon å være i som ansatt. Å ta imot slag, kloring og trusler og samtidig gi omsorg. Det er et kunststykke. Jeg er langt mer bekymret for den langvarige skaden dette kan påføre de ansatte, enn den akutte. Man finner seg i det, går på stumpene fram til det blir helg og man kan ta seg igjen. De som jobber i eldreomsorgen er flinke og ærekjære og tenker gjerne at «dette klarer jeg», sier enhetslederen.

– Hvor ofte blir pasienter flyttet dersom de er truende og voldelige?

– Beboerne er vårt ansvar. De skal ivaretas, få omsorg og føle seg trygge. En del av avvikene som meldes på vold er svært alvorlige, og da må det ageres raskt. I alle slike tilfeller foretar vi oss noe. Vi starter ofte med å kartlegge situasjonen for å finne ut hva som er best for både beboeren og medbeboerne. Enten kan det søkes om overflytting til skjermet avdeling, eller det kan settes i gang med veiledning av personalet. Tiltakene avhenger av hvor grove tilfellene er.

– Men blir det alltid bemannet opp etter slike situasjoner – slik avviksmeldingene ber om?

– Da må vi ta en faglig og økonomisk vurdering. Som enhetsleder er det hele tiden disse to tingene jeg må forholde meg til når jeg vurderer tiltakene. Men må du så må du, selv om du eventuelt i en periode går over budsjettet.

Spesialavdeling: I Trondheim fins det to spesialavdelinger for utagerende eldre. Den ene ligger på Byneset sykhjem, der Kari-Anita Johansen er enhetsleder. Foto: RUNE PETTER NESS