- Venstre forsøker seg på en finte. Vi vil jobbe hardt mot dette forslaget, som i realiteten er en snikinnføring av søndagshandel, sier Geirmund Lykke i KrF.

VALG 2015

Venstres nye forslag i striden om søndagshandel blir blankt avvist av KrF. Selv om Venstre skulle få med seg regjeringspartiene Høyre og Frp på å la kommunene indirekte overta styringen av søndagshandelen, blir handling på søndager neppe en realitet i Trondheim.

- Vi vil jobbe hardt mot dette forslaget, sier KrFs gruppeleder og kommunalråd Geirmund Lykke.

KrF er en del av Rita Otterviks rødgrønne styre i Trondheim. Ifølge Adresseavisens meningsmåling fra mandag kveld, er det lite som tyder på at dette endrer seg særlig etter valget.

Nøkkelrolle

Regjeringspartiene Høyre og Frp er avhengig av støtte fra Venstre for å få gjennomført sin plan om å åpne for varehandel på søndager. Alle de andre har avvist generell søndagshandling.

Venstre har til nå kategorisk gitt uttrykk for at de også er lunkne til søndagsåpne butikker.

- Venstre har aldri har vært ute etter å endre lukkeloven, men at ansvaret for loven overføres til kommunene, gjentok partileder Trine Skei Grande til Aftenposten i Arendal denne uken.

Dette forslaget valgte regjeringen ikke å sende på høring.

Helomvending

Forslagene som Grande og Venstre har lagt på bordet nå, innebærer i det store og hele at Venstre likevel får overlatt spørsmålet om søndagsåpne butikker til kommunene selv:

Turiståpent: Venstre vil la kommuner selv bestemme om de har områder som kan regnes som turistmål – uten søknad til fylkesmannen.

Dermed kan alle kommunene i Norge, som en rekke turistkommuner allerede gjør i dag, innføre unntak fra lukkereglene.

Dette innebærer at eksempelvis Trondheim bystyre – uten å spørre fylkesmannen – kan gjøre unntak og definere for eksempel Midt-Byen som et turistområde, men holde City Syd på Heimdal og OBS! på Lade stengt.

Enkeltsøndager: Flere enn adventssøndagene kan få status som handelssøndager.

- Snikinnføring

Geirmund Lykke mener alle de kjente argumentene mot generell søndagshandel også vil gjelde for «turist-søndagshandel».

- Det er et underlig forslag som også vil gi uheldige virkninger lokalt. Åpner man Midt-Byen, slik venstrefolk ser for seg, oppstår det en situasjon der man fortsatt har tre kjøpesenter i sving. Disse vil kunne pålegge sine butikker å holde åpent. Det vil skape press på butikkene rundt. Mange driver marginalt og vil få betydelig høyere lønnskostnader uten tilsvarende inntektsøkning, sier Lykke.