– Det er mange grunner til at vi bestemte oss for å la være å offentliggjøre, sier Kristian Steinnes, leder for Forskerforbundet ved NTNU.

Han understreker at hovedfunnene i undersøkelsen ble gjort kjent for Forskerforbundets medlemmer.

Forskerforbundet gjennomførte spørreundersøkelsen hakk i hæl med Teknas undersøkelse fra mai. Tekna organiserer akademikere med teknisk/naturvitenskapelig bakgrunn. Forskerforbundet er den største arbeidstakerorganisasjonen blant de vitenskapelig ansatte.

Sterk motstand

Tekna-undersøkelsen viste at 60 prosent var imot fusjonen mellom NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik. På NTNU svarte halvparten av Tekna-medlemmene at de ikke hadde tillit til toppledelsen.

Ligner Tekna-undersøkelsen

– Resultatene i vår undersøkelse var nokså like de i Teknas undersøkelse, sier Kristian Steinnes.

– Hvorfor ble ikke resultatene offentliggjort?

– Medlemmene ble orientert og har ikke fått munnkurv. Heller tvert om. Men vi ville ikke profilere saken så sterkt som at vi ville gå til mediene med den etter at Teknas resultater var behørig presentert og rektor og ledelsen hadde tatt skikkelig tak i saken. Det ville ikke vært god folkeskikk. Forskerforbundet ønsker å være kritisk, men samtidig opptre konstruktivt.

Svak tillit til ledelsen

– I Tekna-undersøkelsen sa halvparten på NTNU at de ikke hadde tillit til ledelsen. Hva sa Forskerforbundets undersøkelse?

– Omtrent det samme som i Teknas undersøkelse. Men ledelsen hadde på dette tidspunkt tatt grep, blant annet hadde rektor lovt at han i høst skal besøke alle fagmiljøene og lytte til innspill. Vi ønsket ikke å svekke ledelsens autoritet i fusjonsprosessen med å repetere kritikken. Det må også tas i betraktning at det kan være de meste kritiske som svarer på en slik undersøkelse. Undersøkelsen hadde også metodiske svakheter.

– Var de som svarte mer, eller mindre, kritiske enn i Tekna-undersøkelsen?

– På noen felt var våre medlemmer mer kritiske, blant annet til at ledelsen ansettes, i stedet for å velges i demokratiske valg i universitetsbefolkningen.

– Godt samarbeid

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier han ikke har lagt seg opp i om Forskerforbundet skal offentliggjøre undersøkelsen.

– Det er selvfølgelig legitimt at de tillitsvalgte spør sine medlemmer til råds. Jeg har ikke sett undersøkelsene, men er meddelt innholdet. De tilbakemeldingene tar jeg inn over meg, sier rektoren.

Bovim presiserer at Teknas og Forskerforbundets undersøkelser ble tatt opp etter fusjonsvedtaket, men før fusjonsplattformen var laget.

– Tror du en undersøkelse i dag ville gitt et annet bilde?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Min opplevelse er at vi har fått en god prosess med mange konstruktive innspill fra de ansatte. Engasjementet er stort. Generelt har vi et veldig godt samarbeid med de tillitsvalgte. For å få et ufiltrert bilde skal jeg møte samtlige institutter på NTNU i høst, sier Gunnar Bovim.

LSE MER: Klokt å velge NTNU

- Ikke stoppet offentliggjøring: NTNU-rektor Gunnar Bovim mener det var legitimt å gjennomføre spørreundersøkelsene og sier han ikke har blandet seg opp i om resultatene skal offentliggjøres. Foto: OLE MARTIN WOLD