SHOT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) fra 2014, viser at engasjement i studentmiljøet har positive effekter knyttet til det sosiale livet.

Gjertrud Kjøstolfsen er leder for kulturfestivalen Uka. Den drives bare av frivillige studenter ved Samfundet. Da Kjøstolfsen for første gang søkte seg til et verv hos Uka, var det først og fremst det sosiale som fristet henne.

– Min første høst i Trondheim var Ukehøst. Da jeg så hvor mye liv det var, bestemte jeg meg for å søke neste gang festivalen hadde opptak. Jeg søkte på mye forskjellig, fordi jeg ønsket å være en del av det sosiale fellesskapet. Jeg ble tatt opp i Uka høsten 2012, og da var jeg arrangementsansvarlig. De vennene jeg har fått her, er venner jeg kommer til å ha resten av livet, forteller hun.

Ifølge undersøkelsen har deltakelse i frivillig arbeid en sosialt inkluderende effekt for studenter, og det skaper økt tilhørighet.

Les også: Flere studenter «doper» seg

Les også: Anbefaler NTNU-samling

24 år og leder

Vinteren 2014 stilte Kjøstolfsen til valg som Ukesjef, og vant.

– Jeg hadde lyst på mer innsikt og ansvar, derfor stilte jeg til valg. Jeg ville være med å bestemme de større linjene, og virkelig skape Uka, sier Kjøstolfsen.

I over ett år har Kjøstolfsen bygd opp kulturfestivalen som arrangeres til høsten. Hun er bare 24 år og leder for over tusen frivillige.

– Jeg får lære mye om ledelse, prosjektstyring, økonomi og personalkonflikter. Dessuten har jeg vokst som person, og lært å takle situasjoner jeg aldri så for meg at jeg skulle havne i. Det er alt fra økonomistyring med svært høye tall, til håndtering av kommunikasjonssvikt, forteller hun.

Les også: Action Bronson til Uka

Les også: «Helt ærlig, vi var redd du skulle bli en groupie

Medisinstudenten

Kjøstolfsen studerer medisin, men tar bare 50 prosent studieprogresjon mens hun er UKEsjef. Hun mener at hennes ledererfaringer vil komme godt med i jobben som lege.

– I arbeidet med UKA jobber jeg med forskjellige folk med ulik bakgrunn. Det vil hjelpe meg til å bli en bedre lege, sier hun.

Kjøstolfsen har fått et stort nettverk etter hun ble med i Uka.

– Det er bra å kjenne folk med andre kompetanseområde enn deg selv. Om jeg bare hadde hengt med folk på medisinstudiet, hadde jeg nok fått et mer snevert syn, forklarer hun.

Les også: – Jeg beundrer konsert- kulturen Trondheim har

Les også: Tipser om enkle studiepoeng på NTNU

Oppfordrer til verv

Førsteamanuensis Marit Christensen ved psykologisk institutt på NTNU har arbeidet mye med jobbengasjement og medarbeiderskap. Hun er også leder i programrådet for master psykologi. De oppfordrer studentene til å ta på seg frivillige verv.

– Vi ser at de får et nettverk, noe som er viktig for videre arbeidsforhold. De personene man møter i studiemiljøet, vil man møte igjen i arbeidslivet. Dessuten får man en referanse, og verdifull erfaring man har med seg videre i arbeidslivet. Arbeidsgivere som skal vurdere flere mennesker vil prioritere de som hatt ansvar i et verv, sier Christensen.

Les også: Portrettet: Yngvilds to liv  (PLUSS)

Les også: – Lyden på Urørtfinalen var en skandale

De nærmestene dagene har de fleste studentorganisasjonene opptak, og studentene har mulighet til å velge verv som gir relevant erfaring til sin utdanning. Christensen mener at frivillig verv uansett er bra, men at studentene bør tenke over hvilke verv de ønsker.

– Gjennom verv kan studenter få mulighet til å påvirke sitt eget studie, arbeidsmåter og studietid. Når studenter hos oss begynner på master, anbefaler vi dem til å tenke på videre arbeidsforhold. Studenter på masternivå bør tenke over hvor de kan knytte kontakter til de skal ut i jobb, forteller hun.

Hun understreker at et verv under studietiden kan være viktig for studentenes sosiale liv.

– Mange fag er store, med flere hundre studenter i forelesninger, og det er ikke enkelt å bli kjent med nye mennesker. Da kan man heller møte folk gjennom verv, sier hun.

Les også: Lover studentene jobb, tross oljekrise (PLUSS)

Les også: Verdensvant Isfit-sjef (PLUSS)

Trondheim skiller seg ut

SHOT-undersøkelsen viste at 53 prosent av studentene ved NTNU og 35 prosent av studentene ved HiST, engasjerer seg i studentfrivillighet.

– Trondheim har satset mye for å legge til rette for å være en god studentby, og studentene er en stor del av den planleggingen. De andre universitetene har også linjeforeninger, men det som gjør Trondheim rikt er Samfundet, ISFiT og Uka. Der får studentene relevant erfaring, samtidig som de gjør studietiden sin bedre for hverandre og det engasjerer, sier hun.

Bra for senere arbeidslivet: Frivillige verv på Samfundet kan gi relevant erfaring og gode referanser til studenter som skal ut i jobb. Foto: Anette Sivertstøl