Åkneset, Sunnmøre: Derfor følger geologer fra Norges vassdrags- og energidirektorat ekstra nøye med dette fjellpartiet som henger over cruisebåtene på vei inn mot Geiranger. Vel 100 millioner kroner er investert i overvåkningen av dette ustabile fjellpartiet.

Perfekt filmscenario

Scenarioet er skreddersydd for en film. Og ganske riktig er den første store katastrofefilmen i Norge, Bølgen, som handler nettopp om den varslede katastrofen på Sunnmøre, snart på en kino nær deg.

- Det verst tenkelige scenarioet viser at 54 millioner kubikk raser ut, men så har vi flere andre, mindre scenarioer som er mer sannsynlige. Det mest tenkelige er at den øvre flanken, på vel 10 millioner kubikk, raser. Men det store spørsmålet er om den da vil ta med seg mer – og hvor mye, sier geolog og seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Harald Blikra, til Adresseavisen.

Flodbølger opp mot 70-80 meter

Vi var med ham opp til Ørnereiret, som er en av overvåkingsstasjonene av Åkneset/Åknes – og fløy over fjellpartiet, som har en dyp renne som siger stadig nærmere fjorden. Fjellmassene biter seg fortsatt fast i fjellsiden over Hurtigruta og cruisebåtene på vei inn eller ut av Sunnylvfjorden og Geirangerfjorden. Det er spørsmål om tid når dette løsner – og da vil det skape flodbølger som kan rekke 70–80 høydemeter opp på land.

Også kommunesentrene Stranda, Sylte/Norddal, Stordal og Sjøholt/Ørskog vil bli rammet og bølgene vil trolig gjøre skade lenger utover i fjordsystemet – mot Skodje, Sykkylven, Ålesund, Sula, Hareid og Ørsta. Flere veier og fergesamband ligger innenfor faresonen. Vel ti kommuner i Storfjordregionen vil bli rammet, men Hellesylt og Geiranger er de mest utsatte bygdene.

Skredet som vi har ventet lenge på i Mannen-massivet i Romsdalen, blir dermed bare småtterier sammenlignet med dette. Skredet fra Åkneset er det mest sannsynlige raset med størst skadepotensial i landet.

- I en eller annen form vil dette komme. Usikkerhetsmomentet er størrelsen, men det vil uansett være et voldsomt skred. Konsekvensen vil være flodbølger som vil gå ut og inn av fjordsystemet - og som vil ødelegge hus og infrastruktur – og true folk, hvis folk oppholder seg der, sier Blikra, som var til stede på premieren av filmen under filmfestivalen i haugesund nylig.

Vi som sitter med ansvaret bli påvirket

- Det er en god film, og vi blir påvirket av en slik film, selvsagt, vi som sitter med ansvar for på sikre liv og helse. Konsekvensene er voldsomme. Vi er nødt til å gjøre en god jobb, ha gode nok kunnskaper om fjellet, for å kunne gi gode råd til øvrige myndigheter, sier han, og mener at scenarioene i filmen er realistiske.

- Men opptakten, kunnskapen til geologene i filmen, er nok ikke slik det burde ha vært, sier Blikra, som er usikker på hvordan lokalbefolkningen vil ta imot filmen.

- De blir nok påvirket av en slik film, og påminnet om hvor de lever og bor. Slik sett skal folk tenke seg om før de ser den, sier Blikra, som skal kunne varsle myndigheter og befolkning 72 timer før skredet kommer.

- Vi håper at folk har tillit til oss, for vi har et veldig godt system. Opptakten til bølgen i filmen er slik sett ikke realistisk, understreker han. - Vi har veldig god kontroll på bevegelsene i fjellet, og skredet som utvikler seg. Det er viktig å få ut til folk. De skal ha veldig god grunn til å stole på oss.