Hans Kongelige Høyhet kronprins Haakon fikk æren av å åpne det omstridte kulturhuset til 717 millioner kroner under dagens store åpningsfest.

Alle snakker om det

Den siste tiden har bygget, den topp moderne kinoen og festen vært de store samtaletemaene både rundt kafébordene og på sosiale medier. Stemningen er langt mer positiv enn tidligere.

- Et flott bygg, akkurat som forventet. Selv om vi har vært mot størrelsen og plasseringen må vi være med på å bygge opp under det nå. Noe annet ville vært bakstreversk. Ingen er tjent med at det blir en fiasko, sier Aps gruppeleder Joar Håve, som har vært den kanskje mest profilerte kritikeren av prosjektet.

- Det går ikke an å ikke være stolt, fastslår tidligere stjørdalsordfører Johan Arnt Elverum (Sp) når han sammen med dagens ordfører, Ivar Vigdenes (Sp), og Adresseavisen rusler rundt i det nye kulturbygget. Elverum skal selv ha mye av æren for at kulturhuset nå står klart til åpning på Husbyjordet. Han innrømmer den tøffe prosessen i forkant gikk på helsen løs. Først nå er han for alvor på beina etter en stor hjerteoperasjon.

Bygger ny by

Elverum er enig med dagens ordfører Ivar Vigdenes når sistnevnte snakker om kulturhusåpningen som «inngangen til en ny tid for Stjørdal».

- Det er starten på den nye byen vi skal bygge, sier han.

Professor emeritus Hans Narve Skotte ved institutt for byforming og planlegging ved NTNU understreker at han ikke kjenner kulturhusprosjektet eller kommunen Stjørdal spesielt, men sier mange overvurderer det som omtales som Bilbao-effekten – store signaturbygg som skal lokke folk og fornye byen.

Ser flere sider

- Men det er flere sider av dette med byutvikling. Det ene er at folk faktisk bruker huset og tar del i folkelivet. Det andre er at de føler at de bor et sted der det finnes og muligheten til å bruke det er til stede. Det er en kvalitet i seg selv, sier Skotte.

Har snudd

- Jeg har vært skeptisk til kostnadene, men det er blitt et fint bygg. Nå må vi sørge for at det blir bra, sier Rigmor Hofstad, som selv skal være kulturvert under åpningen.

- Dette betyr bedre kulturtilbud for oss. Det vil være et trekkplaster som trekker mye, mye mer enn den gamle kinosalen vi hadde, sier Karin Bostad.

- Jeg har aldri vært bekymret for kulturhuset. Stjørdal er blitt en så stor by at vi trenger og fortjener dette, sier Svanhild Valstadsve.