Høyest i landet: Foreløpig er denne studentblokka på Moholt den høyeste trebygningen i Norge, men rekorden blir kortvarig. I Bergen skal de enda høyere. Foto: Kristine Lindebø

Høyblokkene som skyter i været i Moholt studentby er ikke som andre høyblokker.

Den første blokka har nådd full høyde og rager 25 meter over bakken. Neste høst skal tre slike stå ferdig til innflytting.

Noen måneder senere kommer to til. I tillegg bygges Trøndelags største barnehage og et aktivitetsbygg som også åpner seg mot lokalbefolkningen i bydelen.

Rart med tre

Unektelig nokså pussig å gå ni etasjer opp og trapper, vegger, tak, ja til og med heissjakta, er laget av massivt tre.

- Helt annerledes, og mye triveligere for bygningsarbeiderne. Denne byggeformen vil det bli mye mer av, spår Vegard Hjelden hos Veidekke, tidligere tømrer og nå prosjektingeniør på Moholt.

Student og styreleder i Studentsamskipnaden, Knut Jørgen Vie, tror beboerne vil trives.

- Studentene er opptatt av miljøet. Her er det satset mye på nettopp det. Materialene er massivtre som er et effektivt lager av CO2. Blokkene har passivhusstandard og 60 prosent av energien skal komme fra jordvarme. Målet er at byggene skal reises med halvparten så mye klimagassutslipp som normalt.

Puslespill

Elementene i vegger og tak er av massivtre, limt sammen til opptil 20 centimeter tykkelse. En fabrikk i Graz i Østerrike lager elementene, frakter dem på tog til Trondheim og fabrikkens folk monterer det enorme puslespillet. Byggetempoet er én etasje i uka. Badene kommer fra Finland, fiks ferdige med toalett, vask, rør- og elektrisk anlegg.

– Bare dorullen mangler, spøker prosjektleder Arvid Skjervik hos Studentsamskipnaden.

Prisen høyere

Selv om elementene kommer fra Østerrike , lover Skjervik at det ikke blir høyblokk i tyrolerstil. Ytterveggene skal kles med trepanel som stikker litt frem i nedre kant av hver etasje. Virkningen skal gi et lite hint om ei norsk stavkirke (!) forklarer Skjervik.

Når 632 studenter flytter inn, betyr det at studentbyen på Moholt huser over 3000. En god del av dagens beboere er utenlandske studenter som går etter de rimeligste boligene. I de nye blokkene hopper prisen opp i øvre sjikt og Skjervik regner med at andelen nordmenn vil bli nokså høy i de nye blokkene.

Mens de gamle, lavblokkene hadde fire hybler per etasje som delte på ett bad og ett felles kjøkken, har vil de nye ha 15 hybler i hver etasje. Alle har eget bad og deler på et felles kjøkken- og stueareal. Hyblene er på 11 kvadratmeter, pluss bad. Det spares på plassen for å holde kostnadene nede. Parlelighetene er nesten tre ganger større. Høyblokkene er ikke beregnet for familier.

Åpner studentbyen

Du skal helst være student for å ferdes inne i studentbyen i dag. I alle fall føler folk det sånn. Det ønsker Samskipnaden å endre på. Kommunen har gitt klarsignal til at bydelsbiblioteket skal flytte til det nye aktivitetshuset mellom høyblokkene og Samskipnaden jobber for å få et legesenter og en frisør inn som leietakere. Vaskeri, treningssenter og rom for spill og lignende aktiviteter er rettet inn mot studentene. Barnehagen for 170 barn blir Trøndelags største.

Hva med brann?

- Og hva skjer hvis det brenner i et høyhus i tre?

- Hele bygningen har innvendig overrislingsanlegg. Hvis det ikke skulle virke, er det tre rømningsveier; trappene inne, en utvendig trapp og brannvesenets kurv, den rekker opp til øverste etasje. Massivt tre leder varme dårlig. Norsk brannlaboratorium tente på en hybel for å studere brannutviklingen. Det viste at det tok lang tid før brannen spredte seg, forteller Arvid Skjervik. Mottoet for prosjeket er «spennende, robust og attraktivt».

9000 søkte Studentsamskipnaden i Trondheim om bolig i høst. Med en kapasitet for 5500 er man langt unna målet om å kunne tilby hver femte student en hybel. Men ferdigstillelsen av høyblokkene hjelper litt. Da Studentbyen på Moholt ble bygd på 60- og 70-tallet, var det «svenneprøven» for Studentsamskipnaden i Trondheim. Med det nye prosjektet ønsker Samskipnaden å bygge for de neste 50 år.

En sjelden gang: Normalt ser ikke en trappeoppgang i ei høyblokk sånn ut. Alt er i tre. Foto: Kristine Lindebø
Til værs: Foreløpig har ei blokk kommet opp, ved årsskiftet neste år vil fem slike høyblokker være bebodd av studenter. Foto: Kristine Lindebø
Fremtidig hjem: En uinnredet hybel, 10 kvadratmeter stor og med badet i blått til venstre, men utsikten er stor. Foto: Kristine Lindebø
To om tre: Knut Jørgen Vie og Arvid Skjervik beundrer dimensjonene på dragerne. Tre er mye lettere enn et stål og betong, men likevel så tungt at bygget presses sammen 25 millimeter når det er nådd ni etasjer. Foto: Kristine Lindebø
Nye Moholt: Fem høyblokker med studenthybler, en stor barnehage og et nytt aktivitetssenter, slik blir det på Moholt om et og et halv år. Foto: Illustrasjon: SIT/MDH Arkitekter