Han snakker i auksjonariustempo og hevder at han ikke har det travelt.

Mandag raste børsen og sjeføkonomen i Danske Bank Norge, Frank Jullum, var i telefonen. Tirsdag på kontoret i Oslo, onsdag dro han på kundeseminar i ei lakseelv der han lot bekymringene fare, Bergen torsdag og Oslo fredag. Mandag morgen kommer det nye tall fra verdensbørsene.

Hvordan har uken din vært? Hva gjorde du når børsen raste?

- Jeg prøvde å holde hodet kaldt og tenke lengre enn de neste timene. Vanligvis ringer Dagens Næringsliv, Finansavisen og E24. På mandag ringte alle. I tillegg kom det telefoner flere enkelte kunder og investorer. Og ansatte, som ville rådføre seg.

Fortell meg hva en «Black Monday» er?

- Det er et kraftig børsfall - på en mandag. Det store børskrakket i 1929 startet på en mandag. Og en mandag i oktober 1987 falt børsene i USA med over 20 prosent. Det er mye. Det var første gang en så at finansmarkedene i flere land hang så tett sammen. Fallet spredde seg over grensene som ild i tørt gress.

Var mandag 24. august svart?

- Nei. Ikke i det hele tatt. Her falt børsen nesten 6 prosent og i USA endte de på 3-3,5 prosent.

Hva er det som faller når det er børsfall?

- Det er verdien på ulike aksjer som går ned.

Hvor begynte fallet denne uken?

- Det begynte 31. juli i Asia. Da kom det dårlige tall fra børsene i Kina. De sank. Og så, kanskje for å motvirke fallet, devaluerte den kinesiske sentralbanken landets valuta yuan. Valutaen ble altså mindre verdt. Signalene fra Kina er ikke så lette å tolke, landet har vært i veldig sterk vekst tidligere i år. Alle aktørene i det globale markedet frykter at veksten blir svakere. Og det er den frykten som forårsaker fallet internasjonalt.

Hvorfor blir utslaget så stort?

- For det første på grunn av robothandelen. Det er algoritmer i dataprogrammer som bestemmer kjøp og salg av aksjer, noe som kan gi store utslag på kort tid. I tillegg er likviditeten i markedet mindre, siden de store bankene ikke tar like stor risiko lenger. Denne endringen kom etter finanskrisen og fjernet en aktør som tidligere fungerte som buffer.

På skolen lærte vi at ingenting forsvinner, det gjenoppstår bare et annet sted. Hvor blir det av pengene? Hvem stikker av med gevinsten?

- Ingen. Ikke dersom du lar være å selge eller kjøpe. Så lenge du ikke realiserer er det ingen tapere eller vinnere. Hvis du kjøpte en leilighet til 3 millioner og den nå har en markedsverdi på 2,7 har du tapt, men kun på papiret. Hvis du blir tvunget til å selge den så taper du og kjøper vinner.

Nikkei ned... Dow Jones opp. Børsmeldingene på radio var som poesi jeg ikke forsto. Hvem var Dow Jones og hvorfor forholder verdensøkonomien seg til han?

- Det er de ikke, for meg. Poesi?! Jeg hadde jeg ingen anelse om hvem Dow og Jones var før du nevnte det for meg på telefon tidligere i dag, men jeg vet hvorfor jeg forholder meg til dem. Heldigvis har vi Google! Dow og Jones var to journalister, som også grunnla Wall Street Journal. De fant ut at det var lurt å forholde seg til en gjennomsnittlig markedsverdi av aksjene på børsen. I dag har vi et vektet gjennomsnitt som utgjør en indeks, som igjen kan gi en indikasjon på hvordan det står til i andre land og kan gi et bilde av verdensøkonomien.

På hvilken måte er Shanghai-børsen viktig for oss i Norge?

- Shanghai er egentlig ikke så viktig. Det er en spekulasjonsbørs med kinesere som spiller på børs slik vi spiller lotto. De selger og kjøper ting de ikke engang vet hva er. Den består av få selskaper og er lukket. Den doblet seg på et års tid, og gjennom sommeren har den sunket med 40 prosent. En boble. Og den gir små effekter. Jeg er ikke så bekymret for det.

Hva er det som gjør at oljeprisen faller nå?

- Fordi USA produserer mye skiferolje og Saudi-Arabia pumper opp mer enn på mange år. Mye olje på markedet gjør at prisen faller. I tillegg kommer frykten for at den skal bli enda lavere. Da svekkes krona.

Når snur det?

- Det har allerede snudd. Det er stabilisert ved at Kina kuttet i renta. Kanskje var det markedsstøy? Og over tid ser vi 2,5-3 prosent vekst i omkring tre fjerdedeler av verden. Men vi er ikke ferdige enda.