Inderøy: Mens Rebekka i tredje skal finne ut hvor mange tiere det er i en hundrings, skal Olav i andre finne firervenner og femmervenner. Johannes og Lukas i første skal farge ballene under senga rød.

- Alle har samme tema i timene, men de har ulik progresjon. Når det er bare fire elever, går det veldig bra, sier Bjørn Valde (65).

Han er pensjonert lærer, men stilte velvillig opp da det ble tatt initiativ til å etablere en kristen friskole i Inderøy. Nå jobber han gratis som rektor, lærer og vaktmester. I tillegg skysser han to av elevene til skolen.

- Jeg har vært pensjonist i ett år. Det holder, smiler han.

På dugnad

Den nystartede skolen har flyttet inn i Framverran skole, Petter Northugs gamle barneskole som ble lagt ned for fem år siden. Driften er dugnadsbasert.

- Når vi har mindre enn 15 elever, får vi ikke statsstøtte. Foreldrene betaler skolepenger, 600 kroner i måneden. I tillegg er vi avhengig av gaver og dugnadsinnsats, sier Valde.

Forleden kom presten med en hundrelapp på døra, det var en gave fra en 90-åring i Bergen som syntes det var så flott med en ny kristen skole. I dag er det rundt 75 privatskoler med en kristen profil her til lands.

Dropper dans

Det var ønsket om at barna skulle få dåpsopplæring i skolen som var bakgrunnen for privatskoleetableringen.

- Det spesielle med vår skole er at vi har utvidet timetallet, og har kristendom som eget fag, slik det var i den gamle skolen. Våre elever lærer også om andre religioner, men det har vi lagt inn i samfunnsfag. Vi legger vekt på skapelsesberetningen, og presenterer utviklingslæren som en teori, sier Valde som påpeker at de har de samme kompetansekravene som i andre skoler.

Men de dropper dansen i kroppsøving.

- Dans mener vi tilhører festlivet, og der er det ikke plass for de kristne. Derfor får elevene bare orientering om dans, sier Valde.

Hver dag starter de med noen ord fra Bibelen, de ber og synger en kristen sang. Elevene har skole bare fire dager i uka. Onsdag har de fri. SFO er det ingen som har behov for.

Hjemmeundervisning

Førsteklassingene Johannes og Lukas sitter på første rad i klasserommet, bak sitter søsknene Olav og Rebekka som går i andre og tredje. Alle fire er skolestartere:

- Vi har hatt skole hjemme. Vi har vært i stua til farmor, forteller Rebekka. Nå har også farmor blitt med inn i nyskolen, hun underviser på torsdager og fredager.

- Det er bedre å gå her enn hjemme, for her får vi friminutt, smiler Rebekka.

Hun synes fire elever er et fint antall. Det synes også Valde.

- Åhh, det er så greit å være bare fire. For min del har det ikke noe å si at vi er så få, det betyr jo at jeg får god tid til alle. Men det er klart de vil miste noe ved at skolen er så liten. Men samtidig møter elevene andre barn i hverdagslivet, sier han som heller ikke er bekymret for at elevene mister mangfoldet andre skoler har.

- Vi er opptatt av at de skal lære toleranse. Vi lærer dem ikke opp til at de som ikke tror, er hedninger, sier Valde.

Skjerper andre

Utdanningsdirektoratet mottok i alt 53 søknader fra private som ønsket å starte skole i høst, og rundt halvparten fikk klarsignal. Rundt 7 prosent av norske grunnskoleelever går nå ved privatskoler. Men bare fem skoler har under ti elever.

Ordfører i Inderøy, Ida Stuberg (Sp), sier at etableringen av privatskolen foreløpig ikke får noen konsekvenser for kommunen.

- Men hvis denne skolen på lengre sikt vokser, kan det få konsekvenser, sier Stuberg.

- Hva tenker du om at foreldre etablerer en privatskole?

- Vi er først og fremst opptatt av å gi en god og trygg offentlig skole. Men det er åpnet for at en kan etablere private skoler, og da må vi respektere at noen ønsker å benytte seg av det, sier Stuberg.

Innherred kristne skole er godkjent for 20 elever, Valde håper på i alle fall 15. Men han tror ikke skolen vil bli noen stor konkurrent til den offentlige skolen.

- Men det spørs på omdømmet vi får. Det kan jo være at vi skjerper de andre skolene, sier Valde.

Matte: Elevene ved Innherred kristne skole har de samme fagene som andre skoler, men har i tillegg kristendomsundervisning. Her underviser Bjørn Valde Johannes Gangås, Lukas Kvarvik og Olav Hovd i matte. Foto: jens petter søraa
Greit med få: Rektor og lærer Bjørn Valde synes det er fint å være få i klasserommet, for da får han god tid til hver enkelt. Her underviser han Johannes Gangås t.h. og Lukas Kvarvik. Bak sitter Olav og Rebekka Hovd. Foto: jens petter søraa
Bukkene Bruse: Med fire elever er de akkurat nok til å dramatisere Bukkene Bruse. Her er det storbukken Rebekka som stanger trollet Olav mens Johannes t.v. følger med. Foto: jens petter søraa
Friminuttene er best, mener elevene ved Innherred kristne skole. Fra venstre Lukas Kvarvik, Rebekka Hovd, Olav Hovd og Johannes Gangås. Foto: jens petter søraa
Rektor: Bjørn Valde er egentlig pensjonist, men har tatt på seg jobben som rektor, lærer og vaktmester ved Innherred kristne skole. Foto: jens petter søraa
Stiller opp: Innherred kristne skole har overtatt gamle Framverran skole. Olav Hovd, Johannes Gangås, Rebekka Hovd og Lukas Kvarvik er de fire elevene til rektor Bjørn Valde. Foto: jens petter søraa