Trondheim: Men fylkesrådmannen sier nei. Nå skal saken til politisk behandling i fylkesutvalget.

Det er Trondheim Montessoriskole AS som ønsker å etablere en ny privat videregående skole i Trondheim. Skolen ønsker å etablere seg med studiespesialisering basert på livssynshumanisme. Skolen ønsker å starte opp med 360 elevplasser, og skal lokaliseres på Saupstad.

Der skal også fylkeskommunen nå bygge en ny og større Heimdal videregående skole.

Taper millioner

- En eventuell etablering av privatskoleplassene ved Trondheim Montessoriskole AS ligger i det samme området som fylkeskommunen har vedtatt å bygge ut skoler. Det blir en dobbelt kapasitet i de samme områdene og med overlappende tilbud. Denne dubleringen av kapasitetsøkning kommer rett før elevtallet synker, skriver fylkesrådmannen i saksfremlegget.

Fylkesrådmannen beregner at en opprettelse av denne privatskolen vil føre til at fylkeskommunen taper 34,2 millioner kroner i statlige overføringer.

- Dersom den søkte utvidelsen av privatskoletilbudet blir gjennomført, vil dette ha en stor negativ innvirkning på fylkeskommunens vedtatte planer og strategier som anført i saken, skriver fylkesrådmannen.

Politikerne uenige

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er krystallklar:

- Jeg vil lytte til rådmannens faglige råd. Hvis det etableres en privat skole med 360 plasser, vil det føre til en overkapasitet i dette området. Det vil også føre til at vi får en privatskoleandel på 24 prosent i Trondheim, mot 9 prosent på landsbasis, sier Sandvik som mener det er svært dårlig skolepolitikk å ta millioner fra fylkeskommunens kasse til å drive privatskole for noen få.

Fylkespolitiker Henrik Kierulf (H) vil derimot si ja til etableringen.

- Vi mener at denne skolen ikke vil gi noen dramatisk ulempe for den offentlige skolen. Det vil være behov for flere skoleplasser i Trondheim fremover. Vi mener også at den offentlige skolen er god, og at vi derfor ikke vil få noen strøm av elever til en privatskole, sier Kierulf

Skeptisk til påbygging

Kristen videregående skole Trøndelag (KVT) og Lukas videregående skole ønsker å utvide antallet elevplasser. KVT søker om 15 skoleplasser, mens Lukas vgs. søker om 40 plasser. Begge skolene ønsker å tilby påbygning innenfor generell studiekompetanse.

- Vi er generelt skeptiske til å utvide påbygningstilbudet, fordi dette er et tilbud vi ønsker å begrense. Påbygning er en nødløsning, vi ønsker at elevene først og fremst går ut i lære. Men dette er noe vi må se nærmere på, sier Sandvik.

Kierulf er derimot positiv til KVT og Lukas vgs.

- Vi mener prinsipielt at private skoler er et viktig supplement. Når rådmannen skriver at dette ikke vil påvirke skolestrukturen i Trondheim, mener vi dette er positivt. Det må være opp til den enkelte elev å velge offentlig eller privat skoletilbud, sier Kierulf.

Fylkesrådmannen går imidlertid imot at skolene skal få flere skoleplasser.

Fylket er bare høringsinstans i spørsmålet om etableringen av de private skoleplassene. Det er Utdanningsdirektoratet som til slutt avgjør saken.

Ja: Fylkespolitiker Henrik Kierulf (H) sier ja til nye private skoleplasser. Foto: Morten Antonsen