Dagens knøttlille og høyst enkle planetarium der 20 skoleelever kan stuves sammen, er for lengst modent for utskiftning.

Innen sommeren 2016 håper administrerende direktør Arnfinn Stendahl Rokne ved Vitensenteret at et nytt multimedieteater og planetarium kan stå ferdig i Kongens gate.

Det er planlagt et modulbasert bygg til 16 millioner kroner, som kan flyttes til et eventuelt nybygg på Kalvskinnet. Til nå er 10,8 millioner kroner skaffet til veie gjennom privat og offentlig støtte. Den siste tredelen jobber Rokne nå med å få realisert, gjennom en offensiv møtevirksomhet med mulige sponsorerer og samarbeidspartnere. I forrige uke deltok han på et frokostmøte med Sparebank1 SMN.

70 plasser i kulekinoen

- Vi mangler et sted hvor vi kan samle større grupper. I kulekinoen blir det 70 sitteplasser. Bygget vårt er fra 1833, opprinnelig bygd som hovedsete for Norges Bank, med blant annet seddelpresse i andre etasje. Bygningen hviler på hvelvkjelleren til hjemmet til Thomas Angell fra 1600-tallet. Bygget er vernet, og det er derfor ikke bare å flytte på vegger og gjøre større ominnredninger. Men vi har en god dialog med byantikvaren, forteller Rokne.

Man landet på bakgården, der halve gårdsplassen skal romme det nye bygget, som får inngang fra andre etasje. I og med at den ærverdige bygningen ligger i Trondheims eldste del, er det ikke lov å grave i grunnen. Byantikvaren og kommunen har gitt grønt lys for modulbygget. Det er gitt tillatelse til at det kan stå der i seks år. Det er en kjent sak at Vitensenteret ønsker samlokalisering med NTNU på Kalvskinnet. Modulen kan derfor lett tas ned og flyttes.

Visuell forskningsformidling

- Vi holder tross alt til i teknologihovedstaden. Da er det naturlig at byen får landets første planetarium i en 360 graders 3D-kino, som også kan brukes av NTNU og Sintef i forbindelse med forskningsoppdrag. Formålet er å skape en ny arena for visuell forskningsformidling for skoleklasser og allmennheten.

Rokne understreker at nybygget også skal bli et laboratorium for forsknings- og utviklingsmiljøet.

Vitensenteret er populært som aldri før. I 2015 forventes et samlet besøk på 80 000 personer. Med det nye planetariet regner Rokne med kanskje 100 000 besøkende i året. Det dårlige været i sommer satte ny rekord for juli med 10 433 besøkende. Vitensenteret har inntekter på om lag 14 millioner kroner i året.

I planetariet kan du studere stjernehimmelen i 3D-versjon. Og i den samme kulekinoen kan du bli med på reise inn i menneskekroppen, under havet eller inn i atomenes verden i 360 grader 3D.

Bygges på et halvår

Etter at Arnfinn Stendahl Rokne i vår tiltrådte som ny sjef for Vitensenteret har han hentet frem planene for nybygget i bakgården. Ifølge entreprenøren kan det stå ferdig i løpet av et halvår. Tilsvarende planetarier finnes i flere andre land, teknologien er velkjent og det finnes flere leverandører.

- Nybygget skal inneholde planetarium, visningsutstyr for 3D-filmer og laboratorium for forskere, som kan vise frem sine forskningsresultater, sier Rokne.

Stedet kan også være en kulturarena der det kan holdes foredrag og arrangeres konserter og vitenskapsshow. Planetariet kan bli et trekkplaster i teknologihovedstaden.

Største enkeltattraksjon

Ved andre vitensenter i Norge er planetarium den største enkeltattraksjonen. Internasjonal forskning peker på astronomi som en viktig inngang for å fremme interessen for realfag blant barn og unge. Astronomi er et av hovedsatsingsområdene i kunnskapsløftet fra første klasse til og med videregående skole.

Astrofysikk er et av de viktigste forskningsområdene i verdensmålestokk, og Rokne ser på et nytt og moderne planetarium som et hovedelement i utviklingen av fremtidens vitensenter.

Det er Bergersen arkitekter (Bark) som har tegnet det kubeformede bygget på to plan. Bygget blir på 140 m², fordelt på to plan, med største diameter på 12 meter. Rommet under kan brukes til undervisning, mottak, utstillinger og ulike aktiviteter.

Vitensenteret er organisert som en stiftelse der formålet er å formidle naturvitenskap og teknologi på en instruktiv, engasjerende og lett forståelig måte til et bredt publikum.

Avansert: Planetariet og kulekinoen med 3D får plass til 70 personer. Her kan du bli med på reiser ut i universet, inn i menneskekroppen, under havet eller inn i atomenes verden i 360 grader 3D. Foto: Tegning: Bergersen Arkitekter
Spektakulært: Adm.dir. Arnfinn Stendahl Rokne ved Vitenseteret ser frem til at et nytt planetarium og 3D-kino kan stå ferdig i bakgården. Foto: jens petter søraa
Spektakulært: Adm.dir. Arnfinn Stendahl Rokne ved Vitenseteret ser frem til at et nytt planetarium og 3D-kino kan stå ferdig i bakgården. Foto: jens petter søraa
Erstattes: Arnfinn Stendahl Rokne i dagens planetarium, som er både utgått på dato rent teknisk og som er altfor lite og trangt. Foto: jens petter søraa