En liten død syrisk gutt er skylt i land på en strand i Tyrkia. Han er én av mange, men bildet går nå verden rundt på nettaviser og sosiale medier. Foto: NTB scanpix

Nå lover han at Norge skal stille opp for å hjelpe landene som har de største flyktningutfordringene og for å ta imot mennesker på flukt.

- Jeg tror aldri jeg vil glemme det bildet av den gutten. Det har festet seg på netthinnen. Dette bildet illustrerer alt i hele Syria-krisen, og i den desperate situasjonen, sier Brende.

Millioner av syrere er nå på flukt, fordrevet fra sine hjemland.

- Å kalle flyktninger fra Syria for lykkejegere, det har jeg ingen forståelse for overhodet, sier Brende i et intervju med Adresseavisen.

- Ufattelig trist

Denne helgen har han vært på lynvisitt i hjembyen Trondheim i anledning Marvin Wiseths bryllup. Han rakk også en times valgkamp på Nordre. Begge deler gode opplevelser for en mann som vasser i kriser og katastrofer:

- Det var veldig fint å være på Brunhjørnet en lørdag formiddag. Og bryllupet, det var et utrolig hyggelig avbrekk fra en hverdag som er preget av krise etter krise, sier Brende.

Han betegner flyktningkatastrofen i Europa som en ufattelig humanitær krise.

- Jeg synes det er ufattelig trist at vi opplever denne typen kriser i det 21. århundre. Nå er det viktig at de skrittene vi tar, tåler historisk lys. Vi må vise solidaritet, og dugnadsånden må prege politikken, sier Brende som er klar på at Norge skal bidra.

- Vi skal gi mer

- Det er helt avgjørende at vi greier å stille opp humanitært for de landene som har behov. Derfor må de humanitære budsjettene øke dramatisk i årene fremover. I dag er Norge den sjette største giveren i verden til Syria. Men vi skal gi mer. Vi skal gi mer til naboland som Irak, Jordan og Libanon, fordi de har akutte behov. Verdenssamfunnet må stille opp med de ressurser som FN, Røde Kors og andre humanitære organisasjoner trenger i området, sier Brende.

Han påpeker at det også er naturlig med en ansvarsfordeling blant de europeiske landene for å håndtere den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

- Når man på et halvår har mottatt 300 000 asylsøkere til Europa, så må alle ta et ansvar. Randstatene kan ikke ta hele denne utfordringen alene. Norge skal selvsagt stille opp i denne dugnaden. Nå ser vi en kraftig økning i antallet som kommer til Norge. De som har krav på beskyttelse, skal selvsagt få det, påpeker Brende.

- Ingen tvil

Så sent som i lørdagens DN slo imidlertid Frp-leder Siv Jensen fast at hun ikke endrer sitt standpunkt om at norske kommuner skal si nei til å ta imot flere flyktninger.

- Er det problematisk at Jensen uttaler seg slik?

- Hadde vi vært usikker på hva som er regjeringens politikk, så hadde dette vært problematisk. Men regjeringens politikk er krystallklar. Vi jobber med å følge opp Stortingets vedtak 24 timer i døgnet. Vi skal ta imot 8000 Syria-flyktninger de neste tre årene, sier Brende.

- Men med slike uttalelser fra Frp kan en bli i tvil om regjeringens politikk?

- Jeg tror ikke en skal undervurdere det norske folk. Jeg tror alle har forstått at vi er krystallklare på at dette skal vi gjennomføre. Det som er veldig rørende nå, er å se hvordan stemningen har snudd i løpet av et par måneder. Nå er det nesten ingen kommuner som sier nei til å ta imot flere flyktninger, sier Brende som er svært glad for at såmange vil hjelpe flyktninger.

- Det rører hjertet til en gammel generalsekretær i Røde Kors å se det folkelige engasjementet. Det norske folk har innsett at dette er en ekstraordinær situasjon. Vi må huske på at for hundre år siden var det 800 000 nordmenn som dro til USA. Det vi gjør i dag, må tåle historiens lys, påpeker Brende.

Piggtråd mot flyktninger

Han synes det er trist å se at flyktninger blir møtt av piggtråd ved grensen til Ungarn:

- Med murens fall i 1989 hadde jeg håpet at de siste murene i Europa var revet.

Men han er imponert over Tysklands håndtering av flyktningkatastrofen:

- Det landet som de fleste flyktninger drømmer om, er Tyskland. Dette viser den endringen Tyskland har vært gjennom siden andre verdenskrig. Angela Merkels humanitære hjerte er stort. Det vil komme en million flyktninger til Tyskland, og Merkel sier at vi er rede. Jeg tror hun blir stående igjen som en av Europas store historiske ledere i dette århundret.

Denne uken drar han til Serbia for å møte statsministeren og utenriksministeren. Serbia har også store utfordringer med å møte flyktningstrømmen, og Brende synes det er naturlig å stille opp for landet og sine venner. Der skal han også møte mennesker på flukt, og se det omdiskuterte piggtrådgjerdet.

- Det er viktig å komme nært på denne flyktningkatastrofen, sier Brende.

- Det er veldig sterkt å oppleve at etter mange tiår med fremgang i verden, så kan vi ikke ta denne fremgangen for gitt. Jeg føler at på min vakt i denne jobben, så er kriser og konflikter blitt normalen, sier utenriksministeren.

Valgkamp. - Hvem hadde trodd at en valgkamp i Norge skulle dreie seg om utenrikspolitikk, sier Børge Brende. Lørdag deltok han på Høyres valgkampstand på Nordre. Han synes Yngve Brox og hans team har gjort en god valgkamp. Foto: Morten Antonsen