Pauline Braathen er 85 år, enke etter den norske milliardæren Egil Braathen og nå bosatt på luksusskipet The World.

Sammen med to nieser og en nevø av hennes avdøde mann gir hun seks millioner amerikanske dollar til Kavliinstituttet. Hun gir fem millioner. De andre tre gir til sammen en million amerikanske dollar. Det utgjør cirka 50 millioner norske kroner. Pengene skal gå til drift av et nytt senter ved Kavliinstituttet, Egil & Pauline Braathen and Fred Kavli Centre for Cortical Microcircuits.

Den britiske kvinnen har ingen egne barn og ønsker å bruke pengene sine på et godt formål.

- Jeg vil bruke pengene mine mens jeg fremdeles er her og kan bestemme. På telefon fra sitt hjem om bord på The World, som akkurat nå er på vei fra Grønland til Canada, forteller Pauline Braathen at hun gjør dette for å hedre sin mann.

Manna fra himmelen

- Det kom som manna fra himmelen, sier May-Britt Moser. Både hun og Edvard Moser forteller at pengene kom på helt riktig tidspunkt. Nobelprisen i fjor har gjort dem kjente verden over, og det er mulig for dem å rekruttere de beste hjerneforskerne i konkurranse med prestisjeuniversitet som Harvard og Stanford.

- Det er aldeles fantastisk, sier Edvard Moser.

Grave dypere i hjernen

- Pengene skal brukes til å la Kavliinstituttet vokse videre slik at vi kan grave dypere i hjernen og forstå mer. Vi skal jobbe mer med avanserte kognitive funksjoner, gjerne med en link til alzheimer.

Edvard Moser snakker om en kritisk masse for instituttet.

- Nå er vi i en fase der vi prøver å ekspandere med flere forskergrupper. Vi må være nok folk til å arbeide sammen med og tenke sammen med. Det er viktig med nok folk til at det vi driver med ikke faller sammen fordi om noen drar.

Braathen hadde alzheimer

Egil Braathen hadde alzheimer, og Pauline Braathen forteller at hun ønsker at det nye senteret i Trondheim skal bidra til å forstå alzheimer-sykdommen.

Edvar Moser sier de har vært opptatt av alzheimer lenge.

- Det er ofte stedsansen som blir rammet først når folk får alzheimer, sier Edvard Moser. Han og May-Britt Moser har i stor grad studert hukommelse og stedsans hos rotter og mus. Nå ønsker de også å studere mennesker.

Pauline Braathen håper det nye senteret hun finansierer, kan føre til mer kunnskap om hjerneproblemer som alzheimer og kanskje også parkinson som hun selv lider av.

Mistet sin mann to ganger

- Jeg håper forskningen deres kan føre til en kur for alzheimer som tok min mann fra meg. Jeg mistet ham to ganger. Først da han ble syk og etter hvert ikke kjente meg igjen, og da han døde, sier Pauline Braathen. Hun forteller at hun fikk vite om pengeinnsamlingen av sin norske kontaktperson, trondheimsadvokaten Harald Ellefsen.

- Da leste jeg om May-Britt og Edvard Moser, om Nobelprisen og forskningsarbeidet deres, og bestemte meg for at dette ville jeg støtte. Pauline Braathen forteller at hun er ekstra glad for å støtte forskning på St. Olavs Hospital fordi et legeteam derfra dro fra Trondheim til Oslo for å operere hennes mann i 1995.

- De reddet trolig livet hans den gangen.

Penginnsamlingen fortsetter

Det er nå samlet inn i overkant av 100 millioner kroner til fondet Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning, ledet av Jan Morten Dyrstad. Stiftelsens eneste formål er å gi økonomisk støtte til Kavliinstituttet ved NTNU med en årlig utbetaling på fem prosent av verdien i fondet.

Amerikanske Kavli Foundation og arvingene etter Egil Braathen er de største giverne. I tillegg kommer gaver fra andre private givere på om lag fire millioner norske kroner. Sammen med den øvrige kapitalen i fondet og gaveforsterkning fra staten på 25 prosent, blir dette nærmere 10 millioner kroner i året til hjerneforskningen ved instituttet.

Tidligere i år sendte Dyrstad ut brev til 100 trøndere med spørsmål om å bidra til spleiselaget. Det viktigste svaret fikk han fra en rik arving om bord på The World. Med dette blir kapitalen i fondet tredoblet.

- Det er spesielt å reise så mye penger til grunnforskning, sier Dyrstad.

- Selv om vi nå har fått inn mye penger, fortsetter pengeinnsamlingen til Kavliinstituttet.

- Anerkjennelse av arbeidet

NTNU-rektor Gunnar Bovim kaller det for en fantastisk gave som viser forståelse for at forskning er et langsiktig prosjekt.

- Dette er også en stor anerkjennelse av arbeidet ved Kavliinstituttet, St. Olavs Hospital og NTNU. Bovim mener gaven viser at giveren, Pauline Braathen, forstår at grunnforskning er viktig og kan gjøre stor forskjell.

- Det er inspirerende for hele virksomheten at privatpersoner er villige til å gi av sine private midler.

- Deg sal jeg gifte meg med

85 år gamle Pauline Braathen er enke etter Egil Braathen, omtalt som den ukjente norske milliardæren. Han tjente formuen sin som eiendomsinvestor i Oslo. I 1985 ble han av bladet Kapital kåret til Norges tredje største eiendomsmagnat.

Pauline og Egil Braathen møtte hverandre da de begge ferierte på Kanariøyene i 1963. Den gang var begge gift på hver sin kant ifølge boken «Memoirs of a marriage» om livet og ekteskapet til Pauline og Egil Braathen. Den tredje kvelden med middag og dansing skal Egil Braathen ha pekt på henne og sagt «Deg skal jeg gifte meg med». De var gift med hverandre til han døde i 2009, 92 år gammel. Hun kaller ham for en ekstraordinær mann som hun hadde et unikt liv sammen med.

Sammen har de ingen barn, men han hadde en sønn fra første ekteskap. Sønnen er nå død, men Egil Braathens svigerdatter og to voksne barnebarn driver i dag familiefirmaet Braathen Eiendom, etablert i 1952. Pauline Braathen har tidligere sagt at hun blir oppfattet som «den onde stemoren» i familien. Tidligere i år ga Pauline Braathen bort om lag 300 millioner kroner til en klinikk i Florida. Et nytt senter har fått navnet Egil and Pauline Braathen Center, og skal drive med nevrokirurgi og kreftbehandling.

Den ukjente milliardæren: Egil Braathen unngikk medieomtale hele sitt liv. Her sammen med sin kone Pauline Braathen før sykdommen slo ham ut. Foto: Privat
Milliardærenken Pauline Braathen ønsker å gi bort pengene sine mens hun fremdeles er i stand til å bestemme hva de skal gå til. Foto: privat
Jan Morten Dyrstad leder Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning Foto: Morten Antonsen
NTNU-rektor Gunnar Bovim Foto: Morten Antonsen
Pauline Braathens norske kontaktperson: Trondheimsadvokaten Harald Ellefsen. Foto: Morten Antonsen