- Kutt ut snopet på jobb. Det er en uting å ta med usunne ting på jobb, sier ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole, Therese Mathisen.

- Ta en diskusjon på jobben. Kanskje kan man bli enige om å holde kosen til fredager, eller eventuelt erstatte med frukt midt i uka, sier hun.

Kalorifelle

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius mener det er bedre å ta med noe sunt, som yoghurt, på jobb i stedet for å spise få, store måltider.

- Det er viktig å strukturere måltidene, ikke spise for mye på en gang og heller spise oftere. Ta gjerne med noe, som frukt, som man kan spise før man drar hjem for å lage middag. Småspising mens man lager middag er ofte kalorifeller som man ikke tenker over, sier Borchsenius.

- Det er for eksempel mange kalorier i kjeks. Spiser man tre kjeks før middag kan det være like mange kalorier som en lunsj, uten at man blir mett av den grunn, fortsetter hun.

Summen av småspising

Mathisen understreker at det ikke er farlig å ta seg et kakestykke i ny og ne, men at det hos mange skjer oftere enn man selv tenker over.

- Kanskje spiser du et stykke bursdagskake på jobb på mandag. Så kommer venninna di fra Tromsø på tirsdag, og dere tar en croissant og en kakao på kafé. Og på onsdag er du invitert til svigermor og da er det en selvfølge med nystekte vafler, og plutselig har summen av alle småtingene blitt mer enn du hadde planlagt, sier Mathisen.

Borchsenius mener også at det er ikke er noe galt med å ta for eksempel en kaffe latte fra tid til annen.

- Man kan gjerne drikke en latte hvis det er et mellommåltid, men det er ikke bra hvis det kommer i tillegg til alt det andre man spiser, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Nordstrands sukkerbok får sur kritikk

LES OGSÅ (PLUSS): Halve befolkningen går under 500 meter hver dag

Unngå tomme kalorier

Hun råder folk til å unngå lyse bakervarer og nudler.

- Man blir ikke mett og det har mange kalorier. Velg heller noe med mer fiber og grovere brød. Det gjør at man får et mer stabilt blodsukker, sier Borchsenius.

Mathisen mener at Ola Nordmann fortsatt har litt å hente på kostholdsfronten. Hun påpeker at rapporter fra Helsedirektoratet viser at vi fortsatt får i oss mer sukker enn vi behøver. Energiinntaket er høyere enn behovet, altså at vi spiser mer enn vi burde.

- Vi vet også at nordmenn spiser lite frukt og grønt. Undersøkelser har vist at hele seks av ti norske middager er helt uten grønnsaker. Hadde vi derimot fylt opp tallerkenen med minst en tredjedel grønt, ville vi blitt mett på færre kalorier og flere næringsstoffer, sier Mathisen.

- Tallerkenmodellen med tre like soner til kjøtt eller fisk, ris eller pasta og grønt er gunstig for helse og vekt hos de aller fleste, sier hun.

Borchsenius understreker at det ikke bare er viktig å passe på de små kalorifellene i hverdagen, men at også trening og fysisk aktivitet er nøkkelen til en sunn livsstil.

- Det er med på å regulere metthetsfølelsen og gir en mer normal appetittregulering, sier hun.