I dag starter rettssaken mellom kommunen og leverandøren i Sør-Trøndelag tingrett.

- Vår holdning er at leveransen ikke er i tråd med kontrakten. Trondheim kommune ønsker derfor å heve kjøpet. Det ligger også et krav om erstatning i saken, sier advokat Thomas Albertsen hos Arntzen de Besche Advokatfirma Trondheim AS, som representerer Trondheim kommune.

Hevder kommunen klaget for sent

Leverandøren, Scandihall Scandinavia AS, avviser blankt kommunens krav

- Vi har anført at det ikke er feil ved produktet vi har levert, men at problemene skyldes feil ved måten hallen er drevet på. Dessuten er det reklamert for sent fra Trondheim kommunes side, sier advokat, Petter Holmen fra advokatfirmaet Svensson Nøkleby, som representerer leverandøren.

Kommer retten til at Scandihall Scandinavia AS har rett i at reklamasjonen kommer for sent vil det ikke bli tatt stilling til om hallen holder god nok kvalitet.

- Kontrakten er regulert etter norsk standard. Da må man reklamere straks man blir oppmerksom på forholdet. Denne hallen ble levert i 2011 og det har skjedd mye med den siden den gang, blant annet er hallen skadet av storm, sier advokaten.

Lang problem-historie

Nesten helt siden åpningen har brukere og kommunen imidlertid rapportert om problemer. Temperaturen i hallen har vært lavere enn den skulle være, det har vært mye støy og brukere har rapportert om støvproblemer. Etter at hallen delvis kollapset etter en storm i 2012 oppdaget man at isolasjonen som var brukt var tynnere enn det som var spesifisert.

- For oss har hallen vært en utfordring fra første dag. Den gir oss mye tid når den er åpen, men det er tragisk at ikke leverandøren har greid å oppfylle det han lovet, sier styreleder Kolbjørn Hole i Strindheim håndball.

- Jeg frykter at barn- og unge har sluttet med innebandy fordi man har fått et så uoversiktlig treningshverdag. Hallen har vært like ofte stengt som den har vært åpen. For våre klubber har dette vært virkelig frustrerende, sier Åsmund Sjøberg, daglig leder i Bandyregion Midt-Norge.

I sluttinnlegget til retten påpeker kommunens advokat nå at leverandøren har isolert hallen med for tynne matter og at isolasjonen ikke er heldekkende, kommunen viser til at detaljer i hallen heller ikke stemmer med kontrakten. «Scandihall har levert en annen hall enn det kontrakten forutsetter», heter det i sluttinnlegget.

Droppet megling

Daglig leder Per-Thore F. Nilsen i Scandihall Skandinavia AS har tidligere bekreftet at de har vært i dialog med kommunen, men tilbakeviser all kritikk i intervju med Adresseavisen. Nilsen viser til at de over lengre tid har påpekt dårlige driftsrutiner. Leverandøren stiller seg derfor helt avvisende til kommunens krav om å heve kjøpet.

Partene skulle egentlig møtes til rettsmegling i april i år, men Scandihall Skandinavia AS valgte å trekke seg. Det bekrefter advokat Petter Holmen.

- Det ble ikke noe av meglingen. Skal det megles må man ha noe å gi, men kommunen krevde kun heving av kjøpet. Da er det ikke noe å forhandle om, sier han.

Krever erstatning

I sluttinnlegget som kommunens advokat nå har sendt retten fremgår det at kommunen krever 7 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter fra leverandøren, mot at leverandøren får hallen tilbake. I tillegg krever kommunen 700 000 i ren erstatning. Begrunnelsen er blant annet ekstrautgiftene som kommunen har hatt til oppvarming av hallen. Kommunen krever også å få dekket sine saksomkostninger.

Alternativt er påstanden fra kommunen at leverandøren reduserer prisen på hallen med sju millioner kroner, betaler 700 000 kroner i erstatning og kommunens saksomkostninger.

Det er nå satt av to dager til saken i tingretten.

Nådeløs: Rolf Jarle Brøske fra kontrollkomiteen i Trondheim kommune var knallhard i sin dom over prosessen rundt hallen og kvaliteten på det som var levert. Her viser han hvordan hallen er lappet sammen med tape for å hindre svevestøv
Problemhall: Det er denne plasthallen med to hallflater på Leangen som striden nå står om i retten.