Stjørdal: Han trekker likevel klare linjer fra USAs oppgradering av utstyret i de trøndersk fjellagrene til den anspente sikkerhetspolitiske situasjonen i Øst-Europa.

Work sier på forholdet mellom Nato og Russland gjør Norge og nordflanken spesielt viktig. Derfor skal USA ha tunge kapasiteter i Norge og øve mye her.

Sjokkert over russerne

- Vi ble overrasket over russernes handlemåte på krimhalvøya og hvor langt de ville gå for å destabilisere situasjonen i Ukraina, sier Work.

Han viser til at USA og Nato har gjort svært mye for å tilnærme seg Russland og normalisere forholdet til landet de siste 25 årene. Krisen i Ukraina endret alt dette. Det klare signalet fra Nato er at Russlands fremferd er uakseptabel, ifølge Work. Derfor har også USA trappet opp aktiviteten i Europa, og Nato har endret fokus fra utenlandsoperasjoner utenfor Europa til forsvar av alliansen i Europa.

- Vi vil berolige våre allierte og signalisere at vi ikke tolerer slik dårlig oppførsel, sier Work.

Skal øve mer i Norge

Han snakker om at USA vil trappe opp aktiviteten i Norge. Blant annet er en stor amerikansk styrke ventet i forbindelse med den store vinterøvelsen Cold Response 2016, som vil foregå i Trøndelag.

- Norge har noen av verdens beste øvingsområder for vinterforhold. Marinekorpset vårt er her jevnlig. Nå ser også hæren på hvordan de kan øve her oftere, sier Work.

Flere andre nasjoner, blant annet Storbritannia har i dag treningssenter i Nord-Norge. Forsvarets Forum skrev nylig at også USA planla å stasjonere mer materiell i Norge med henblikk på øvelsesvirksomhet. Work vil ikke bekrefte dette, og sier han ikke er kjent med slike konkrete planer. Statssekretær Øystein Bø (H) sier imidlertid at Norge er villig til å diskutere slike muligheter. Han peker på at Norge baserer seg på alliert hjelp i en krigssituasjon.

Kald krig-historie

Lagrene i Trøndelag har røtter tilbake til den kalde krigen. Hensikten var å lagre utstyr og forsyninger nok til at en bataljon amerikanske marinesoldater skulle kunne operere i en måned i Norge ved en krigssituasjon. Siden er utstyret og formålet endret kraftig. I dag kan utstyret raskt hentes ut og settes inn hvor som helst i verden i en krise- eller krigssituasjon. Adresseavisen kjenner blant annet til at materiell herfra er benyttet i krigene i Irak og Afghanistan, ved humanitære katastrofer i Europa og Kambodsja, og ved store skogbranner i Russland.

Så sent som i fjor ble store mengder eldre kjøretøy og annet materiell herfra skipet ut til USA og erstattet med stridsvogner, pansrede angrepskjøretøy og mer moderne kjøretøy av ulike slag. Forsvarets logistikkorganisasjon venter fortsatt på å fylle opp lagrene ytterligere.

- Setter standarden

Bø og den amerikanske viseforsvarsministeren møtte tirsdag statssekretærer fra de andre nordiske landene i Oslo for å diskutere felles sikkerhetsutfordringer. Onsdag reiste Work og Bø så nordover til Bodø for å besøke Forsvarets operative hovedkvarter. På veien nordover besøkte de fjellageret i Lånke.

- Det vi har fått sett her er et fantastisk anlegg og mannskapene gjør en superb jobb. Utstyret er så godt vedlikeholdt at det ser ut som om det kommer direkte fra fabrikken. Dette setter standarden for våre fremskutte lager, sier Work, som selv er i Norge for første gang.

Han sier lagrene er svært viktige for USA og gir unike muligheter fordi utstyret herfra kan benyttes til å støtte Norge eller Nato i en krise, eller tas ut og brukes over hele verden.

Strengt bevoktet. Amerikanske stridsvogner, bergingskjøretøy og amfibiske angrepsvogner lagret i fjellagret i Frigård i Lånke. Dette er bare en liten del av hva som fins i de trønderske fjellagrene. Foto: Frank Cadamarteri