- Oi! Wow!

Det er det første nobelprisvinner Edvard Moser sier da han hører nyheten.

I flere år har midtnorsk næringsliv, NTNU, kommunen, fylkeskommunen og andre parter kjempet hardt. Nå får Trondheim det som man allerede har i Oslo, Stavanger, Bergen og Kirkenes. SUA-kontoret skal sørge for at utlendinger som kommer for å jobbe, får kort saksbehandlingstid og god veiledning - og de unngår byråkratiet og køene som ofte preger saksfeltet.

- Og så kommer nyheten nå, rett før valget? Det er påfallende, sier Moser.

- Men det er absolutt en god nyhet, helt fantastisk!

Les også: Trondheim først i køen for SUA

Les kronikken: Kompetanseinnvandring

Eriksson på visitt

Robert Eriksson (Frp) har kommet til Trondheim med en gladnyhet. På Statens hus har han samlet politi, skattevesen, NTNU, næringsforeningen, NHO og flere andre. Næringsforeningens Berit Rian gir han en god, lang klem. Lokale og regionale Høyre- og Frp-politikere stimler rundt han, mannen som kommer med pengesekken:

- Det er mange som har pushet oss hardt, derfor er det en ekstra gledelig beskjed å gi. Dette blir en fast track for utenlandsk arbeidskraft, sier Eriksson.

På hver side har han henholdsvis ordførerkandidat Yngve Brox (H) og Morten Ellefsen (Frp), som soler seg i glansen.

- Moser lurer på hvorfor nyheten kommer nå?

- Hehe, vi har lært av våre forgjengere om når man slipper nyheter. Men uavhengig av valg: Det er viktig å gi beskjeden nå, slik at man får kastet seg rundt og kommet i gang, sier Eriksson.

Les også: Lover Trondheim nytt senter for utenlandske arbeidstagere

Les også: Lover politisk press for servicekontor

Treg prosess

SUA-kontoret åpner på nyåret i Statens Hus. Rita Ottervik (Ap) er svært glad for beskjeden.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Det har vært en veldig lang prosess, men nå gleder vi oss over at det er på plass. Når kunnskapsbyen Trondheim skal tiltrekke seg anerkjente forskere, er det utrolig viktig å få dem hit raskt og smidig, sier Ottervik.

- Men SUA-kontor betyr mye også for andre næringer i hele Midt-Norge, som havbruket langs kysten, sier Ottervik.

Brox sier Høyre i lang tid har kjempet for SUA-kontor:

- Det er særlig viktig med tanke på de store omstillingene som Trøndelag står overfor, sier han.

Han er glad for endelig å bli hørt av sin «egen» regjering.

- Og så hjelper det litt når to nobelprisvinnere trykker på, smiler Brox.

Les også: - Det ble litt jubel

3000 EØS-saker i året

I 2014 ble det gjort i underkant av 3000 EØS-registreringer og om lag 300 vedtak i arbeidssaker i Sør-Trøndelag, ifølge Trondheim kommunes skisse for SUA-kontor. Her pekes det på en rekke forhold som taler for et slikt kontor:

  • NTNU har mer enn 1300 utenlandske forskere fra over 85 land. Sintef hadde ved årsskiftet 398 utenlandske arbeidstakere fra 73 land, noe som utgjør 21 prosent av de ansatte.

  • Midt-Norge står foran store bygg-, anlegg- og eiendomsprosjekter, blant annet kampflybase på Ørlandet, E6 nord og E6 sør, ny godsterminal, elektrifisering av Trønderbanen og Meråkerbanen.

  • Havbruksnæringen er i vekst, og de bruker mye utenlandsk arbeidskraft. Verftene i Rissa og Verdal har behov for flere hundre utenlandske arbeidstakere ved høy aktivitet.

Mange utenlandske forskere

Moser-ekteparet trenger et slikt kontor fordi de alltid er på let etter de beste hodene i verden når de skal rekruttere nye forskere.

- Særlig de som ikke kommer fra EU-land, må ofte vente i månedsvis for å få behandlet saken sin. Det er et problem når de kommer, og det er et problem når vi skal søke på nytt fordi prosjektet tok lengre tid enn først antatt. I ventetiden som kan vare i et halvt år, får de ikke reist hjem til familien sin eller dra på konferanser i utlandet, sier Moser.

Han forteller at mange har sagt at de hadde valgt et annet sted å forske dersom de hadde visst at det var så vanskelig å få behandle søknaden sin i Trondheim.

Ottervik har hatt en god uke som ordfører:

- Det har klumpet seg veldig med gode nyheter nå: Først milliongaven til Kavliinstituttet, så sammenslåing av campus ved NTNU og nå kommer SUA-kontoret på toppen av det hele, sier ordføreren.

Les også: Britisk enke gir 50 millioner til Mosers forskning

Edvard Moser (i midten) sier de trenger et SUA-kontor når de rekrutterer toppforskere fra hele verden. Her er han og kona May-Britt tidligere i sommer i møte med Mohammad Herzallah, som leder arbeidet med å bygge opp et palestinsk forskningsmiljø. Foto: Morten Antonsen
Morten Ellefsen (Frp), Henrik Kierulf (H), Robert Eriksson (Frp), Yngve Brox (H) og Frank Jenssen (H) etter møtet i Statens hus. Foto: OLE MARTIN WOLD
Henrik Kierulf og Yngve Brox i samtale med statsråden. Foto: OLE MARTIN WOLD
Den obligatoriske selfien. Foto: OLE MARTIN WOLD
Statsråden samlet alle etatene til møte i Statens hus. Foto: OLE MARTIN WOLD