I et foredrag hun holdt på Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim denne uka sa hun at mange kan bli helt kvitt utfordringene som følger med ADHD.

Mottok kritikk

Det er ikke første gang Nordstrand kommer med en brannfakkel angående kosthold. Hun har tidligere fått kritikk for å være på kollisjonskurs med gjeldende kostholdsråd av Helsedirektoratet. Seniorrådgiver Gry Hay har påstått at Nordstrand skaper frykt i stedet for matglede med sin nye «sukkerbok», hvor hun sier at sukker er gift for kroppen. Nordstrand tilbakeviser disse kommentarene.

Nordstrand har toppet salgslistene med sine bøker om hvordan man kan leve sunnere. Hun ga i 2014 ut en barnebok, «Sukkerkok i hodet», hvor hun forklarer grunnlaget for sine kostholdsteorier.

LES OGSÅ: Nordstrands sukkerbok får sur kritikk

Symptomfri

- Barn kan bli helt symptomfrie. Med et par grep kan vi unngå medisinering i de fleste tilfellene, sier Nordstrand.

- Bytt ut raffinerte hvite kalorier som hvitt sukker, hvetemel, hvit ris og pasta med honning, urkorn, byggryn, linser og mer grønt. Sikre deg smart fett fra smør, raps og kokos, sier hun.

Nordstrand peker på studier som viser at 50 prosent av barn med ADHD har en matintoleranse som trigger symptomene. Mineralmangel er også påvist.

- De fleste vil merke en endring etter bare to uker med riktig kosthold og enkle øvelser, sier legen.

LES OGSÅ: Tjener millioner på bøker om kosthold

Lite trolig

Spesialist i allmennmedisin Arne Heidar Olsson kan ikke gå god for Nordstrands teori om at kosthold har betydelig effekt på symptomer på ADHD.

- Det er lite trolig, sier Olsson.

- Man har forsøkt å hjelpe barn med ADHD gjennom kostholdsendring i mange år, men det er ikke mange som lykkes med det, sier han.

Mange ulike behandlingsmetoder

Nordstrand sammenligner behandlingen av ADHD med behandling av hodepine.

- Det kan være mange årsaker til hodepine, men det vil ikke si at vi bør gå rundt og knaske hodepinetabletter hele tiden. Slik er det også med ADHD. Det er mange forskjellige årsaker til ADHD og derfor forskjellige behandlingsmetoder som ikke nødvendigvis involverer medisinering, sier hun.

Tilrettelegging

Olsson mener at det viktigste i behandlingen av ADHD er tiltak i skole og hjem for å tilrettelegge rammene rundt barnet.

- Medikamentutprøving er ofte inne i bildet, og kan være en hjelp. At barn blir friske som en direkte følge av kostholdsendring kan nok skje i enkelte, få tilfeller, men det må gjøres bedre studier på sammenhengen mellom ADHD og kosthold, sier Olsson.

LES OGSÅ: Barn med ADHD bør prøve ut flere medisiner

Han får støtte av psykologspesialist Egil Midtlyng, som mener at tilrettelegging av forhold for eksempel på skolen er viktig i behandlingen av ADHD.

- Har du møtt en med ADHD, så har du møtt én. Ingen har helt like symptomer. Man bør velge behandling ut ifra hver enkelt pasient sin tilstand, påpeker Midtlyng.

- Den vitenskapelige dokumentasjonen ved kostholdstiltak er ikke god nok for å si at slike tiltak fører til at symptomer på ADHD forsvinner. Men riktig kosthold er ett av flere tiltak som kan bedre helsetilstanden for barn med ADHD.

Frisk med kostholdsendring: Lege og forfatter Berit Nordstrand hevder at barn med ADHD kan bli symptomfrie. Foto: TERJE SVAAN