- Det er plass i massevis rundt Gløshaugen, sier arkitekt Siri Rørholt hos Rambøll. Firmaet har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utført en konseptutvalgutredning. Her er det skissert alternativer for hvordan det framtidige NTNU kan bli. I dag er to alternativer mest aktuelle:

Bygge sørover eller vestover

1. Kompakt campus: Her ser arkitektene for seg å bygge NTNU videre sørover forbi Strindveien mot Lerkendal og Sluppen. I tillegg ser arkitektene for seg at deler av bebyggelsen langs Høyskoleringen må rives og erstattes med nybygg.

2. Byintegrert campus: Forslag om å bygge fra kjemiblokkene og nedover til Handelshøyskolen, fortette langs Elgeseter gate og mot det som i dag er Teknobyen, samt ta i bruk tomten der kommunens høyblokk lå i Holtermannsveien.

Se tegninger av de to alternativene i bildet øverst.

Kunst og arkitektur ved Samfundet

Begge alternativene forutsetter at musikk, kunstfag og arkitektur skal samles ovenfor Samfundet.

- Vi anbefaler en kombinasjon av disse, sier Siri Rørholt hos Rambøll arkitekter som sammen med PKA arkitekter har i forbindelse med konseptutvalgutredningen laget en arkitektfaglig mulighetsstudie for hvordan det nye universitetsområdet ved Gløshaugen kan bli.

I den såkalte konseptvalgutredningen fra 2014 konkluderte Rambøll med at NTNU ville være mest tjent med en samling. Et samlet campus i området ved Gløshaugen vil være samfunnsøkonomisk riktig, og fordelene er så mange at det oppveier ekstrakostnadene på 2–3 milliarder, ifølge denne utredningen. Dette er en av rapportene som danner grunnlaget for regjeringens beslutning om å samle NTNU rundt Gløshaugen.

Over 80 000 kvadratmeter nybygg

Det er de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagmiljøene som etter hvert skal på flyttefot fra Dragvoll til Gløshaugen. For å erstatte Dragvoll trengs det 80 000 kvadratmeter nybygg. I tillegg kommer behovene når Høgskolen i Sør-Trøndelag også skal samlokaliseres med dagens NTNU etter fusjonen som trer i kraft 1. januar 2016. Alt dette er det god plass til i og rundt dagens campus, mener arkitekten.

- Det vi har gjort er å lage skisse og ideer og sett på muligheter for hvordan et samlet campus kan bli. Det er nå den egentlige planleggingen kommer i gang, sier Siri Rørholt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Herfra går det bare fremover

Jernbanestasjon under campus

Arkitektene har også funnet plass til en ny jernbanestasjon midt i campus og ser for seg nye Lerkendal/NTNU-stasjon under bakken med universitetsbygninger over. Jernbanelinjen går allerede i dag under Gløshaugen til dagens Lerkendal stasjon.

Midt i alle de nye planene er arkitekten opptatt av å bevare historien til NTNU og NTH på Gløshaugen

Hovedbygningen og høyskoleparken

- Det er utrolig viktig å ta vare på området rundt hovedbygningen og bevare høyskoleparken. Rørholt mener det også er viktig å ta vare på bygninger som viser utviklingen av Gløshaugen og ikke bare de aller eldste bygningene. For dem som er kjent på området, nevner hun hovedbygningen, gressplenen bak, gamle kjemi og elektrobygget som viktige å ta vare på. Også småhusbebyggelsen rundt campus mener hun må få stå.

- Det er viktig å ikke kaste historien og utviklingen på båten når vi nå skal bygge nytt.

- Elgeseter gate må under jorden

Siri Rørholt er enig med NTNU-rektor Gunnar Bovim som vil ha Elgeseter gate i tunnel under bakken. Hun er enig med rektoren i at gata i dag ligger som en barriere og at den må bli lettere å krysse.

- Det vil åpne for ferdsel mellom dagens campus, gjennom Teknobyen og ned til elva. Trondheim har fått en sjelden gave fra naturen med elva som slynger seg gjennom byen. Dersom hovedtrafikkåren dukker ned under bakken, vil det bli lettere å ta i bruk det som ligger der fra naturens side, sier Siri Rørholt.

Det har vært sagt at det kan ta 20 år før hele flyttingen er gjennomført. Fra Dragvoll blir det understreket et sterkt ønske om at flyttingen må skje så raskt som mulig, og at alle må flytte samlet. Også statsminister Erna Solberg og NTNU-rektor Gunnar Bovim har uttrykt ønske om at flyttingen må skje samlet og at det må skje fortere enn om 20 år.

Midt i campus: Elgeseter gate må under bakken, mener arkitekt Siri Rørholt som har laget mulighetssudier for et samlet campus. Foto: Morten Antonsen
God plass: På Gløshaugen er det massevis av plass, sier arkitekt Siri Rørholt, Rambøll arkitekter. Foto: TERJE SVAAN