Arbeiderpartiet går betydelig tilbake på målingen Respons har gjort for Adresseavisen mellom 4. og 9. september.

Hele fem prosentpoeng, sammenlignet med siste måling, og tre prosentpoeng tilbake sammenlignet med sist fylkestingsvalg. Senterpartiet har den motsatte kurven. De oppnår 21,7 prosent i vår måling, noe som er en fremgang på vel fire prosentpoeng fra siste måling.

Avviser Høyre-flørt

I dag styrer Ap Nord-Trøndelag sammen med Høyre – med parlamentariske støtte fra KrF.

- Gjennom denne valgkampen har Ap og Sp fremstått som hovedmotstandere. Sp skal jobbe hardt for å få både Høyre og KrF over på sin side. Venstre har sagt at de uansett ikke vil støtte Ap. Hva Høyre gjør blir viktigst: Og de vil dra dit får mest igjen, spår John Arne Moen, politisk redaktør i Trønder Avisa, John Arne Moen.

Senterpartiets Tomas Iver Hallem er derimot ikke interessert i å beile til Høyre.

- Høyre er helt fastlåst på det som er våre to viktigste saker: Sikre eierskapet til NTE og hindre fylkessammenslåing med Sør-Trøndelag. Når det gjelder NTE oppfatter jeg at Arbeiderpartiet er på glid. Det vil derfor være mer naturlig for oss å samtale med dem om politisk gjennomslag etter valget – om flertallet skulle vippe, sier Hallem til Adresseavisen. Han sier at hvis målingen blir valgresultatet, er det en kjemperesultat for Sp i Nord-Trøndelag.

- Ny allianse lite sannsynlig

Høyres førstekandidat i Nord-Trøndelag, Jahn K. Winge, blir overrasket da han hører Høyres resultat på målingen.

- Oi. Det hadde vi ikke regnet med nå. Det er vanskelig å spekulere i hvorfor vi går tilbake, men Sp har i det vide og brede lovt millionvis av kroner som de ikke hadde den gangen de satt med samferdselsministeren i åtte år. Vei og samferdsel er viktig her i fylket, så det er mulig folk har latt seg påvirke av dette, sier Winge.

- Hvordan vurderer du mulighetene for at dere inngår i en ny allianse?

- Jeg vil ikke spekulere for mye i det, men jeg tror ikke det er sannsynlig. Jeg er trygg på at vi er på rett vei i det samarbeidet vi sitter i, så jeg ser ingen grunn til å snakke med andre.

- Et eventuelt borgerlig samarbeid med Sp sitter langt inne?

- Ja. Vi så hva Sp gjorde for åtte år siden, da de plutselig skiftet side. Det er viktig at man har 100 prosent tillit til de man samarbeider med. Og tillit er ikke noe som kan kjøpes med posisjoner, det må bygges opp over tid.

- Alltid spennende

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, sier at målet for Ap i Nord-Trøndelag er å gjøre et like godt valg som i 2011 da partiet fikk 42,9 prosent.

- Selv om vi går tilbake på denne målingen, er 39,4 et godt resultat. Bortsett fra valget i 2011, har vi ikke gjort det så bra siden midten av 80-tallet.

- Ap og Høyre taper ett mandat hver. Hvordan vurderer du muligheten for nye allianser?

- Vi går til valg på vårt program, og vil drive mest mulig Ap-politikk. Men fylkespolitikken i Nord-Trøndelag har alltid vært spennende, og hvert valg har ført til endringer mellom posisjon og opposisjon.

- Er et samarbeid mellom Ap og Sp mulig?

- Jeg har ikke avvist å samarbeide med noen. Men vi har et parlamentarisk styre, som innebærer at vi styrer etter et flertall helt til det ikke lenger eksisterer. Vårt samarbeid med Høyre og KrF har vært godt og tillitsfullt.

- Hurra!

I Sør-Trøndelag går også Ap og fylkesordfører Tore O. Sandvik tilbake. Han har nå 38.1 prosent av velgerne bak seg – mot 42.5 sist måling. Høyre går litt frem på denne målingen, vel to prosentpoeng til 19.8, mens Frp har samme oppslutning som sist. Miljøpartiet De Grønne fortsetter ikke å øke. De får 6.4 – samme nivå som sist og det gir tre mandater i fylkestinget.

Selv om Ap går tilbake, sitter Tore O. Sandvik trygt. Høyre må få med seg både Senterpartiet og De Grønne – i tillegg til Frp, Venstre og KrF for å kaste den mangeårige fylkesordføreren ut av kontorene.

Også i Møre og Romsdal taper Ap velgere. Partiet mister tre mandater sammenlignet med junimålingen. Høyre går tilbake og taper ett mandat. I dag er det Ap og Jon Aasen som styrer, sammen med en bred koalisjon. Skal dette fortsette, må de ha med seg kometen på dagens måling: Nordmørslista. Samtidig som den mer kjente Sunnmørslista faller ut av fylkestinget, kommer nordmøringene inn med et brak: Tre mandater og hele 6,1 prosent blir de målt til. Ikke nok med det, de er i vippeposisjon i fylkestinget.

- Hurra! Dette er det vi har drømt om, sier førstekandidat Mette Belden, som forteller at Nordmørslista oppsto etter den betente sykehussaken på Nordmøre. Sykehussaken var dråpen som fikk det til å renne over etter en årelang skjevbehandling av Nordmøre i det sammensatte fylket, ifølge Belden.

- Hvilket alternativ vil dere støtte?

- Vi er da ikke så dumme at vi spiller kortene våre nå. Vi vil ha gjennomslag både politisk og posisjoner, forteller Belden.

Ap-flørt? Sp-topp Thomas Iver Hallem sier det er mer naturlig at de snakker med Ap etter valget - enn Høyre. Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen