Det Moussavi gjorde var å søke på Facebook. Hun kom fort i kontakt med en gruppe som ville gjøre noe for flyktningene i Ungarn. Det førte henne fra hjembyen Trollhättan i Sverige til Röszke, en fattig liten ungarsk grenseby som ligger på flyktningruta mellom Hellas og Tyskland.

Gjennom gjerdet

Fra Serbia kommer de fleste flyktningene gående langs det nedlagte jernbanesporet inn i Ungarn. Noen har gått i tre timer, andre i fem. Når de passerer grenselinjen, ser flyktningene ungarske arbeidsfolk på begge sider som holder på å sette opp et nytt og mer solid gjerde som myndighetene mener skal stoppe flyktningene. Neste uke har den ungarske statsministeren varslet at grensen vil bli stengt og bevoktet av soldater.

«Mottak» på et jorde

En kilometers vei fra grensen på ungarsk side ligger mottaksområdet. En smal asfaltvei krysser jernbanesporet og rundt omkring ligger jorder som er blitt gjørmete av regn og mye trafikk.

Unge frivillige fra mange europeiske land holder oppe det som er av mottak og hjelp til flyktningene. En gjeng spanske anarkister lager varm mat, tyske ungdommer deler ut tørrmat og drikke. En gruppe unge tsjekkere fordeler klær, sko og toalettartikler. Caritas, Leger uten grenser og Malteserordenen gir medisinsk hjelp under svært enkle forhold.

Tolk og personfinner

Sahajan Moussavis foreldre kom fra Libanon til Sverige, og derfor snakker hun arabisk flytende. Hennes jobb i mottaksområdet er å snakke med flyktningene som kommer. Myndighetene har ingen tolker til stede.

- Jeg har et spesielt ansvar for å snakke med kvinnene som kommer. Som kvinne og arabisktalende har de tillit til meg, og de kan snakke med meg om forskjellige problemer som kvinnene har. Jeg forsøker også å koble sammen familiemedlemmer som har kommet bort fra hverandre.

Den oppgaven blir raskt illustrert like etter da en 12–13 år gammel gutt med en plastbeholder med havregrøt i den ene hånden og en kopp saft i den andre, plutselig oppdager at den eller de som har ansvaret for ham er borte. Kanskje frykter han at de i kaoset allerede er kjørt bort i bussene og trodde at han var med? Gutten gråter i redsel så tårene triller, før noen kommer til og prøver å hjelpe ham.

Men neste uke kan ikke Sahajan Moussavi være der og hjelpe kvinnene og de bortkomne. Søndag må hun tilbake til Trollhättan. Elevene hennes på barneskolen venter på henne.

Tyske brødskiver

Under taket på et partytelt står sosiologistudent Laura (21) fra Hamburg og elektriker Philipp (24) fra Stuttgart. De deler ut mat og drikke. Rekrutteringen av dem skjedde gjennom Twitter.

En bil lastet full med varer og folk kjørte fra Tyskland til Ungarn for å hjelpe. Laura er opprørt over hvordan ungarske myndigheter tar imot flyktningene. Det er ingen hjelp å få, og måten politiet møter dem og transporterer dem fra leir til leir får henne til å tenke på fengsel og fangebehandling. Politiet har blitt litt mer human i opptredenen etter hvert, synes Laura.

- Vi kom fra ferie da vi reiste hit. Nå må vi dra hjem, men en gjeng fra Østerrike kommer og tar over.

Gavmilde ungarere

Anna Bronovan fra Praha studerer journalistikk og dro til Ungarn sammen med en Facebook-gruppe. Gjengen lastet opp en bil med varer og for. I nabobyen Szeged har de opprettet et lager der folk kan donere ting. Bronovan er skuffet over ungarske myndigheter, men ikke over ungarerne.

- Det er veldig lett å samle inn varer. Folk er gavmilde og vil hjelpe.

Den ungarske statens bidrag overfor flyktningene som kommer til Röszke er politi og busser for å frakte dem til mottak for registrering. Denne prosessen forsøker flyktningene å unngå. De ønsker seg videre til Tyskland, Sverige eller andre vesteuropeiske land. Hvis de er registrert som asylsøkere i Ungarn risikerer de, etter Dublin-avtalen, å bli sendt tilbake dit fra et annet Schengen-land. Det vil de ikke.

I løpet av en uke fremover er det ventet at 40 000 flyktninger vil komme gjennom Ungarn. Foto: RUNE PETTER NESS
I løpet av en uke fremover er det ventet at 40 000 flyktninger vil komme gjennom Ungarn. Foto: RUNE PETTER NESS