Blant hundrevis av flyktninger, et stort korps av politifolk, unge idealistiske frivillige fra hele Europa, pressefolk, transportable toaletter og hauger på hauger med søppel, går en etterkommer til et av de største fyrstehusene i Europa.

Erkehertug Michael Habsburg-Lothringen er til stede fordi han er ambassadør for Malteserordenen. Ordenen er blant de svært få nødhjelpsorganisasjonene som er til stede ute på det ungarske jordet dit flyktningene styres inn for å registreres av myndighetene.

Medisinsk innsats

Sammen med Caritas og Leger uten grenser, yter Malteserordenen medisinsk hjelp til flyktningene. Da Adresseavisen møtte ham, ventet Habsburg-Lothringen besøk av den palestinske ambassadøren. Den norske ambassadøren hadde visst også meldt sin ankomst.

Habsburg-Lothringen har bare rosende ord om flyktningene, på perfekt engelsk:

- De har det travelt med å komme videre, men de er så vennlige og tålmodige. I dag sendte vi en fødende kvinne til sykehuset her. Vi hjelper barn med feber, hodepine og luftveissykdommer og menn som har problemer med beina etter den lange vandringen.

- Ungarn gjør mye

Mens kritikken hagler mot statsminister Viktor Orbán og hans sterkt høyreorienterte regjerings håndtering av flyktningbølgen, mener Michael Habsburg-Lothringen den gjør en utmerket jobb.

- Ungarn får mye urettferdig kritikk. Vi føler at vi får mye av tyngden av denne bølgen av flyktninger. Vi kan ikke trylle frem hangarer heller. Østerrikerne har litt andre forutsetninger. Den ungarske regjeringen gjør en stor innsats. Se rundt deg, politiet er vennlige mot flyktningene. At ungarere skal være fiendtlige mot flyktninger er en løgn. Ungarn har alltid hatt en hjelpende hånd til folk i nød. Vi hjalp østtyske flyktninger da kommunismen falt, under oppstanden i 1956, da revolusjonen kom til Romania og under Balkan-krigene. Vi kunne knapt gjort mer, sier Michael Habsburg-Lothringen.

I løpet av en uke fremover er det ventet at 40 000 flyktninger vil komme gjennom Ungarn. Michael Habsburg-Lothringen Foto: RUNE PETTER NESS