«Navs førstelinje skal begynne hjemme i stua,» heter det i en artikkel på nav.no. Over hele landet har kontorer redusert åpningstiden de siste årene, som et ledd i moderniseringsprosessen til Nav.

  • I Nord-Trøndelag har for eksempel Steinkjer og Verdal gjort det tidligere i år, mens Levanger reduserte tidene fra 1. september. Andre kommuner kommer etter utover høsten.

  • I Sør-Trøndelag har de fleste kontorene kuttet i åpningstiden. I Trondheim gikk de ned med én time i fjor høst. Andre steder er publikumsmottaket stengt enkeltdager og de tar da kun forhåndsavtalte timer.

- Vi er ikke kjent med at brukere har klaget over redusert tilgjengelighet som følge av endrede åpningstider, sier Lisbeth Fransplass, assisterende tjenestedirektør i Nav.

Les også: Nav vil overprøve legens sykmelding oftere

Les også: - Nav begynner i feil ende

Over på digitalt

Det er opp til hvert enkelt Nav-kontor å bestemme åpningstider, og direktoratet legger seg ikke opp i dette. Men de har en nasjonal strategi, en «kanalstrategi», om at Nav skal legge til rette for at brukerne i økt grad får sine tjenester via nett og telefoni.

- Våre tjenester på disse områdene er betydelig forbedret de senere år, og gjør det mulig for brukerne å motta tjenester fra Nav 24 timer i døgnet uten fysisk å måtte ta veien til Nav-kontoret. 70 prosent av dem som ringer, får svar på det de lurer på uten å måtte bli satt videre. Samtidig frigjøres ressurser til brukere med behov for arbeidsrettet bistand. Disse kan også få timeavtaler utenfor den oppsatte åpningstiden i mottaket, sier Fransplass.

Bjørn Magne Lyngstad arbeider med modernisering i Nav både i Nord-Trøndelag og nasjonalt.

- At åpningstiden er blitt kortere, har skjedd gradvis og over tid. Samtidig ser vi også at færre brukere kommer innom kontoret, og det henger sammen med at Nav har blitt mer moderne og bruker flere kanaler. Hovedgrunnen til at vi reduserer åpningstiden, er at vi vil frigjøre tid for å møte brukerne som trenger det mest, sier Lyngstad.

Han viser til en rekke alternativer til drop-in på Nav-kontoret:

  • Forhåndsavtalte timer, noe som gjør at veileder kan forberede seg til møtet.

  • Facebook, for eksempel «Nav Foreldrepenger» og en side for ungdom som er på utkikk etter jobb, «Nav Jobblyst».

  • Kontaktsentre, som er «Nav-kontor» på telefonen der du blant annet kan få svar på spørsmål om utbetalinger.

  • Opplasting av dokumenter på nav.no slik at man ikke må komme fysisk på kontoret for å levere papirer.

  • Digitale søknadsskjema med veiledning (for eksempel dagpenger, foreldrepenger og arbeidsavklaringspenger).

  • Elektronisk dialog med brukerne der de kan logge seg på sine egne sider på nav.no.

- Alt i alt har tilgjengeligheten økt fordi vi har mange kanaler som er åpne 24 timer i døgnet, sier Lyngstad.

Les også: Sykefravær kostet Nav i Sør-Trøndelag 2,1 milliarder

Les kronikken: Syk – men kan jobbe

Stengt tirsdager i Levanger

Levanger-kontoret endret sine åpningstider 1. september i år. De holder nå stengt på tirsdager og har redusert åpningstid med en time de andre dagene.

- Brukerne som kan bruke de digitale tjenestene, skal bruke dem. Det er for å frigjøre tid til de brukerne som har et stort behov for oppfølging. Og så skal A-en i Nav bli sterkere, altså mer fokus på arbeid. Da må vi bruke tid på å være i kontakt med næringslivet, markedet og omgivelsene rundt oss, sier Nav-leder i Levanger, Mariann Lilleby, som akkurat har tiltrådt i stillingen.

- Har dere fått noen reaksjoner fra publikum?

- Vi har ingen negative tilbakemeldinger, men det kan jo være i en overgangsperiode at noen kommer til en stengt dør på tirsdager. Erfaring viser at publikum tilpasser seg raskt nye åpningstider. Og så har vi også en vakttelefon, dersom det skulle være en akutt hendelse for eksempel opp mot sosialtjenesten. Vi er jo på jobb selv om kontoret er stengt, sier hun.

Les også: Uførepensjonist anmeldt for svindel av 1,3 mill.

Ingen klager til brukerutvalg

Verken brukerutvalget i Sør-Trøndelag eller Nord-Trøndelag har fått noen klager:

- Vi opplever at saksbehandler er mer tilgjengelig på telefon og mail. Dessuten kan du bestille time, og da kommer du inn. Dette har ikke bydd på noen problemer som jeg kjenner til, sier leder for brukerutvalget i Sør-Trøndelag, Lise Connelly.

Nestleder av brukerutvalget i Nord-Trøndelag, Steinar Mikalsen, er mer skeptisk:

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger, men vi vil ta dette opp i brukerutvalget. I utgangspunktet er jeg skeptisk, sier Mikalsen.

- Nav mener de blir mer tilgjengelige for dem som trenger det mest?

- Det kan være vanskelig å vurdere hvem som virkelig har behov for hjelp, og jeg mener tilgjengeligheten skal være like bra for alle. Å redusere åpningstiden mener jeg kan gjøre servicen dårligere, sier han.

Les også: Fire menn forteller hvorfor de svindlet Nav

Les også: Eriksson forbannet på trygdesvindlere