På dette tidspunkt var 85,7 prosent av stemmene talt opp.

- Vi må ta inn over oss den beskjeden vi nå får fra velgerne. Med dette resultatet er vi ikke der vi ønsker å være. Beskjeden fra velgerne er at vi må være tydeligere og tøffere de neste fire årene, sier Høyres førstekandidat i Trondheim.

Yngve Brox er ikke fornøyd med det valgresultatet Høyre ser ut til å få i Trondheim.

- Jeg vil alltid komme til å ønske meg et bedre valgresultat enn det vi har her i kveld, sier han.

Han mener at partiet nå har en jobb å gjøre frem mot neste valg.

- Vi har en jobb fremover med å ansvarliggjøre de som sitter med makten i Trondheim, sier Brox.

Les også: Følg Valget 2015 direkte her

Les også: Hvordan stemte dine naboer

- Hva tenker du om dine neste fire år i lokalpolitikken?

- Det er opp til Trondheim Høyre å bestemme hvordan de skal sette sammen laget sitt, er Brox´ svar på dette spørsmålet.

Det startet tidlig på kvelden da resultatet fra forhåndsstemmene kom. Her ble det en tilbakegang på 4,3 prosentpoeng i forhold til Høyres andel av forhåndsstemmene i 2011.

– Da tok vi oss riktignok opp med fire prosentpoeng da alle stemmene var talt opp. Vi endte på 27,2 prosent. Dette viser at vi bare må vente til de endelige resultatene foreligger, sier Brox.

– Vi vet at ting kan forandre seg i løpet av kvelden, fortsetter han.

Brox mener at Høyre i Sør-Trøndelag har gjennomført en veldig god valgkamp.

– Vi må vente til litt for å se hvordan dette går til slutt. Vi opplever at vi har hatt en veldig god valgkamp, og har banket på 19 000 dører i Trondheim. Vi ønsker alltid å få et så godt resultat som mulig, så nå er vi spente på å se hvordan det blir når vi har fått alle stemmene, ikke bare forhåndsstemmene, sa Høyres Yngve Brox.

Totalt ble det avgitt 27 677 forhåndsstemmer i Trondheim ved dette valget. Dette utgjør rundt en fjerdedel av alle avgitte stemmer i Trondheim.

Les også: Slik stemte kommunene

Høyre går tilbake

Vanligvis er det ikke store forskjeller mellom fordelingen av forhåndsstemmene og det endelige valgresultatet i Trondheim. Et unntak var Høyres andel av det totale stemmetallet i 2011 som altså tok seg kraftig opp i forhold til forhåndsstemmeandelen.

Sett i forhold til Adresseavisens ferskeste meningsmåling, gjør Arbeiderpartiet noe bedre og er tilbake godt over 41 prosent, opp fra 38,6 prosent. Høyre gjør det noe dårligere, fra 19,8 prosent til 18,9 prosent. Dette indikerer at Ap ligger an til å øke antall representanter noe fra 27, mens Høyre ser ut til å bli liggende på ca. 13 representanter, ned fra 18 representanter.

Forhåndsstemmetallene frustrerer Høyres veteran Lars Tvete. Han sitter i fylkestinget, men har flere perioder bak seg i Trondheim bystyre.

– Det virker som den primitive retorikken der det blir hevdet at skattekutt gir dårligere velferd, har gått hjem hos mange. Men slik er det jo ikke, sier Tvete som nå frykter at en ny flertallskonstellasjon med et dominerende Arbeiderparti vil øke eiendomsskatten enda mer. Nå er det bare økt eiendomsskatt som kan gi kommunen større inntekter, sier Tvete.

Les også: Se hvilke parti som er inne på fylkestinget

– Altfor dårlig

Etter at noe over 60 prosent av stemmene var talt opp i går kveld, lå Arbeiderpartiet fortsatt over 40 prosent, mens Høyre lå på 19 prosent. Klokken 22.13 var 71 prosent av stemmene i Trondheim talt opp. De foreløpige tallene viser at Høyre har fått 19,4 prosent av stemmene. Det er en nedgang på 7,8 prosent fra valgresultatet i kommunevalget i 2011.

– Et sluttresultat på dette nivået er altfor dårlig, sier Høyres andrekandidat Ingrid Skjøtskift. Hun legger til at partiet gjorde et svært godt valg i 2011 med 27,2 prosent av stemmene og 18 representanter i bystyret.

– Dette betyr at vi i opposisjon må bli langt tydeligere enn før, og mye tøffere. Vi må bli flinkere til å stille makta med Arbeiderpartiet i spissen til ansvar gjennom hele perioden.

– Har Høyre bommet i årets valgkamp?

– Vi har snakket med velgerne om de viktige sakene, og hva er viktig? Vi vil rette opp de alvorlige sviktende innenfor eldreomsorgen. Vi vil ha en bedre skole, og vi vil rette opp den kommunale økonomien. Dette er de viktige sakene.

– Har Arbeiderpartiets retorikk om skattekutt og dårligere velferd gått hjem hos folk?

– Det kan se slik ut, men vi er opptatt av å holde fokus både viktige sakene. Som opposisjonsparti må vise en alternativ kurs gjennom den kommende perioden.

Tilbakegang: Yngve Brox, Ingrid Skjøtskift, Rolf Jarle Brøske og Berit Tiller må konstatere at Høyre fikk et svakt resultat ved årets kommunevalg. Foto: RUNE PETTER NESS
En stor takk: Høyres ordførerkandidat Yngve Brox takker valgmedarbeiderne for kjempeinnsats i valgkampen under partiets valgvake på Prinsen hotell. Foto: Rune Petter Ness
Frustrert: Veteranen Lars Tvete likte dårlig årets resultat for Høyre i Trondheim. Foto: Rune Petter Ness