Som ett av fem politidistrikter i Norge får Sør-Trøndelag nå midler til å opprette en egen menneskehandelgruppe. Totalt 15 millioner skal fordeles.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim, opplyser at politidistriktet i et såkalt tildelingsbrev fra Politidirektoratet (POD) har fått en bevilgning på 2,8 millioner kroner til å bekjempe menneskehandel.

- Få menneskehandelsaker

- Vi vil sette ned en spesialisert gruppe med fem personer samt en egen politijurist. Vi har lyst ut tre stillinger. I tillegg vil de to etterforskerne i dagens «Pimpit» (Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim journ.anm.) inngå, sier Nordtvedt.

Det overordnede målet til nåværende «Pimpit» har vært å forhindre nettopp menneskehandel samt hallikvirksomhet og gateprostitusjon i Trondheim og Sør-Trøndelag. Innsatsen startet i 2008, og har fungert siden med noen avbrekk.

- «Pimpit» har i sitt arbeid konsentrert seg om oppsøkende virksomhet mot prostituerte, hvor vi har antatt at menneskehandelutfordringene har vært størst. Det har imidlertid vært få menneskehandelsaker de siste årene. Vi ser derfor for oss at etterforskerne i den nye gruppen skal jobbe bredere og tenke nytt. Menneskehandel dreier seg om utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon. I tillegg til prostitusjon, kan menneskehandel også skje i forbindelse med arbeidsmarkedskriminalitet og i forbindelse med tigging, sier Nordtvedt.

Sør-Trøndelag politidistrikt har siden 2004 avslørt tre menneskehandelsaker som har endt med rettskraftige dommer. Den første saken dreide seg om flere unge estiske jenter som var utsatt for menneskehandel og satt til å prostituere seg i blokkleiligheter i Trondheim. I 2005 avdekket politiet en ny sak hvor tre albanske kvinner var ofre for tvangsprostitusjon fra leiligheter i byen. Den siste menneskehandelsaken, som ble rettskraftig i sommer, dreide seg om en mann som utnyttet sin psykisk syke ekskone til sexsalg.

Blir ingen Bergen-kopi

Stasjonssjefen regner med å ha gjort ansettelsene i den nye menneskehandelgruppen i løpet av årsskiftet, og opplyser at det er gruppen selv som skal forme sine egne målsettinger og arbeidsmetodikk.

Milliontildelingen forutsetter imidlertid at den nye gruppen skal etterforske saker «etter modell fra EXIT-gruppen i Bergen», ifølge POD. Denne gruppen ved Hordaland politidistrikt har i flere år jobbet målrettet med menneskehandelsaker, og siden forbudet mot menneskehandel ble innført i 2003 har 16 av de totalt 37 rettskraftige menneskehandeldommene i Norge kommet fra Hordaland politidistrikt. Finansieringen til de fem nye menneskehandelgruppene er politisk styrt, og ble bevilget etter budsjettforliket mellom regjeringen og KrF.

Les også: KrF vil gjøre mer for å bekjempe menneskehandel

Les også: Tre tiltalt for grov menneskehandel

- Vår gruppe vil ikke bli en kopi av EXIT-gruppen i Bergen, men vi vil prøve å ta med det beste fra alle politidistrikter når vi diskuterer hvordan vi skal gripe an denne oppgaven. Men det er naturlig at vi fortsetter vår utadrettede virksomhet, at vi skal drive kontrollvirksomhet samt samarbeide med private aktører, sier Nordtvedt.

Millioner: Sør-Trøndelag politidistrikt har fått bevilget 2,8 millioner kroner til den nye gruppen som skal jobbe med menneskehandel, opplyser politistasjonssjef Arve Nordtvedt. Foto: Rune Petter Ness