Det har satt sinnene i kok blant politikere og utbyggere.

- Saken bærer preg av elendig statlig koordinering, tordner Geir Waage, kommunalråd for Arbeiderpartiet.

Han sikter til at kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i desember 2013 stadfestet at Øvre Rotvoll skulle brukes til boligbygging. Nå har Kriminalomsorgsdepartementet (KDI) gitt Statsbygg beskjed om å igangsette regulering av Trondheim fengsel, og tomten i nord, som avgrenses av den planlagte Brundalsforbindelsen og fengselsmuren. Tomten er på om lag 40 dekar, men avhenger av den endelige traseen for den nye Brundalsforbindelsen, som skal knytte sammen bydelene Charlottenlund og Brundalen.

I en konsekvensanalyse utarbeidet av justismyndighetene er det skissert et behov for 100 nye soningsplasser ved Trondheim fengsel.

Ikke egnet til boliger

- Vi må sikre utbyggingsmulighet på lang sikt. Det er i dag ikke mulig å si når en eventuell utbygging kan komme i gang, sier Anne Kindt seniorarkitekt i Statsbygg. Hun legger til at etter Statsbygg mening egner ikke den aktuelle tomten seg til boligbygging, der den blir liggende inneklemt mellom den nye veien og fengselsmuren. Hun minner om at allerede i 2011 informerte Statsbygg Trondheim kommune og Statens vegvesen om planene om å båndlegge denne tomten.

Kindt sier det ikke er aktuelt å flytte fengselet til et annet sted, det vil i så fall koste én milliard kroner.

Dette får kommunalråd Geir Waage til å se rødt. Han understreker at Trondheim kommune forsøker å sikre boligareal til å møte den fremtidige befolkningsveksten, og sikre en forutsigbar boligutbygging de nærmeste ti til femten årene. Bare på denne tomten er det planlagt rundt 600 boliger.

Må snakke sammen

- Statsråd Sanner gir grønt lys for boligbygging. Halvannet år etter får vi brev om at en annen statsråd, justisminister Anders Anundsen, setter på rødlyset. Dette er sterkt beklagelig og gir store konsekvenser for kommunens boligbygging.

Waage kommer med en innstendig oppfordring til de to statsrådene om at de setter seg ned og diskuterer saken på nytt.

- Vi som reguleringsmyndighet er tydelig på hvordan vi vil regulere området.

Han oppfordrer Statsbygg til å se nærmere på om ikke det finnes muligheter for å utvide fengselskapasiteten på innsiden av murene. Fortetting er jo vanlig ellers når det gjelder byutvikling. Waage ønsker også at det snart kan skje et endelig trasévalg for Brundalsforbindelsen, som ble lansert første gang på 1970-tallet.

Forholder seg til vedtatte planer

Det er Øvre Rotvoll Eiendomsutvikling som eier den aktuelle tomten Statsbygg nå vil ekspropriere. Selskapet har store planer for å bebygge hele området.

- Vi har ikke ferdige planer å vise frem ennå. Men vi forholder oss til kommunale vedtak, der det er gitt klarsignal for å bebygge den tomten Statsbygg nå har sagt de vil sikre seg, sier Aase Sætran, daglig leder i Øvre Rotvoll Eiendomsutvikling.

Hun sier at de i samarbeid med byplankontoret nå utarbeider forslag til trasévalg for Brundalsforbindelsen. Brundalsforbindelsen er regulert som fylkesvei, men Statens vegvesen har lagt videre planlegging av veien til side, opplyser Harald Inge Johnsen. Planleggingsarbeidet er overlatt til utbyggeren og kommunen.

Vil bygge: Aase Sætran daglig leder i Øvre Rotvoll Eiendomsutvikling og eiendomsutvikler Hans Oust frykter at 600 boliger forsvinner ut av planene om Statsbygg sikrer seg en tomt ved Trondheim fengsel. Foto: Dino Trto
Kritisk: Kommunalråd Geir Waage (Ap) er sterkt kritisk til at Statsbygg vil legge beslag på tomten mellom Trondheim fengsel og Brundalsforbindelsen. Kommunen trenger området til boligbygging. Foto: VEGARD EGGEN